Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Unga kvinnor vill ha lax istället för ägg till påsk

Unga kvinnor vill ha lax istället för ägg till påsk

av Livets Goda

Påsken förknippar nog de flesta av oss med ägg. Enligt en ny Sifo-undersökning är det dock många svenskar som hellre vill ha lax på påskbordet. Framför allt unga kvinnor. Nästan varannan kvinna i åldern 18-29 år väljer laxen.

– Det är lite överraskande med tanke på hur mycket vi förknippar påsk med ägg. Å andra sidan har laxen också en stark tradition på påskbordet och vi vet att unga kvinnor har en förkärlek för lax, säger Charlotte Rapp, Norges sjömatråd.

Var tredje svensk föredrar laxen på påskbordet 

I Sifo-undersökningen, som genomförts av Verian på uppdrag av Norges sjömatråd, ställs frågan: ”Om du måste välja, föredrar du ägg eller lax till påsk?” Totalt sett är det ungefär en tredjedel av svenskarna som föredrar lax, mot 60 procent som väljer ägg.

Gruppen unga kvinnor sticker ut genom att färre föredrar ägg (44 procent) och fler föredrar lax (46 procent). Unga kvinnor är därmed den grupp som är minst positiv till ägg.

– Att så många unga kvinnor gärna äter lax märks i andra sammanhang. Vi vet att rätter som sushi och poke bowls går hem i den här gruppen. Det återspeglas även då vi ska äta gott vid högtiderna, säger Charlotte Rapp.

Storstadsbor mindre sugna på ägg

Undersökningen visar också att boende i Stockholm, Göteborg och Malmö i högre grad än i övriga landet väljer lax framför ägg till påsk – 39 mot 30 procent. Andelen som föredrar ägg är som lägst i storstäderna – 53 mot 64 procent i övriga landet.

Män föredrar ägg framför lax till påsk i något högre grad än kvinnor. Totalt svarar 61 procent av männen  att de hellre äter ägg än lax, jämfört med 58 procent av kvinnorna.

I april säljs runt 150 000 kilo gravad lax i Sverige, enligt rapporten ”Sjömat i Sverige 2022”.

1 059 har deltagit i Sifo-undersökningen.

RELATERAD LÄSNING