Upplev årets smak ”hetta” på rätt plats

Livets Goda 4 Dec, 2018
Mat och Restaurang Enligt kockar och trendspanare är "hetta" den smak som svenskar kommer att experimentera mest med under 2019. För den som vill utmana smaklökarna på allvar kommer här några tips från flygbolaget Emirates på kryddstarka destinationer i Asien och Afrika.

Intresset för mat har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren och i dag lägger vi allt mer pengar på att äta på restaurang. Enligt kockar och trendspanare är "hetta" den smak svenskarna kommer att experimentera med mest under 2019[1].

För de som inte är rädda för att utmana sina smaklökar har flygbolaget Emirates tips på de bästa destinationerna med de hetaste smakupplevelserna. 

  1. Kontiki, Singapore

Kontiki, eller ”death wings” som rätten kallas på engelska, består av friterade kycklingvingar indränkta i sås. Vingarna må se oskyldiga ut, men är i själva verket kryddade med Ghost Pepper – världens starkaste chili.

  1. Shito, Ghana

I Ghana har man ofta såsen shito som krydda till sin mat och på bröd. Det är en extremt het pepparsås som används brett över landet med variationer från region till region.

  1. Bicol Express, Filipinerna

Området Bicol i Filipinerna är välkänt för sina kryddiga maträtter. Bicol Express har fått sitt namn från den tåglinje som gick mellan Manilla och Bicol 1919 – en lokal specialitet som definitivt lär ge dig en adrenalinkick.

  1. Rougaille, Mauritius

Mauritius är välkänt för sitt breda kulinariska utbud. Det kommer väl fram i Rougaille (även kallad för ”Spicy Creole Sauce”), en smakrik sås som oftast går i arv i många av de mauritiska hushållen. Såsen, som innehåller mycket ingefära, chili och vitlök, utgör grunden i många rätter på ön. Raougaille med räkor är populärt bland turister.

  1. Sichuan Hot Pot, Kina

En signaturrätt i södra Kina är ”Sichuan Hot Pot”, eller eldgryta som det kallas i Sverige. Den kryddstarka grytan serveras med kött och grönsaker som doppas i en sås. Det är inte ovanligt att ett större sällskap delar på en gryta som placeras i mitten. Peking har flertalet Sichuan Hot Pot-restauranger som är kända världen över

  1. Otak Otak, Malaysia

Otak otak är en kryddstark fiskkaka som vanligtvis serveras på bananblad. Fiskdegen innehåller mycket galangal, en rot som ser ut som ingefära men smakar som kryddstark chili.

  1. Dakbal kycklingfötter, Sydkorea

Rätten innebär en dubbel utmaning. För det första måste du acceptera att den innehåller kycklingfötter. För det andra ska du klara av att äta en av de starkaste rätterna som finns. Rätten tillagas i stark chilisås och därefter tillsätts hackad chili och chiliflingor.

  1. Wot, Etiopien

Det etiopiska köket är populärt i större delen av Afrika och känt för några av världens starkaste maträtter. En av dem är wot, som innehåller mängder av lök, vitlök och berbere, en etiopisk krydda som är en blandning av olika chilifrukter.

  1. Gaeng Tai Pla, Thailand

Gaeng Tai Tla är en känd maträtt sedan 200 år tillbaka och influerad av indisk curry. Namnet kommer ifrån ”tai pla”, en sås från jäst fisk. Hettan är så stark att många restauranger rekommenderar sina gäster att beställa in glass tillsammans med måltiden.

  1. Phaal Curry, Indien

Indien är det land som de allra flesta förknippar med riktigt stark mat. Om du bara söker efter en enda kryddstark rätt är det Phaal Curry du ska testa. Rätten innehåller chilin bhut jolokia, som är en av värdens starkaste och även används i granater och på staket för att hålla undan djur.

[1] Arla lanserar Årets Smak – hetta starkaste trenden 2019


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet