Hem Vinvärlden Ungt och framåt i Chablis del 3: DRB

Ungt och framåt i Chablis del 3: DRB

av Livets Goda

När Damien återvände till Domaine Pascal Bouchard till skörden 2010 bestämde sig bröderna också för att sätta upp en helt egen négociantfirma, DRB. De har inga egna vingårdar utan köper druvor från flera kontrakterade odlare och gör praktiskt nog sina viner på familjens vineri i utkanten av Chablis.
Den årliga produktionen ligger på cirka 10 000 flaskor, av vilket vinet från Vaillons normalt sett är det största. Av 2012 Chablis Premier Cru Vaillons (90 LGP) gjorde man cirka 4 000 flaskor. Druvorna kommer från lotten Beugnons i den södra delen av vingården och vinet är till fullo jäst och lagras under tolv månader i ståltankar. Det har en relativt djup fruktighet, en elegant och len smak med frisk syra och hygglig mineralitet.
Ett steg upp i distinktion är det i 2011 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre (91 LGP), där vinets finlemmade fruktighet har fått ett rejält mineraliskt uttryck av krita och en nästan örtig stramhet. Det här vinet är verkligen skolboksmässigt för vingården och det mår gott av ett par års vidare flasklagring. Omkring 40 procent av musten är jäst i neutrala ekfat, resten i ståltankar. Omkring 2 000 flaskor blev det av det här vinet.
Utöver de två viner som provades, gör man ytterligare två viner, dels Chablis Broc de Biques från en vingård ägd av Domaine Pascal Bouchard som är belägen på en sluttning öster om Montmains, dels Chablis Grand Cru Vaudésir, ett vin som jäses i neutrala 350 liter stora ekfat. Av det senare vinet görs bara ett eller två fat, man ser det därför sällan.
Importör i Sverige är Wicked Wine, www.wickedwine.se

RELATERAD LÄSNING