Hem NyheterVinnyhet Uppföljaren till förra årets premiärlansering Izar-Leku! Hyllat mousserande vin från Spanien, Baskien

Uppföljaren till förra årets premiärlansering Izar-Leku! Hyllat mousserande vin från Spanien, Baskien

av Livets Goda

Historian om vin uppe i det nordligaste Spanien sträcker sig tillbaka tusentals år och började med munkar som bosatte sig och planterade vinstockar efter att ha vandrat sin pilgrimsfärd till Santiago de Compostella. Sedan dess har vinodlingen dalat både upp och ner under åren men än idag finns det vingårdar kvar som producerar vin och sedan 90-talet har tillväxten i området ökat och fått en bredare publik. Detta då området har fått ursprungsklassificeringen D.O. Getariako Txakolina.

Idag presenterar Artadi sin andra årgång någonsin producerad efter den sedan länge slutsålda årgången 2015. Jungfruårgången blev en succé världen över och flera riktigt höga poäng delades ut redan då, årgång 2016 kommer från en något varmare årgång som ger än mer styrka och kraft i de fruktiga tonerna i vinet.

Vingårdarna där druvorna har skördats ifrån ligger i sluttningar som vetter mot sydöst. Där består marken utav lerjord, ett underlag av skiffer och basalt som skyddas av en yta med sandsten. Denna unika jordmån tillsammans med ett atlantiskt klimat är bland annat de faktorer som ger vinet dess fräschör, höga syra och kristallklara mineralitet.

Vinet är tillverkat enligt champagnemetoden vilket ger vinet små och fina bubblor samt ett djup i kroppen som balanserar upp den höga syran med toner som påminner om bland annat rostade mandlar och kex.

93+p Robert Parker Wine Advocate

“The second vintage for this amazing and unusual sparkling Txakoli, the 2016 Izar-Leku was produced by the traditional method of second fermentation in bottle, where the wine spent 18 months, but the base wine was with lees for a year (one-third in barrel) before it was put in bottle. The bottles are kept at low temperature, 13 degrees Celsius and nowadays at 11.5 degrees Celsius, which makes for a slower fermentation that produces very fine bubbles. They have not disgorged all the bottles and some are going to be kept for a bit longer, but the wine is sold out and in high demand. This is sharp, mineral and saline, bone dry and clean, precise, from a slightly warmer year than 2015 in the zone. It’s slightly different, quite pure, with some nutty undertones, with a slightly rounder palate and quite long. The most striking feature of this is its salinity in the finish. Not surprisingly, the vines are some 200 meters away from the sea! They were helped by Raphaël Bérêche from Champagne fame to produce this sparkling wine. 20,000 bottles produced—what they can get from the almost four hectares of vineyards.”(LG) (8/2020)”

Druvorna Hondarrabi Zuri (90%) Hondarrabi Beltza (10%) ger detta Txakolibubbel en mycket frestande och unik karaktär. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, nötter, mineral, persika, kex, vit choklad och grapefrukt. Passar utmärkt som apertif men även till krämiga getostar, skaldjur och fisk. Drick nu eller lagra i upp till 10 år.

Artadi Izar-Leku 2016 släpps i Systembolaget tillfälliga sortiment den 8.e December.

1200 flaskor, 269kr, nr 92584

RELATERAD LÄSNING