Hem Vinvärlden Unikt och exklusivt tillfälle för Livets Godas Vinklubb – Toppviner från Domaine Dugat-Py

Unikt och exklusivt tillfälle för Livets Godas Vinklubb – Toppviner från Domaine Dugat-Py

av Anders Enquist

Livets Goda har sedan många år regelbundet besökt Dugat-Py i Gevrey-Chambertin i våra årgångsprovningar och Dugat-Py kan räknas in som en av de verkliga toppdomänerna i Bourgogne. De fantastiska och historiska källarvalven under egendomen, valv som daterar sig tillbaka till 1075 är bland de allra vackraste och förförande i hela Bourgogne.

Med sina numera 15 egna organiskt odlade hektar producerar man den ena stora vinet efter det andra. Från Village till Grand Cru. Familjen Dugat har varit vinodlare i Chevrey-Chambertin sedan början av 1700-talet och idag är det Bernard Dugat och hans son Loîc som är den 12:e och 13:e generationen vinmakare som ansvarar för domänen. Det var 1999 som man för första gången börja odla organiskt i en vingårdsdel i Chambertin och sedan 2003 arbetar denna firma helt organiskt.

De röda vinerna har alltid stått i framkant hos Dugat-Py men man gör även storartade chardonnayviner. Huset har bland annat gjort en Meursault sedan 2003  och sedan 2011 gör man en underbar Corton-Charlemagne.

Nu har vi i samarbete med den svenska importören Galatea och Dugat-Py själva lyckats reservera tre fantastiska chardonnayviner för Livets Godas Vinklubb, viner som inte kommer vara åtkomliga på något annat sätt. Totala upplagorna på vinerna är små, så antalet buteljer per respektive vin är endast 24 stycken:

2017 Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Frétille
1 299 kr, 24 buteljer / 95 LGP

2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru ”Les Morgeots”
2 499 kr, 24 butejer / 97 LGP

2017 Corton-Charlemagne Grand Cru
3 799 kr, 24 buteljer / 98 LGP

Så här beställer du vinerna:

Maila till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Dugat-Py”.
Skriv i mailet vilket eller vilka viner du vill beställa, och hur många, så returnerar vi aktuellt artikelnummer som gäller på Systembolaget.

Så här skriver Livets Godas chefredaktör Anders Enquist om vinerna:

”Det är inget snack om saken, de här vinerna ska dekanteras minst ett par timmar innan de serveras i sitt unga tillstånd, och då svalt, sisådär runt 12-13 grader. Sen smäller det…”  

2017 Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Frétille               

1 299 kr / 95 LGP

Druvorna skördas från en 45-årig, kalkrik och organiskt skött vingårdsdel. Totala produktionen uppgår aldrig till mer än 900-1 200 buteljer. Lagring under 18-20 månader i franska ekfat varav 60% nya.
Det här kan – nästan- vara en av de bästa Pernand-Vergelesses vinerna jag intagit. Strålande fräschör  med en mycket tydlig kurs. Mineraliskt och kryddigt driv i frukten som har ett finstämt spel i vindarna från lime, apelsin, ananas och päron. En silkig tanninstruktur ger en lyhörd skärpa och avslutet ger en fingervisning om lagringspotentialen samtidigt som inbjudan idag är självklar.

2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru ”Les Morgeots”

2 499 kr / 97 LGP
Chardonnayfrukten frodas i 65-åriga sedan 2004 organiskt skötta vingårdar rika på limestone och produktionen är extrem liten och ger aldrig mer än mellan 700-900 buteljer/årgång. Lagringen pågår i 18-20 månader i 100% nya franska ekfat. Ingen filtrering innan buteljering.
En C-M med ett väldigt exklusivt temperament. Inleder dock med ett stort bang för att efterhand plana ut och nyansera alla komponenter. Den apelsinhintade citrusfruktigheten är finlemmat integrerat med vita blommor och sötman kittlar med sin smörnötiga honungs ton. Den mycket fasta mineraliska basmattan genomsyrar hela vinet och ger fruktens syra stringens och tanninerna den rätta eleganta skärpan. Superb.

2017 Corton-Charlemagne Grand Cru

3 799 kr / 98 LGP
Här skördas chardonnay druvorna från en organiskt skött vingårdsdel på 0.40 hektar som är 45 år gammal och rik på limestone. Denna vingård brukar ge mellan 900-1 200 buteljer per årgång och vinifikationen är traditionellt burgundisk med lagring i 18-20 månader i 100% nya franska ekfat. Vinet buteljeras ofiltrerat.
Citrusfrisk med finlemmat smörnötig fetma tar greppet direkt, sedan sprider sig den starka kalkrika grunden och tränger undan faten och släpper fram de underliggande blommiga vindarna, den syrliga stringen i den honungs- och lakrits slungade sötman och stramar elegant i tanninerna. Vinets stora kraft rör sig ytterst graciöst och allt eftersom resan pågår visar detta vin upp sin terroir och jordmån ytterst stolt och snyggt. Det här vinet kommer att ha en mycket lång och vital livstid, men det är väldigt svårt att motstå det redan idag…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING