Hem Vinvärlden Unik och exklusiv låda med viner från Jean Louis Chave

Unik och exklusiv låda med viner från Jean Louis Chave

av Livets Goda

En investering både för gommen och framtiden

Man har specialbyggt en trälåda där de blandar utvalda viner från Jean Louis Chave som man erbjuder till ett attraktivt pris. Med normal marginal skulle lådan betinga cirka 16 000 kronor. Nu har man pressat priset ner till 12 492 kr och det finns 19 lådor tillgängliga.

Denna låda kommer glädja den mest kräsna gom och man kan även se flera av vinerna som en god investering. Som exempel så klubbades i maj 2019 tre flaskor av den röda Domaine Hermitage (1 flaska var av 2013, 2014, 2015) för 8100 kr på Systembolagets/Bukowskis auktion. Lägger man till provision och andra avgifter blir priset 9922 kr. I denna låda får man tre flaskor röda och tre flaskor vita av Domaine Hermitage, där den så hyllade årgången 2015 ingår, och naturligtvis även ytterligare 6 attraktiva flaskor från Chave.

Domaine och Selection-viner

I denna exklusiva låda finns 8 stycken Domaine viner, det vill säga från deras egna vingårdar på Hermitageberget och i Saint Joseph. Vad gäller Selection vinerna kommer de från J-L Chaves verksamhet som Négociant, etablerad i liten skala 1995. Här tillverkar man omsorgsfullt alla vinerna men druvorna kommer bara delvis från egna vingårdar. Dock har man ett mycket tätt samarbete och ibland till och med ett samägande med de odlare man köper druvor ifrån.

Lådan innehåller följande viner: 
Domaine Hermitage Rouge 2015 1fl, Domaine Hermitage Rouge 2014 2fl, Domaine Hermitage Blanc 2015 1fl, Domaine Hermitage Blanc 2014 2 fl, Domaine Hermitage Blanc 2013 1 fl, Domaine Saint Joseph 2015, 1 fl, Selection Hermitage Farconnet 2013 1fl, Selection Hermitage Blanc 2014 1 fl, Selection Crozes Hermitage Silene 2016 1 fl, Selection Côte du Rhône Mon Coeur 2016 1 fl.

Vinodlare med lång och anrik tradition

Dagens unge Jean-Louis Chave är den 22:a generationen i familjen som odlar vin i norra Rhônedalen. Sedan 1481 finns det nämligen belägg för att Chave odlade druvor i byn Lemps som ligger mitt emot Hermitageberget på andra sidan floden i appellationen Saint Joseph. Redan då påbörjades traditionen att döpa alla förstfödda söner i familjen till Jean-Louis, även om dagens Jean-Louis pappa heter Gerard. Hans storebror dog nämligen både ung och barnlös.

Betydande ägare på Hermitageberget

Familjen äger 14,5 hektar på Hermitageberget och är därigenom den fjärde största ägaren efter jättarna Jaboulet, Chapoutier och kooperativet Caves de Tain. Den så åtråvärda appellation Hermitage är inte större än 136 hektar och en tredjedel av bergets produktion är vita viner. I slutet av 1800-talet, när vinlusen slog till med full kraft, övergavs många av traktens vinodlingar och bönderna i byn Mauves fokuserade mer på frukt och grönsaksodlingar nere i dalen. När man började återplantera vinrankor var det en oerhört klarsynt förfader som såg till att köpa några av de bästa vingårdarna på Hermitageberget. Man delar in berget i 18 enskilda lägen och Chave äger vingårdar i 9 av dessa. Deras gröna druvor odlas i Les Rocoules, L´Hermite, Peléat och Maison Blanches. Ryggraden i det röda vinet kommer från en 2 hektar stor odling i Les Bessards som kompletteras med syrahdruvor från ytterligare 6 lägen. Men den unge Jean-Louis lägger också mycket själ i att restaurera gamla vingårdar i Saint Joseph, bland annat 1,5 hektar i Lemps.

Mästare på att blanda olika lägen

Det finns en trend, som leds av bland annat Chapoutier och Guigal, att lansera viner från Hermitage och Côtie Rôtie som kommer från enskilda lägen, exempelvis Chapoutiers Ermitage L´Ermite. Men det kommer aldrig att ske hos Chave då man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. En konstart som Jean-Louis och pappa Gerard behärskar mästerligt.

En hängiven relation till vingårdarna

Efter att den unge Jean-Louis 1992 efter studier i Kalifornien återförenades med pappan i familjeföretaget har han genomfört en del förändringar. Bland annat har man återgått till en mer traditionell behandling av vinstockarna. Där man ser varje ranka som en enskild individ och agerar därefter. När man hör Jean-Louis berätta om vingårdarna och dess olika egenskaper finns en tydlig känsla av andlighet. Han pratar om skillnader som han som människa inte kan påverka, bara ta hand om och förvalta tills det är dags att föra över arvet vidare till nästa generation.

Här beställer du lådan från J.L. Chave >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING