Uppmärksammad studie vid användning av vitt snus – svenskt företag har patent på teknik som skyddar tandköttet

av Livets Goda

Uppmärksammad studie: Göteborgs Universitet har inlett en studie om tobaksfritt snus påverkan på munhälsan, ledd av Övertandläkare Gita Gale vid Sahlgrenska. Studien har påbörjats för att bemöta ett ökande antal patientfall med skador på tandkött och slemhinnor orsakade av vitt snus. Stingfree AB har patent på nikotinpåsar med skydd för tandköttet kallat PROTEX. Under 2024 genomförde bolaget ett omfattande test med 23 svenska snusande tandläkare med liknande problem som de patientfall som beskrivs av Sahlgrenska. I Stingfree ABs test sågs stora förbättringar för deltagarna som använde påsar med bolagets patenterade teknik.

 

Uppmärksammad studie

Uppmärksammad studie

Bild 1: Stingfree AB har patent för snusprillor med inbyggt skydd för tandköttet kallat PROTEX.

Göteborgs universitets studie

Vid Göteborgs universitet har en ny studie inletts. Syftet är att undersöka hur användningen av nikotinpåsar, nikotinportioner, ”vitt snus” eller så kallat tobaksfritt snus påverkar munhälsan. Universitetet har publicerat ett officiellt uttalande där det framgår att studien startats på grund av ett antal remitterade tandvårdspatienter remitterats till Sahlgrenska. Dessa patienter uppvisar, enligt uttalandet, tandkötts- och slemhinneskador som skiljer sig från de som normalt observeras hos brukare av traditionellt, tobaksbaserat snus. Detta uttalande har fått stor spridning i svenska nyhetsmedier.

Stingfree AB:s tandläkartest

Stingfree AB genomförde under 2024 ett test med 23 svenska tandläkare. Dessa tandläkare var dagliga användare av antingen tobakssnus eller nikotinpåsar (”vitt snus”). Många av dessa tandläkare uppvisade liknande tandköttsproblem som Övertandläkaren och forskaren Gita Gale dokumenterat, bland annat irriterat eller inflammerat tandkött, snuslesioner och tillbakadraget tandkött. Resultaten från detta test visade att frekvensen och allvarlighetsgraden av tandköttsirritation och snuslesioner minskade betydligt när användarna övergick till att uteslutande använda Stingfree-påsar under en femveckorsperiod. Stingfree-produkterna har en liknande innehåll som konventionella nikotinportioner, men skiljer sig genom att påsen har ett integrerat skyddande skikt, benämnt PROTEX, som förhindrar direktkontakt mellan påsens innehåll och användarens tandkött.

Stingfree AB anser att de pågående undersökningarna av nikotinpåsars inverkan på munhälsan är ett positivt steg mot en mer informerad och ansvarsfull bransch. Företaget hoppas kunna understödja forskning på området och samtidigt erbjuda sin teknik till andra aktörer i branschen så att den blir mer lättillgänglig för alla snusare som lider av de problem som uppmärksammats i den nya studien.

Relaterade länkar: