Idag finns det mängder med utbildningsinstitut som utexaminerar sommelierer men någon gemensam standard för vad som krävs för att inneha yrkestiteln finns inte. Magnus Svensson, kreativ ledare på Restaurangakademiens sommelierutbildning anser att servicebiten ofta saknas, då yrket enligt honom, går ut på att ta hand om gäster i första hand. Hittills är 25 personer anmälda, dock har SHR avböjt vilket många anser är olyckligt, då de har en viktig roll för att framförallt erkänna sommelieren som en yrkestitel. Sommelierföreningens ordförande Ingela Svanström är en av initiativtagarna bakom eventet. Hon berättar för livetsgoda.se att morgondagens tillställning är ett öppet forum, utan fasta frågeställningar, där det är högt i tak och där alla ska få komma till tals. – Jag ser fram emot det här då frågan har varit aktuell till och från under ett års tid och det är bra att det blir av. I bästa fall blir det ett stort avstamp inför framtiden. Bilden: Ingela Svanström, ordförande Sommelierföreningen
819