Familjen Delamain´s historia drar sig tillbaka till 1759 då James Delamain återvände från Irland och slog sig ihop med hans svärfar Jean-Isaac Ranson som sedan början av ”cognacs-historien” ägt ett exportföretag. Sedan dess har Delamain varit ett familjeföretag. Société Jacques Bollinger (SJB), som sedan 20 år tillbaka agerat minoritesägare har dock förstärkt sin position i företaget och är sedan januari nu majoritetsägare. Om hur det här kommer att påverka Delamain och deras framtida riktning säger Olivier:
Bild: Delamains exportchef Olivier Jadeau
– Vi kommer inte att börja producera någon VSOP om det är det du tror, haha.
– Däremot är det bra med en kapitalstark ägare för vi får resurser att lagra mer cognac enligt den tradition Delamain alltid jobbat efter.
Olivier berättar vidare att man idag finns representerade i 70 länder och alltid tillgänglig på de finaste restaurangerna runt om i världen tack vare ett idogt arbete från familjen sedan 1824 då Delamain intog sin nuvarande form.
Alltid minst 25 år
Delamain´s cognac levererar dofter och smaker av högsta kvalitet. Djup, elegans, balans och fyllighet är lika starka karaktärsbeskrivningar, som att smakupplevelsen alltid upplevs vara genuin och stor. Alla sorter bygger på druvor från lokala odlare i Grande Champagne och det finns inte ett ”svagt” kort i hela uppställningen. Delamain gör heller ingen VS eller VSOP utan allt cognac tar sin början med XO till Vintage. Cognacen vidare lagras i Limousin ekfat på 350 liter i mer fuktiga än torrare vinkällare.
För att få ner den naturliga caskstryrkan i blenden från 50% till 40% (potstill-spriten ligger 70%) så används 15-procentig gammal Grande Champagne Cognacs som försiktigt får bryta ner alkoholen och berika blenden. Åldern på cognacen är som minst 25 år och beträffande Vintage-cognac så är åldern alltid minst 30 år vid buteljering och buteljeras fat efter fat utan någon slutblend. Vintage upplagorna är små och reflekterar inte bara det aktuella årets förhållande i jord och klimat, utan även lagringsförhållandena där en av Delamain´s bästa lagringskällare belägen i Jarnac vid Charente flodbank, är tillägnad åt dessa Vintage-cognacs.
Denna källare kontrolleras även mycket noga av BNIC (The Cognac Trade Association) och innehar den ena nyckeln till denna källares dubbellås där Delamain´s Cellar Master har den andra och således kan inte den ena parten öppna källaren utan den andra. Buteljeringen övervakas alltid av en kontrollant från BNIC som även får en kopia på varje faktura som skickas ut för cognacen.
Delamain – Grande Champagne
Importör är Johan Lidby Vinhandel, www.johanlidbyvinhandel.se
Pale & Dry X.O 40%
Nr 137 BS / 769 kr / 95
En cognac man gjort sedan 20-talet och som i denna buteljering är 25 år. Efter slutblenden som då ligger på 50% ges den 2 år till i faten. Använder vi begreppet ”insteg” så landar vi här på en oerhört hög nivå. Elegant, fruktig vanilj, kryddnejlika, honung, smånöt, äpple, citrus, choklad och bra krydda från fat. Elegant kraft och lång finish.
Vesper X.O 40%
Nr 82585 BS / 1 255 kr (1 207?) / 96
En cognac med minst 35 år i källaren. Denna cognac började säljas på 50-talet. Vi upplever det här som en av de starkare buteljeringarna av Vesper. Cigarr, mogna äpplen, elegant, brända choklad/toffée/vanilj-toner. Fin krydda, silkig, elegant textur. Klassisk, traditionell stil med stort djup men samtidigt en fin fyllig men torr fräschör. Balanserad sötma. Längd.
Delamain Extra de Grande Champagne
Ca 2 450 kr Privatimport / 97
2007 var första året man buteljerade denna cognac som har minst 40 år i källaren. Här har vi en cognac med både en ljus och mörkfruktig sida. Ytterst balanserat med fyllig elegans, lätt chokladsötma, fruktig med Christmas cake-inslag, toffée, mogen, intensiv men mjuk i temperamentet..
Très Vénérable
cirka (obs ca!) 2 650 kr PI-RS / 98
Första årgången var 1980 och här har vi en 55-årig cognac med stor komplexitet. Körsbärsfrukt, vanilj, honung, läder, soffa blir till rustik elegans och söt äppelblommig frukt tillför fräscht anslag. Elegant och fyllig smak i ljusare favör.
Réserve de la Famille, our single cask 43%
Nr 89666 BS / 3 427 kr (3 589 kr) / 99
Jag blir nästan tårögd av kärlek och värme varje gång jag intar denna cognac som är en fantastisk sådan och som började buteljeras under 80-talet. Single Vineyard och ingen blend utan buteljeras från fat till fat efter 60 år i källaren. Ceder, cigarr, läder med fräsch fruktighet. Körsbär, vanilj, choklad äpple, mineralisk kryddfräschör, balanserad sötma, rak och klar silkig skärpa. Kraft med fullständig sensuell elegans och längd. Klockrent!
Vintage 1986
PI-RS / ca 3 500 kr / 98
Årgången buteljerades 2016, 660 buteljer producerade och 24 landar i Sverige. Det är snyggt, vackert och elegant. Texturen är silkig och ljusare chokladtoner med fallfruktsäpple fyller den torrt finlegerade sötman. Bra frukt överlag och rik längd.
Vintage 1976
PI-RS / ca 4 500 kr / 98
Buteljerad 2016, 260 buteljer tillhanda och 16 till Sverige. Mer mörkfruktig, och mörkare chokladtoner jämfört med 86:an. Torr krydda och de 40 procenten jobbar på högtryck utan att tumma på finliret en sekund. Det är längd och balanserad kraft med fyllig elegans, finess och utsökthet.
Vintage 1977
TSE 17 mars / 3 894 kr
253 buteljer som buteljerades i slutet av januari 24 stycken till Sverige. Tyvärr hade vi inte möjligheten att prova denna raritet vid tillfället vi träffade Olivier i Sverige. Men av erfarenheten att döma med detta cognacshus så är det nog bara till att vara ruskigt snabb när den släpps…
Le Voyage de Delamain
500 decanters släppta 2007, slutsåld sedan många år. Ca 60 000 kr / 99
Cognac från 1847 och minst 60 år. Här är det inte bara de historiska vingslagen som får oss att gå ner i spagat vid provningstillfället. Det är en sanslöst rustikt elegant och vital åldring vi har i glaset där inslag av viol, lakritshint, syrliga körsbär, äpplen, kakao, läder och plommon samspelar utan felton. Silkigt rustik och imponerande subtil spänst.
Faktaruta: Appellationen är indelad i sex olika distrikt (crus): Sex olika druvsorter är tillåtna: |