Hem Whisky & Bourbon Nystart i Uppsala – Uppsala Brygghus

Nystart i Uppsala – Uppsala Brygghus

av Livets Goda

Fullständig artikel finner ni i aktuella Whisky & Bourbon #41 >>

Provade Öl
(Samtliga öl finns i Systembolagets beställningssortiment)

Fyrisch Ale
Ett ljust öl av aletyp som har sina influenser i den tyska öltypen Kölsch – överjäst men i övrigt tillverkad ungefär som en lager. Färgen är ljus och lätt, och smaken är frisk med citrustoner och blommighet. Eftersmaken är torr med fint bitter beska. Här är det humlesorterna tettnanger och mandarina bavaria som använts. Alkoholhalt: 4,5 %

Czech Mate Pilsner
Pilsner i tjeckisk stil, såsom namnet antyder, som kallagrats under hela tre månader. Härligt ren doft av vitt bröd, kryddig saaz-humle och ett litet uns smörkola. Läskande frisk smak i torr och ren stil som gör ölet både till en perfekt törstsläckare och ett bra matöl. Min personliga favorit! Alkoholhalt: 4,9 %

Hopsession APA
Här är målsättningen att bjuda på mer humlekaraktär, med citra, amarillo och mosaic som till 90 procent har torrhumlats. Mycket citrus, fina brödtoner och fruktighet finns i den ganska mjuka smaken. Alkoholhalt: 4,5 %

Snakehead IPA
Brygghusets flaggskepp presenteras som en humlebomb, men här finns ändå en fin balans. Färgen är bärnsten och alkoholen är lite högre vilket hjälper till att ge rik, fyllig smak med kryddighet, tallbarrstoner, beska och fin humlearom från citra, mosaik och simcoe. Kul kuriosa är att snakehead är det engelska ordet för kungsängslilja, Upplands landskapsblomma. Alkoholhalt: 6,6 %

New England IPA
En Hopsession på steroider, kallar Maarten sin New England IPA. Och ja, här finns fyllighet, värme och en blommig kryddighet. Med havre och vete satt till malten är det de blommiga aromerna från humle och jäst som är de tydligaste. Citra, mosaic och amarillo är humlesorterna och de tillsätts sent i koket, och torrhumlas, för maximal arom men minimalt med beska. Alkoholhalt: 8 %

Passion For Me Berliner Weisse
En så kallad kettle sour – det vill säga ett öl där vörten syrats innan jäsningen med hjälp av en påse malt innehållandes mjölksyrabakterier. Två dygn senare har vörten inte kokats utan enbart pastöriserats. Den stabila vörten har sedan jäst med tysk alejäst och passionsfruktspuré. Av sistnämnda används 220 kilo per 4000 liters jästank, och frukten bidrar till den markerade syran. Här finns tydlig passionsfruktston i både doft och smak, syrlig citrus men samtidigt torr eftersmak i all sin fruktighet. Alkoholhalt: 4,5 %

Imperial Winter Stout 2018
Rikt öl där Maarten dragit ner något på beskan och höjt upp malten till en större kropp jämfört med förra årets version. Färgen är mörk och i doft och smak finns muscovadosocker, ett uns rökig lakrits, kaffe och pumpernickelbröd. Eftersmaken är värmande och lång. Alkoholhalt: 10,5 %

Fakta: Uppsala Brygghus
Säte: Uppsala (Slottskällans gamla lokaler)
Ledning: Anders Jönsson, Maarten Vanwildemeersch, Conor Freeney, Stefan Öström, Nicklas Phil, Hans Nilsson.
Startår: 2017.
Storlek: Brygger nu ca 150 000 liter/år. Kapacitet 700 000 liter.

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp

En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

 

 

RELATERAD LÄSNING