Hem Nyheter Upptäck svenska viner på vinresa i Sverige

Upptäck svenska viner på vinresa i Sverige

av Livets Goda

Att semestra i sitt eget hemland har väl aldrig varit mer trendigt i modern tid än det är just nu. Sverige är ett fantastiskt vackert land med otroliga naturscener, vackra kuststräckor och skärgårdar. Detta är något som man lätt glömmer bort, när man är upptagna med att rikta kosan mot varmare breddgrader. Vinfantasterna har länge rest till Italien och Frankrike för minnesvärda vinsemestrar, men man behöver faktiskt inte åka så långt för att avnjuta en härlig vinresa. Visste du att du kan åka på vinresor till vackra vingårdar även i vårt kära Sverige? Ta tillfället i akt och njut av vårt lands fenomenala landskap och natur, och kombinera det med en vinresa där man kan testa hållbara svenska viner.

Artikeln är i samarbete med Gomore

Gör en vinresa till södra Sverige

Att ha bil är en fördel när det kommer till dessa typer av resor, eftersom det kan vara skönt att ha friheten att stanna när och var man vill. Dessutom ligger vingårdarna ofta en bra bit från civilisationen, vilket gör att det kan vara svårt att ta sig med buss och tåg. Har du inte tillgång till egen bil så kan du enkelt och smidigt hyra en bil över dagen, eller för en längre period med GoMore privatleasing. Södra Sverige är hem åt de flesta och största av landets vingårdar. Den största, Arilds vingård, ligger i Skåne, och erbjuder förutom vinprovning även övernattning i de natursköna omgivningarna. Anledningen till att de allra flesta av Sveriges vinodlingar ligger i just södra Sverige och framförallt Skåne, har med det milda klimatet att göra. Däremot finns det vinodlingar även på andra ställen i landet, bland annat på både Öland och Gotland. Så packa väskorna och ta bilen till Skåne i sommar, en perfekt roadtrip för vinentusiasten.

De svenska vingårdarna

De svenska vingårdarna blir allt fler, även om det fortfarande är en väldigt begränsad marknad på grund av vårt klimat. I takt med att efterfrågan på närodlade och hållbara råvaror ökar så ökar även intresset för vinodlare att slå upp dörrarna för offentligheten. I och med det monopol som råder gällande alkohol i Sverige så får vingårdarna själva inte sälja sitt vin till kunderna, men kan däremot erbjuda att gästerna får testa och avnjuta vinet om det serveras på en närliggande eller tillhörande restaurang. Sverige har till och med en vinodlarförening, som aktivt arbetar för att vinodlarna själva ska få sälja sina viner. De svenska vingårdarna har blivit ett allt mer populärt utflyktsmål för både svenskar som utländska turister.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING