Hem Whisky & Bourbon Upptäck Cognac – Ny bok av Nathalie Dahlin Bengtsson

Upptäck Cognac – Ny bok av Nathalie Dahlin Bengtsson

av Livets Goda

Hur och när började ditt intresse för cognac? – Det var för ca 1,5 år sedan när jag ville köpa en cognacsbok till mitt bonusbarn som fyllde 20 år. Jag köpte några cognacskupor och skulle ha boken till. Jag letade böcker, både på engelska och franska, men det fanns ingen. Då bestämde jag mig för att skriva en själv. Varför blev det just cognac som du fastnade för och inte till exempel maltwhisky? – Cognac lät mer spännande till en man i 20-årsåldern. Även jag tänkte då att det var en dryck för män. När jag förstod att det verkligen var förbehållen män, vi befinner oss åndå i år 2010… – Jag ville inte försöka tvätta bort den manliga stämpeln helt, men bredda definitionen så den att den passar vårt moderna samhället. Ta bort karaktären av cigarr, bibliotek och mörka rum från förr i tiden. Hur lade du upp projektet? – Jag tog kontakt med alla möjliga personer som hade anknytning till området sprit och cognac. Både i Sverige och i Frankrike. BNIC, Bureau National Interprofessionel du Cognac var till stor hjälp. Sedan var det bara att åka raka spåret ner till Cognac och besöka cognacshusen i tur och ordning. Är det din första bok? – Nej, min fjärde bok. De andra har handlat om något helt annat. Tvillingar: att vänta, att föda och slutligen i Skolan. Fick du hjälp av någon utomstående och i så fall vem? – Min fotograf Jennifer Nemi som har en lång erfarenhet av reportage och featurefotografering. Vilka destillerier och producenter besökte du under dina resor i Cognac? – Så många som möjligt av de integrerade cognacshusen som producerar och odlar själva. Varför tror du att cognac är så förknippat med män och finkultur? – En bra fråga. Det var väl så förr att män efter en god middag gick och satte sig i biblioteket där de intog sin cognac, cigarr och kaffe. Då kvinnorna fick stå utanför. Och så har det rullat på i sekler. ”Finkultur” står för att cognacen är dyrare än annan sprit. Det tar minst 3 år innan man kan dricka en cognac! Vad händer här näst? Vad är nästa projekt? – Jag har i år startat en cognac club för ladies i Sverige 2010 Vad har du för favoritcognac just nu? – Grönstedts National Mariage 2010 Boken heter Upptäck Cognac och finns i bokhandel. Priset är cirka 300 kr

RELATERAD LÄSNING