Hem Vinvärlden Ungt och framåt i Chablis del 2: Domaine Pattes Loup

Ungt och framåt i Chablis del 2: Domaine Pattes Loup

av Livets Goda

Om artkelserien: ””Ungt och framåt i Chablis”” Inget vindistrikt i världen är konstant, utveckling är något vi både kan och ska vänta oss överallt. I de klassiska vinländerna handlar de oftast om att den unga generationen tar över efter sina föräldrar alternativt att vinodlare begär utträde ur kooperativen och istället börjar tillverka vin själv, snarare än att sälja druvorna till kooperativet. Från att vinodling och vinframställningen för bara ett till två decennier sedan sågs som något gammalmodigt, fylls nu vinkulturen på med ungt och friskt blod som både ser stolthet och framtid i att odla och tillverka vin. Den här utvecklingen har också nått Chablis.

Domaine Pattes Loup

Idag har Thomas 15 hektar vingård, men när han 2006 tog över ansvaret för familjens egendom hade han bara tre hektar. En av de finaste lotterna är den 0.40 hektar stora ägan planterad 1964 i Butteaux, en del av den mycket mer kända premier cru Montmains. En annan fin äga är en 0.30 hektar liten lott i Landes et Verjuts som hör till den sällan omtalade premier cru Le Côte de Jouan. Vidare har man en 1.20 hektar stor äga i Beauregard, också det en premier cru. Alla vingårdar sköts sedan 2004 helt ekologiskt och sedan Thomas började arbeta enligt den principen har även hans far börjat konvertera de vingårdar han har till ekologiska. Skördeuttagen ligger i snitt på 38 hektoliter per hektar, vilket är ovanligt lågt här i Chablis, men vissa årgångar, som det svåra året 2013, låg uttagen på låga 28 hektoliter per hektar i genomsnitt. Det är, säger Thomas och skakar på huvudet, ett riktigt stort problem.
””Jag skulle kunna tjäna mycket mer pengar om jag inte jobbade ekologiskt eller om jag skördade med maskin och tog ut större skördeuttag, men jag tycker om mitt jobb och tänkte inte ändra något””, säger Thomas.
En av ägorna, den 2.40 hektar stora vingården han kallar Pattes Loup, har han sedan 2005 skött helt enligt biodynamiska metoder, också det ett mer kostsamt sätt att odla på. När vi pratar om den praktik han gjorde på ett par domäner i Bourgogne och hur de har påverkat honom, säger han att det inte alls var så lärorikt och inspirerande som man skulle kunna tro. Istället fann han mycket med inspiration och kunskap hos ett flertal producenter i Loire som han bara besökte och provade vin hos. Han hör helt klart till den unga generationen som väljer att gå sin egen väg, inte bra falla för traditionen och hålla fast vid den. Ett exempel på det är att han har köpt ett cementägg för jäsning, ett jäsningskärl som har blivit allt vanligare hos många vinmakare runt om i världen men som inte har vunnit fäste i Bourgogne.
”Jag har läst en del om cementäggen och provat många viner från sådana och visst är det intressant, men jag har än så länge bara ett ägg, det är alltså en rätt liten del av min produktion”, säger han.
Ett annat exempel på hans egen väg är att hans etiketter sticker ut i mängden. De är inte alls traditionella, utan visar konstverk gjorda av en god vän till honom. Informationen står i liten stil intill bilden.

Vinerna från Domaine Pattes Loup är utsökta, de är rena och ytterst eleganta med en sirlig kropp och len textur, aldrig strama såsom många unga chabliser kan vara. De är alla väldigt goda, men ska man framlägga någon slags kritik, en mild sådan dock, är det att skillnaderna mellan de olika vinerna upplevs vara väldigt liten. Goda är de dock, det måste betonas.
Instegsvinet 2012 Chablis (ca 16€ / 90 LGP) kommer från 40-60 år gamla stockar, det är en
mycket elegant och lent texturerad chablis med finstilt syra och lätt kittlande mineralton, diskret och rent fruktig med fin längd. Av de cirka 35 000 till 45 000 flaskor han gör varje år står det här vinet för någonstans mellan 24 000 till 35 000 flaskor.
Hans 2012 Chablis Premier Cru Le Côte de Jouan (91-92 LGP) är ett sensuellt lent texturerat och elegant vin som med livfull energi av en finstämd mineralitet och syra. I den här årgången är det firmans mest eleganta vin.
Stilmässigt skiljer sig 2012 Chablis Premier Cru Beauregard (92 LGP) inte särskilt mycket från vinet från Côte de Jouan, men det har en något rikare kropp och krämigare textur samt en lite mer uttalad mineralitet och fräschör. De senare aspekterna har sin grund i den lite vitare jorden och det faktum att druvorna mognar långsammare och lite senare i den här vingården.
Om något av vinerna höjer sig över mängden är det 2012 Chablis Premier Cru Butteaux (92-93 LGP) som bjuder på lite extra av precis allt. Frukten är djupare, en aning mer åt det mogna hållet till, här finns en lite mer uttalad textur från fatlagringen, samtidigt är det silkighet och finess som präglar vinet. Ytterligare en detalj har genererat i något högre poäng, den längre och något mer komplexa eftersmaken. Den här årgången blev det cirka 6 000 flaskor av just det här vinet.
Importör i Sverige är Wine Trade, www.winetrade.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING