Hem Whisky & Bourbon Ungdomlig whiskybriljans – Waterford The Cuvée

Ungdomlig whiskybriljans – Waterford The Cuvée

av Livets Goda

Det Terroir-drivna whiskymärket Waterford släppte under 2021 flera olika whiskey’s i begränsade upplagor, men även en baswhisky om en upplaga på 40 000 för varje batch och som alltid finns tillgänglig – ”The Cuvée”.

Waterford utövar 100 procent transparens i allt man gör, vilket visar sig i den unika koden som finns på varje flaska, vilket gör att man kan spåra allt från spannmålets ursprung, skördedatum och fatlagringen vid varje enskild tappning – för att nämna några saker.

För att få fram The Cuvée har Head Distiller Ned Gahan använt sig av 25 individuella destillerade Single Farm Origins. Alla från en kombination av amerikanska och franska ekfat.

Chefredaktör Anders Enquist om Waterford The Cuvée 50%

The Cuvée bygger på whisky lagrad i 4,5 till 5,5 år, och längre än så behöver inte detta lilla smått fenomenala destilleri på sig för att ge oss en rakt igenom ursprungsfästad och moget uppförande fullblodswhisky. Hela apparaten med det här terroirpratet om och från Waterford är just inte bara prat. Här finns substans för varenda lilla yttring om detta.

Nog känner vi där – bland annat – de blåsigt, gräsigt kustnära vindarna som är typiska för läget. Ja, denna cuvée är tveklöst och egenartat bra. Unga Waterford levererar på riktigt hög nivå och vågar ta ut svängarna utan att tappa fotfästet eller sudda ut en smått briljant kraft som finns här i whiskyns basspel. Energin, den komplexa mångfalden och prestationsviljan går nästan att ta på. Den karamelliserade sockersötman i körbärsförnimmelsen är en sann, smått vinös njutning att ta del av. Rikt, men stramt nyanserat och kryddetsat. Men här finns även honungs- och vanilj dippad citrusfruktighet med tobaks- och cigarrlådefäste och italienska örtkryddor i de lakritssältade maritima vindarna. Det drar även närapå till med violtjärade pastiller i knutarna.
The Cuvée är en homogen, elegant, vital och föredömligt god whiskyakt.

94 poäng

Waterford The Cuvée

Nr 52948 (700 ml), 50%, 699 kr
Irland

Som premiumkund kan ni läsa hela historien om Waterford skriven av Whisky & Bourbons Daniel Bruce på följande länk: https://www.livetsgoda.se/waterford-distillery-jakten-pa-irlandsk-terroir/

Waterford Distillery – jakten på irländsk terroir

Text: Daniel Bruce Foto: Johan Fredborn Larsson

Mark Reynier gjorde sig ett namn inom whiskeyvärlden när han 2001 väckte liv i det gamla destilleriet Bruichladdich på Islay. Destilleriet som hade legat i malpåse i drygt sex år gjorde en snabb återkomst och uppmärksammades bland annat för sina experiment med ekologiskt och lokalodlat korn. Men när destilleriets styrelse 2012 bestämde sig för att sälja till franska Rémy Cointreau gick Marks dröm i kras. Att han själv röstade emot stoppade inte affären. Men istället för att hänga läpp över att han inte fick fullborda sina planer vände han blicken mot sydöstra Irland – där han hört att några av världens bästa kornodlingar skulle finnas – och började leta efter en lämplig plats åt ett nytt destilleri…

RELATERAD LÄSNING