Hem Vinvärlden Ur arkivet – sommarläsning med Livets Goda.se: Bordeaux 2008 Graves, Pessac–Léognan och Sauternes

Ur arkivet – sommarläsning med Livets Goda.se: Bordeaux 2008 Graves, Pessac–Léognan och Sauternes

av Livets Goda

Sauternes följer sällan några andra appellationer då väderleksförhållandena spelar en mycket större roll för denna unika vinstil än vad de gör för de torra vita eller röda vinerna. Man drabbades av frost och hagel i april som reducerade kvantiteterna ordentligt. Fram till september så var det en utmärkt skörd men senare så drabbade man av spridda skurar regn och fick inte samma koncentration och rena botrytis som markerade 2007 års bästa viner. Trots detta är det en god årgång med en stor andel förnäma viner där de bästa exemplen präglas av ren frukt, bra fräschör och i de bästa fall den komplexitet som ädelrötan bidrar med. Graves är en stor region där många små familjegendomar gör allt ifrån enkla vardagsviner till klassiskt eleganta och modernt fruktiga viner. Om vi talar valuta för pengarna så har regionen massvis med goda viner att bidra med både på den vita och röda sidan. 2008 har man lyckats bra med de vita vinerna som bjuder på ren frukt och bra syranivåer, även en dos komplexitet och lagringsduglighet i de bästa fallen. Glöm inte att detta är en av de få regioner i värden där man gör viner som domineras av druvan semillon. I mitt tycke var de vita generellt aningen mer lyckade än de röda 2008. De röda har generellt en mjukare struktur än vinerna från Médoc men uppvisar mer stramhet än högra strandens exempel, få viner når upp till klass och elegans men den övervägande delen är goda och välgjorda och torde tilltala alla som gillar klassisk claret… ett fåtal var riktigt ambitiösa med bra struktur och lagringsduglighet. Pessac–Léognan har gjort förträffliga viner både på den röda och vita sidan i mitt tycke så är de mest lyckade appellationerna denna årgång Pessac–Léognan och Pomerol. Återigen så är dessa relativt varma platser som lyckas väl de svalare årgångarna som 2004, 2007 och 2008 men ofta får problem i de varmaste och torraste årgångarna som 2003 och 2010. De röda vinerna från 2008 är helt klart generellt bättre än 2007:orna. Då 2007 var en mer homogen årgång för de vita vinerna så tycker jag kanske ännu mer om de bästa exemplen från 2008 även om alla inte lyckades lika väl. Till syvende och sist så kommer det bli svårt att hitta ett dåligt vin från Pessac–Léognan anno 2008… Vinerna blindprovades i Bordeaux under sommaren 2011. Graves vita viner Château Chantegrive Caroline – rik, intensiv och aromatisk med tropiska inslag, mandel och nötter. Hyggligt fyllig med en krämig och rund munkänsla, lång eftersmak och en välintegrerad syra, riktigt bra. 90 Château Saint Robert Poncet Deville – ung och aromatisk med inslag av mogen citrus, mandel och grapefrukt, smaken är rund och generös med generös frukt och en citrusbetonad avslutning. 86 Château de Castres – doften är ren och aromatisk, inslag av grönt äpple och kamomill, fruktig och enkel avslutning, gott att dricka i dess ungdom. 82 Vieux Château Gaubert – en viss komplexitet på doften, nötig med mogen frukt, vanilj och en rik struktur, bred och viskös med en hygglig längd och bra fräschör. 88 Grand Enclos du Château de Cérons – ung frukt, citrus och mineral på doften, krispig och medelfyllig med ett bra bett, inslag av citrus och kamomill, god frukt på slutet. 84 Château Magneau Julien – ren och komplex doft med en anstrykning av mineral, rostade nötter, gul frukt, smaken är strukturerad med ren frukt och en saftig syra, ihärdig eftersmak och ett uns komplexitet. 89 Château d’Arricaud – ren och aromatiskt med inslag av grönt äpple, lätt och fruktigt i en lättdrucken stil. 82 Château Gueydon – ungdomligt och krispigt med viss längd, ren frukt, got att dricka ungt. 82 Château Rahoul – intensiv och modern doft med toner av rostad ek, vanilj, rostade nötter och tropisk frukt, välbyggd smak med en bred munkänsla, mogen syra och god längd, ciss komplexitet och en fin potential. 89 Château Magence – lätt rostad doft, inslag av kvitten och krusbär, torr och stram på smaken bra fräschör och en hygglig längd. 87 Château Villa Bel Air – något tropisk doft med inslag av gul frukt, smaken är krispig och snustorr med en saftig syra, ung frukt och en bra längd. 87 Château Haut Reys Vieilles Vignes Réserve – ungt och krispigt med ren frukt, knastertorrt med citrustoner och en frisk avslutning. 85 Château Tourteau Chollet – härligt gyllene färg, hög mognadsgrad med inslag av tropisk frukt, krämig och viskös på smaken med generös frukt och en bra längd. 87 Clos du Hez – elegant och återhållen doft med ungdomliga aromer av mineral kvitten och färsk mandel, stram och krispig på smaken med saftig frukt och en frisk avslutning. 85 Clos Floridène – intensiv doft med toner av mandel, stenfrukt och honung, smaken är fyllig och bjuder på rostade toner och massvis av frukt, ändå återhållen med en stram avslutning, frisk syra och lång eftersmak, mycket bra. 90 Château Toumilon – blommig doft med inslag av saffran och mogen citrus, smaken är tät och knastertorr med en hög fräschör och hygglig längd. 88 Château du Mayne – ren och fruktig på doften med toner av grönt äpple, knastertorr med en livlig avslutning och frisk syra, god drickbarhet. 86 Château du Seuil – blommig och parfymerad doft med inslag av kamomill och ung frukt, smaken är knastertorr och krispig, välbalanserad och medellång, att dricka ungt. 85 Château Langlet – hyggligt komplex doft av tropisk frukt, nötter och kryddor, smaken har ett bra grepp, bred och fyllig ändå knastertorr med en saftig syra och god längd. 88 Château des Fougères Clos Montesquieu la Folie – ren och diskret doft, smaken är torr och stram med citrustoner, medelgod längd och en krispig avslutning. 85 Graves röda viner Château Caillivet – ren och fruktig doft med toner av röda och mörka bär, ren och saftig smak med en bra balans, rättfram med generös frukt och en ren finish. 86 Château Pessan – visa inslag av ek och mörka bär, smaken är fyllig med inslag av tranbär och en stram ryggrad, bra renhet och fräschör, medellång finish. 87 Château Moutin – ambitiös doft med inslag av läder, mörka bär och rostade ek, smaken är strukturerad och bred, ännu en smula återhållen med mängder av frukt, en bra längd och fin balans, ge detta ytterligare 1–2 år då tanninerna känns aningen unga, fin potential. 89 Château Saint Jean de Graves – en traditionell stil med rödfruktig toner och en hög syra, rent och fruktigt, gott idag. 82 Château Rahoul – ren mörk frukt på doften, smaken är medelfyllig men smakintensiv med bläckig mörk frukt, vinet är aningen ungt idag, ytterligare ett år i källaren torde göra gott. 87 Château Caillivet – doften vittnar om en god mognad, blommig med inslag av cassis och mörka bär, smaken har en god struktur och ryggrad med frisk mörk frukt, god längd och en kryddig eftersmak, mycket bra. 90 Château Beauragard Ducasse Albert Duran – ren och mörkfruktig doft med toner av vanilj och rostade fat, tät och bläckig frukt, stram ryggrad, aningen knutet men med en bra potential, drick från 2012. 87 Château Villa Bel Air – aningen extraherat med mörkfruktiga aromer, aningen ung smak med markerade tanniner, dock en bra längd, aningen träig finish, måste få ytterligare lite tid, aningen splittrat idag, drick från 2013. 85 Château du Mayne – ett attraktivt vin med ren frukt, mjuk extraktion och avsaknad av ek, fruktigt med inslag av tobak, att dricka ungt. 84 Château Haut Reys Vieilles Vignes Réserve – rik och fruktig doft med inslag av cassis plommon och mineral, fin struktur, mjukt, tillgängligt och fruktigt utan hårda kanter, bra längd och drickbarhet. 86 Château Tourteau Chollet – söt frukt på doften, medelfyllig smak med en stram ryggrad, kryddiga inslag och färska bär på slutet, medellång finish, aningen återhållet idag. 86 Château les Clauzots – hyggligt elegant doft med toner av tobak, lakrits och mörka bär, fyllig och strukturerad på smaken, slipade tanniner, bra fräschör och ihärdig finish, bra. 88 Clos Floridène – en lättare struktur, toner av röda och mörka bär, smaken är mjuk och rund med kryddiga toner och en medellång finish. 82 Château de Portets – ett klassiskt byggt vin med toner av färska bär och örter, något lätt struktur, frisk med en medellång eftersmak, rättfram och enkelt att njuta i dess ungdom. 83 Château de Cardaillan – ett generöst och rättframt vin med mjuk ung frukt, röda bär och en stram ryggrad, ingen ek att tala om, medellång avslutning, enkelt. 82 Château de la Gravelière cuvée prestige – doften är hyggligt ambitiös med visa inslag av ek, confiture, söt frukt, kryddor och tobak, smaken har en bra fräschör, något lätt med söt frukt och en bra drickbarhet. 84 Château La Fleur Jonquet – modern doft med fint integrerad ek, rostat kaffe och söt frukt, smaken är fyllig med en bra struktur, ännu aningen knuten med mycket tannin och extrakt, bra längd och potential, behöver ytterligare ett år i källaren. 87 Château Toumilon – doft av kryddor och söta bär, smaken är lätt med inslag av plommon och röda bär, frisk och ren eftersmak. 83 Château Haura – massvis av frukt på doft och smak, saftig och tät med en mjuk extraktion och bra fräschör, vinet har en bra längd och fin drickbarhet, tillgängligt nu men har strukturen att utvecklas under 5–6 år. 88 Château du Seuil – visa rostade toner, kryddor, tobak och mörka bär generös på smaken, medelfyllig med mörka bär, tranbär en hög syra och anständig längd, behöver mjukna ytterligare ett år. 86 Château Lusseau – ännu ungt och knutet med rödfruktiga aromer och uttalade tanniner, medelfylligt med en frisk avslutning, behöver runda av kanterna, drick från 2013. 83 Château Haut Selve reserve – ett strukturerat och generöst exempel som bjuder på mörka bär, cassis, tobak och lätt rostade toner, smaken är saftig med en fin drickbarhet, bra längd, gott. 87 Château Langlet – doften bjuder på läder, kryddor och aningen “brett”, knaprig mörk frukt och örter på smaken, fyllig åt det rustika hållet, torde tilltala de som gillar klassisk claret. 82 Château du Grand Bos – doften vittnar om en hög mognad med söta aromer av cassis, blåbär och tobak, smaken är aningen mer återhållen med en ryggrad av strama tanniner och en frisk syra, saftig mörk frukt och en bra längd, torde vara drickbart under det kommande året. 85 Château L’Avocat – ett fylligt och fruktintensivt vin med kryddiga och bäriga toner, ännu aningen knutet med strama tanniner och en bra längd, behöver runda av kanterna, drick från 2013. 87 Château Couloumey – söt doft med toner av röda bär och confiture, smaken är lätt med markerad syra och tannin samt en söt fruktighet, medellång finish, kommer att vinna på ytterligare ett år i källaren. 84 Grand Enclos du Château de Cerons – generös doft, sötfruktig med toner av björnbär och mörka körsbär, medelfylligt med kryddiga toner i en stram inramning, bra längd, välgjort i en klassisk stil. 86 Grand vin du Château Tour Bicheau – doften bjuder på lätt rostade toner, mörka bär och en viss rökighet, smaken är ung, fyllig och med frisk mörk frukt, kryddor och läder, bra struktur och längd, ännu aningen återhållen, lagra i ytterligare ett år, kommer att utvecklas i upp till 5–8 år. 87 Château Bichon Cassignols La Grande Reserve – generös, fruktig och blommig doft med toner av färska bär, fina kryddor och en generös struktur med mörk frukt, unga tanniner och en bra friskhet på slutet, välbyggt med en fin potential. 89 Vieux Château Gaubert – ett modernt stylat vin som bjuder på rostade fat, kaffebönor och mörk frukt, smaken är rik och fruktig med en fin längd och tät ung frukt, lätt kryddighet på slutet, vinet behöver ytterligare ett år i källaren eller en rejäl luftning innan servering. 88 Château La Croix – ett enkelt och rättframt vin med saftig frukt, mjuk struktur, visa örtiga toner och en enkel finish. 82 Château Brondelle Grand Vin – söt doft av röda och mörka bär, aningen ny ek, smaken är medelfyllig med en hög syra och lätt bitterhet, inslag av tranbär, bra längd, ännu med lite ek på smaken, spar i ytterligare ett år. 85 Château de Chantegrive – blommig och mörkfruktig doft med toner av viol, cassis och björnbär, smaken är tät, fyllig och packad med saftig mörk frukt, välintegrerad ek samt en rik och lång eftersmak, bra. 88 Château La Croix – ung och inbjudande doft, cassis, mineral, färska bär och tydliga cabernet–toner, smaken bjuder på en stor renhet, ett bra grepp och bredd, mjuk extraktion, med mängder av mörk frukt och en lång eftersmak, bra och lovande. 90 Château D’Arricaud – doften är solmogen och bjuder på mörka bär, cassis och viol, smaken är hyggligt fyllig med frisk mörk frukt, en hög friskhet och bra balans, ren finish, medellång eftersmak, tillgängligt idag. 86 Château Méric – söt och mogen doft med inslag av patisseri – vanilj, confiture, choklad och en medelfyllig struktur med söt frukt och en god längd, charmigt och drickbart. 86 Château Magneau – rostad doft med lite ny ek, kaffebönor och söt frukt, smaken är saftig och mjuk med aningen ek, slipade tanniner och modern mörk frukt, hyggligt tillgängligt redan idag. 86 Château des Fougères – Clos de Montesquieu – la Folie – ung, tät och bläckig frukt – cassis och björnbär, skönt strama tanniner i bakgrunden som bidrar med fräschör men ingen grönhet, bra renhet och längd. 88 Château Doms Cuvée Amélie – doften bjuder på söta aromer av vanilj och cassis, smaken är ännu aningen återhållen med markerade tanniner och en hög syra, god frukt och en medellång finish, behöver ytterligare 1–2 år för att mjukna. 86 Grand Vin du Château des Places – modern doft av ny ek, mörka bär och kryddor, smaken är aningen dominerad av ek i nuläget, annars med bra frukt, avrundade tanniner och men medellång finish. Drick från 2013. 86 Pessac–Léognan vita viner Château Carbonnieux – härlig väldoft av blommor, grön frukt, örter och en härligt stram och krispig smak med toner av mogen citrus, ren och mineralig men stor längd, elegant och stilrent. 91 Château Couhins–Lurton – doften är lätt rökig och mineralig med toner av krut, mandel, citrus och mineral, smaken är stram, frisk och tät med elegant frukt, diskreta toner av ek med en lång saftig finish. 92 Château Malartic–Lagravière – ren, intensiv och mineralig doft, vita blommor, mogen citrus och stenfrukt, smaken har en stor intensitet, mycket koncentrerad och bred dock i en stram förpackning med en briljant syra med en enormt lång finish, mineralig avslutning, salivutsöndrande och välgörande, ett stort vin. 94 Château Bouscaut – aromatisk och blommig doft med inslag av mineral, krut och tropisk frukt, smaken är krämig och bred med en mild syra, generös frukt och rik eftersmak, fullt tillgängligt idag. 90 Château Smith–Haut Lafitte – underbar renhet och aromatisk finess, stenfrukt, kamomill och mineral, smaken uppvisar en stor koncentration och täthet, intensiva smaker av stenfrukt, citrus och en balanserad citrusbitterhet, massvis av extrakt, och en mycket lång eftersmak. Svårt att motstå detta idag, dock så kommer vinet att utveckla massvis av nyans och komplexitet med ålder. 95 Domaine de Chevalier – intensiv och solmogen doft, ren och mineralig med inslag av kvitten, päron och krämiga toner, smaken är rund och yppig med en krämig textur, inslag av fat och vanilj som lyfts av en frisk syra, bra längd, ännu med lite ny ek närvarande, detta behöver ytterligare lagring innan nyans och harmoni kommer att infinna sig. Drick tidigast 2013. 92 Château Laville Haut–Brion – underbar aromatisk komplexitet, massvis av lager med mineral, rök, stenfrukt, persika och citrus, smaken är enormt koncentrerad och livlig, underbar söt frukt men så knastertorrt det bara kan bli! Imponerande struktur som påminner om Montrachet med en oefterhärmlig eftersmak och längd, magnifikt. 97 Château Pape–Clément – rik och solmogen doft ännu markerad av sin elévage med toner av rök, vanilj och fat, blommor och gul frukt, smaken är krämig och överflödande med massor av frukt och en mild syra, stor koncentration och en mycket lång eftersmak. Mycket välgjort i en ambitiös och modern stil, kommer att behöva tid i källaren för att vinna nyans och komplexitet. 93 Château Haut–Brion – intensiv och ytterst komplex doft, stor renhet, blommor, gul frukt, mogen citrus, mineral och en försiktig kryddighet. Explosiv på smaken, rik och bred med en stor fetma, imponerande volym, knivskarp fräschör och precision, imponerande balans, extremt lång eftersmak som bara växer, coolt…! 98 Pessac–Léognan röda viner Château Carbonnieux – ren och elegant doft, färska röda bär, tobak och cederträ, smaken kombinerar en stram struktur med mjuk och rund frukt, bra täthet och en långfrisk eftersmak, hygglig drickbarhet men kommer definitivt att vinna på ytterligare lagring. 90 Château De Fieuzal – lätt rostad och köttig doft, röda och mörka bär, bra täthet på smaken, koncentrerad med en stor friskhet, cassis, mörka körsbär, snyggt uppbyggd utan hårda kanter med allt på plats, ett vin som kombinerar stramhet, finess och koncentration, gott idag men vinner på ytterligare 2 år i källaren. 91 Château Olivier – kryddig doft med toner av plommon och tranbär, smaken är stramt byggd med inslag av tobak, tranbär en fin renhet och längd, aningen inåtvänt och knutet i nuläget, ge detta åtminstone 2 år till. 89 Domaine de Chevalier – härligt inbjudande doft av mörka körsbär, cederträ, mineral och ny ek, smaken är ambitiös och kraftfull, ändock med en stor klass och elegans, härlig ren frukt, mörka bär, cassis, slipade tanniner, bra bett och en strålande längd. Den perfekta mixen av modern frukt och klassisk terroir. Drick från 2013. 94 Château Malartic Lagravière – bra djup på doften, nyanserad med inslag av ek, mörka bär, cassis och tobak, smaken är tät och koncentrerad med en krämig textur och ytterst polerade tanniner, mycket lång eftersmak, ännu ungt, tätt och knutet, kommer att behöva ytterligare lagring, mycket lovande, drick från 2013. 93 Château Haut–Bailly – elegant och mineralig doft, tobak, vilda bär och diskreta toner av ek och fina kryddor, vinet bjuder på en bra koncentration utan att bli baktungt, bra bett och fräschör, elegant mörk frukt och uppfriskande tanniner, cassis och moreller, mycket stor längd samt en begynnande komplexitet, fin potential, ett vin med stor klass. Drick från 2014. 93 Château Bouscaut – generös och modern doft med inslag av mörka bär, rostat kaffe, ny ek och kryddor, smaken är koncentrerad med modern mörk frukt och en krämig textur, kryddig och hyggligt lång eftersmak, gott och tillgängligt, dock med en fin potential för lagring. 90 Château Smith–Haut Lafitte – intensiv och ren doft av mineral, viol, mörka bär, cassis, vanilj och lättrostad ek, smaken har en mjuk och krämig textur, dock med en stor koncentration och täthet, härligt ren mörk frukt och en perfekt avvägd fräschör, silkig och lång eftersmak, bra. Drick från 2013. 93 Château Pape–Clément – parfymerad och inbjudande doft som bjuder på tobak, vilda bär, cassis och elegant ek. smaken har en mycket stor koncentration, mängder av söt frukt, komplex kryddighet och uppfriskande tanniner, mycket stor längd, vinet är redan inbjudande men har potentialen att lagras mycket länge. 94 Château La Mission Haut Brion – diskret och elegant doft med toner av tobak, cederträ, kryddor och fin ek, smaken är medelfyllig med en stor betoning på längd än bredd, ren frukt, körsbär, cassis och strama tanniner, ren, mineralig och mycket lång finish, ännu aningen knutet, en lång lagring kommer att belönas. 92 Château Haut Brion – mörkfruktig doft med inslag av cassis, mörka plommon, tobak och läder, smaken är mycket koncentrerad och stram med mörk frukt, silkiga tanniner, friskhet, renhet och en imponerande längd, redan nu med en komplexitet på eftersmaken, fin harmoni och djup, kommer definitivt att utvecklas med behag, drick från 2014. 95 Sauternes 1er Crus Classés Château de Rayne Vigneau – diskret men komplex doft med lager av aprikos, honung, fina kryddor och mandelmassa, smaken är ung, intensiv och ren med saftig frukt en mycket fin balans och krämig textur, lång och mycket ihärdig eftersmak, redan njutbart men med en stor potential. 96 Château Climens – blommig och kryddig doft, vax, honung, kvitten och päronaromer, söt och viskös med en krämig och rund munkänsla, bra längd men kommer att behöva tid att öppna sig och få den ungdomliga sötman att mjukna. Med facit i hand så är detta ett av de bästa vinerna efter 10–15 år men det mest knutna i dess ungdom. 92 Clos Haut–Peyraguey – fint nyanserad doft med välintegrerad ek, vanilj, aprikos och honung, smaken är snyggt uppbyggd med en stor volym och smakintensitet, rund och yppig med en bra syra, välbalanserad med en begynnande komplexitet och mycket god längd. 93 Château Lafaurie–Peyraguey – härligt ren frukt och komplexitet från botrytis, lätt kryddig med toner av gul frukt, honung och mandelmassa. Bra grepp på smaken med massvis av extrakt och fräschör lång och komplex eftersmak, välintegrerad sötma och mängder av tropisk frukt, fint avvägt och balanserat. 94 Château Guiraud – härligt aromatisk med lager av ren frukt, nektarin, blommor, saffran och honung, smaken är koncentrerad, viskös och söt med en bra dos fräschör, fin harmoni med massor av saftig frukt och en mycket lång eftersmak, redan lockande men tveklöst med en stor potential. 94 Château Coutet – aromatiskt känns vinet mindre sött med mindre tydlig botrytis, stor renhet, mineralkaraktär och delikat frukt, smaken bjuder på en hög sötma och medelfyllig kropp, elegant och balanserat med en mild syra, aprikos och honung på eftersmaken, bra längd, men aningen slutet i nuläget, behöver ytterligare tid för att utveckla komplexitet. 92 Château Sigalas–Rabaud – intensiv och fruktig doft som bjuder på mogen aprikos, kryddor och honung, smaken är koncentrerad med en hög sötma utan att vara baktung, briljant friskhet och kryddig frukt, bra extrakt och en mycket lång ihärdig eftersmak, begynnande komplexitet, dock utsökt material för vidare lagring. 94 Château Suduiraut – ungdomlig doft med toner av gul frukt, fat och vanilj, smaken är strukturerad och voluminös utan att bli tung, balanserad sötma, elegant frukt och kryddighet, välintegrerade fat, bra längd, endast aningen ungt och återhållet, torde utvecklas väl, drick från 2014. 92 Sauternes 2ème Crus Classés Château Lamothe–Guignard – ren och blommig doft med toner av tropisk frukt, fin och krämig textur med god frukt och en lång rik finish och välintegrerad ek. 91 Château de Myrat – gyllengult och visköst med aromer av mogen aprikos, honung och kryddor, smaken är välbalanserad med en krämig textur och välintegrerad sötma, kryddig finish, vinet känns redan nu utvecklat och drickbart men har materialet för att utvecklas under många år. 92 Château Doisy–Daëne – vinet är något återhållet med en fin renhet och slank struktur, gråpäron, honung och nötiga toner, mycket bra längd, ihärdig och frisk avslutning, ett elegant och långt ifrån yppigt exempel. 92 Château Caillou – påtaglig ek, mycket botrytis, lätt volatil doft, smaken har en hög sötma med en viss bitterhet och toner av ek och vanilj, medellång finish, känns aningen splittrat idag. 84 Château Nairac – rena aromer av stenfrukt, mandel och nötter, fint balanserad smak med en hög sötma och krispig ren frukt, mycket bra längd och en salivutsöndrande eftersmak, god drickbarhet redan nu men med strukturen för att utvecklas under manga år. 93 Château de Malle – druvig och söt doft med kryddiga toner av ingefära och saffran, medelhög sötma, rund och yppig på smaken, gott men inte med samma komplexitet eller längd som de bästa exemplen. 88 Château d’Arche – lätt kryddig med visa dammiga toner och gul frukt, vinet har en lätt struktur med en generös sötma och medellång finish. 88 Sauternes Château de Fargues – doften är elegant och exklusiv med toner av mandelmassa och gul frukt, smaken har en sensationell struktur med ett stort djup, komplexitet och enorm längd, hög sötma som backas upp av en tydlig mineralitet och briljant syra, ett grand vin i ordets rätta bemärkelse, grym potential. 97 Domaine de L ’Alliance – härligt ren och briljant doft med en betoning på frukt, vanilj, kanderad apelsin och citrus, smaken är välbalanserad med en god dos fräschör, inte för bred eller rik, relativt hög sötma, mycket lång och komplex eftersmak, ännu ungdomligt men mycket lovande. 93 Château Laville – generös och utvecklad doft med inslag av botrytis, mandel och bränt socker, ett uns av oxidation, intensivt söt smak, god frukt och en viskös textur, aningen endimensionellt. 84 Château La Bouade – blommig doft med toner av gul frukt, saffran och kryddor, smaken har ett bra bett med en hög sötma som balanseras av en god syra och lätt bitterhet, fin längd och en kryddig eftersmak. 90 Château La Clotte–Cazalis – doften bjuder på visa inslag av fat och ny ek, god frukt med inslag av aprikos, smaken är välbalanserad, inte intensivt söt, med generös frukt och en bra fräschör, lätt kryddig och hyggligt lång eftersmak. 89 Château Les Justices – ren doft, inte så mycket botrytis, påminner mer om ett torrt vin med toner av kamomill och grönt äpple, smaken bjuder på en medelhög sötma och lättare kropp, gott och balanserat med god drickbarhet och fräschör, drickes bäst relativt ungt. 88 Château Bastor–Lamontagne – ytterligare ett exempel med mindre botrytis – toner av päron, kvitten och kryddor, medelhög sötma och god frukt, ren eftersmak, ingen större längd eller komplexitet men gott nu. 87 Château Haut–Bergeron – söta aromer av mogen aprikos och vanilj, smaken är munfyllande, tät och viskös med en varm och eldig finish, jag saknar lite friskhet och komplexitet i nuläget men helt ok. 88 Château de Rolland – ren och elegant doft med mineral, gul frukt, blommor och kryddor, bra grepp på smaken, ren och fokuserad med en hög friskhet och integrerad sötma, generös och kryddig eftersmak, bra längd och seriös struktur. Lovande. 92 Château Lange–Réglat – ren och fruktig doft, mindre botrytis påminner mer om en spätlese, smaken är god med massor av fräschör och persikofrukt, hygglig längd men inte det djup eller den komplexitet man förväntar sig av ett sauternesvin. 84 Château Landion – doften är söt med toner av torkad frukt, karamell och kryddor, fyllig med en viss bitterhet och kryddiga toner, hög sötma, krämig och lång finish, tillgängligt och drickvänligt. 87 Château d’Anna Cuvée Louis d’or – diskret doft med toner av gråpäron, mandel och lite honung, inte enormt söt utan återhållen på smaken med bra fräschör och god frukt, ren och ihärdig eftersmak. 88 Château Massereau – blommig och druvig på doften, känns nästan som en muscat, generös smak med toner av färska druvor och en balanserad sötma, krispigt, gott och fruktigt men inte med det djup eller den koncentration som de bästa exemplen har. 87 Château Du Mont – vinet bjuder på toner av Earl Grey och gul frukt, smaken har en hög sötma men förhållandevis lätt struktur, bra friskhet och en lätt kryddighet, en ton av eukalyptus på slutet. 87

RELATERAD LÄSNING