Hem Whisky & Bourbon Ur arkivet – sommarläsning med Livets Goda.se: Fettercairn Distillery

Ur arkivet – sommarläsning med Livets Goda.se: Fettercairn Distillery

av Livets Goda

SIR ALEXANDER FICK DOCK REDAN 1829 ekonomiska problem och fick sälja destilleriet till Sir John Gladstone, far till den blivande premiärministern William Gladstone (1809-1898). Detta var inte nödvändigtvis något negativt eftersom den blivande premiärministern växte upp med en förståelse för whiskytillverkarnas situation och det var också William Gladstone som var instrumental för att ändra lagarna så att det blev möjligt för whiskybranschen att expandera. Bara för att nämna ett par saker så tog han bort skatten på den delen av whiskyn som dunstar under lagringen ”the angels share” samt uppmuntrade buteljering av whisky som tidigare sålts i lösvikt antingen upphälld på plats i butiken i lerkrus ”jars” (tänk på sången ”Whiskey in the Jar”) eller i hela fat till exempel som export till andra länder. Fettercairn fick sitt nuvarande utseende1845. Man försöker idag ta så mycket som möjligt av kornet som används, ifrån lokalt producerat korn av typen Optic Braemar och maler detta i proportionerna 25 % skal, 10 % mjöl och resten 65 % som maltkross. Redan vid mäskningen ser man vissa skillnader mellan Fettercairn och en del andra höglandsdestillerier. Normalt försöker de flesta destillerier att få ut så mycket socker som möjligt och de flesta har installerat moderna Lauter- eller semi lauter mäskfat. På Fettercairn använder man en gammal gjutjärnspanna med traditionella ”rakes” och deras mäsk är inte lika sockerhaltig .Vi frågade David Doig som är Distillery Manager och som arbetat på destilleriet i 29 år varför man inte kör mäskningen mer effektivt och han hävdar att man på detta sätt får med fler smakämnen i vörten. MAN MÄSKAR 4,9 TON MALT KORN ÅT gången och använder traditionellt tre vatten (64,5, 76 och 80 grader C respektive). Tiden för mäskningen är 6 timmar och man får en ganska klar vört. Totalt kör man 17 mäskningar i veckan och får ut ca 25 000 liter vört per mäskning. Denna pumpas sedan över till någon av de 8 jäskaren av ”Oregon Pine” där man tillsätter flytande jäst av typen ”Moray”. Jäskaren har en kapacitet på 38 000 liter och jästiden är 48 timmar (96 under helgerna) och man får en ”Wash” som håller 7,8 % alkohol. Det är när man sedan kommer till destillationen som det verkligt unika för Fettercairn sker. Fettercairn har lökformade pannor, två Wash stills och två Spirit stills som båda är indirekt värmda av ”steam coils” och ”steam pans”. Kondenseringen sker i kondensatorer av typen ”shell and tube”. Den första destilleringen där man fyller 13 000 liter är ganska sedvanlig men den andra är klart annorlunda. På sina ”Spirit Stills” har man ett perforerat rör som omger den övre delen av pannan och genom denna sprinklar man försiktigt kallt vatten som kyler av nacken på pannan vilket gör att det inuti blir en förkondensering som gör att en del av spritångorna återgår till vätska och faller tillbaka ner och blir omdestillerade i den nedre delen av pannan. Denna metod är helt unik i hela Skottland och gör enligt David Doig att spriten blir mycket lättare än vad den blir på många andra ställen. TIDEN FÖR ATT KÖRA WASH STILLS ÄR 5-6 timmar och tiden för att köra Spirit Stills 8 – 9 timmar, lite beroende på årstid och temperaturer. Medelalkoholhalten på ”the middle cut” är 68,5 % och hela tiden från mäskning till färdig destillering är 72 timmar. Man har då startat med 4,9 ton malt och får till slut ut mellan 1 800–2 800 liter sprit på 68,5 %. Förutom den mycket lätta rökta malten man normalt använder så mältar man varje 100 000 liter korn som är rejält rökt (55 ppm). Whiskyn lagras på amerikanska bourbon fat och idag går 95 % av whiskyn till blended whisky. Den whisky som skall buteljeras som single malt läggs alltid på 1st fill bourbon med en mindre del på sherryfat eller hogsheads. All whisky till single malt lagras också på plats i något av Fettercairns traditionella ”dunnage” lagerhus. Den mesta av whiskyn läggs i faten vid traditionella 63,5 % men en del lagras på en högre alkoholhalt på 68,5 %. I ÅR HAR FETTERCAIRN LANSERAT FYRA stycken maltwhiskies. Tre av dem är speciella buteljeringar på 24, 30 respektive 40 år som alla är tänkta för samlare och konnässörer. Den fjärde Fettercairn Fior som vi på Whisky & Bourbon har testat(se våra tasting notes) är en blandning mellan olika årgångar där man inte angivit någon ålder. Whiskyn är inte kylfiltrerad och håller en alkoholstyrka på 42 %. Sammanfattningsvis så är det roligt att se att Whyte & Mackay som äger Fettercairn är så inne på att aktivera Fettercairn tillsammans med sina mer kända destillerier som Dalmore och Jura. Vi kan nog förvänta oss att höra betydligt mer om detta eminenta östkustdestilleri framöver. Tasting panel I panelen: Anders Gjörling, Anders Enquist och Erik Dahlström Fettercairn Fior 92 p Doft: Fin syrlig sötma i doften. Vinösa drag både mot sherry och portvinshållet samt utsökta fruktiga tanniner. Smak: Fyllig och bred med en lite torr sötma, portvinsnötig, sötade körsbär, toffee och smörkola. Eftersmak: Silkig och kraftfull elegans i eftersmaken som även innehåller lite solmogen frukt. Läcker!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING