Ur arkivet – sommarläsning med Livets Goda.se: Movi – Movement of Independent Vintners

Livets Goda har provat merparten av MOVIs producenter, en blandad kompott viner som glädjande visar att Chile kan prestera mångfald och viner med identitet. 2010 Marina Sauvignon Blanc CASABLANCA / CHILE / BRAVADO WINES Constanza Schwaderer och Felipe Garcia började tidigt drömma om en egen vingård, 2006 fanns självförtroendet att starta Bravado Wines med målsättningen att skapa viner efter egen smak i kombination med Chiles unika förutsättningar för druvodling. Efter bara några få årgångar lyckas paret prestera traditionella viner med nutida inslag av mycket hög kvalitet. 2010 Marina Sauvignon Blanc bjuder rejält med druvkaraktär, doften rymmer direkta toner av nässlor, lime, mineral och passionsfrukt i fräsch tappning. Smaken är sammansatt, mer elegant och med läcker mineralitet som kantas av citron, krusbär, vinbärsblad och frisk syra. 2008 Facundo MAULE-ITATA-COLCHAGUA / CHILE / BRAVADO WINES Läckert och tillgängligt, ett vin redo att njutas, den friska syran och lena bärigheten mynnar ut i silkigt avslut. Doften rymmer parfym, blåbärsmarmelad och bittermandel med örtiga inslag. Smaken är mjuk med rundad syra, toner av röda bär, söt lakrits, dragon och viss bitterhet blir till komplex helhet. Druvorna är cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot och carignan. 2007 Mantum MAULE / CHILE / BUSTAMANTE Familjen Bustamante har verkat i generationer runt floderna Loncomilla och Maule, redan år 1900 planterades franska rotstockar för att förbättra kvalitén. Patricio Bustamante har följt familjetraditionen och skapat ett boutiquevineri med 7 hektar och 13 000 flaskor i årlig produktion, egendomens kvalitetssäkra viner är värda lite extra uppmärksamhet. 2007 Mantum är druvblandat av cabernet sauvignon, carmenere, merlot och syrah, det här är ett vin med stramare struktur än gängse i Chile. Doften är aningen bränd med animaliska inslag därtill slånbär och rostade fat. Smaken är syrlig med kännbar strävhet, inslag av mörka bär, rostade fat och vegetativa toner. Ett vin med attityd som bör lagras några år ytterligare. 2010 Gran Reserva Le Chardonnay CASABLANCA / CHILE / CLOS ANDINO José Luis Martin Bouquillard arbetade i många år för franska Pernod Ricard och var stationerad runt om i världen. Under en längre tid arbetade José Luis i Argentina och Chile och fascinerades av de sydamerikanska förutsättningarna. När han träffade sin chilenska hustru lämnade han Frankrike och grundade sin verksamhet i Curicó. Hans franska bakgrund återspeglas i vinerna, inget överdimensionerat utan balans mellan fat, frukt och helhet och han betonar vikten av terroir. 2010 Gran Reserva Le Chardonnay är ett riktigt bra vin med franskinspirerad touch, balanserat med mogen doft av gula äpplen och integrerad vanilj. Smaken bjuder plommon, mandel, ek och smör, toner av tallbarr blandas med frisk syra och len eftersmak. Upplevelsen är komplex och välgjord därtill har vinet god lagringsduglighet. 2010 Gran Reserva Le Carmenere CACHAPOAL-PEUMO / CHILE / CLOS ANDINO Elegant om än med viss attityd, druvan bjuder riklig örtighet och tydlig rökighet. Helheten domineras av cassis och blå plommon, toner av körvel, dragon och viss peppar blandas med frisk syra och bittert avslut. Kärva tanniner dröjer sig kvar likaså en grön ton, det här är ett vin som gör sig allra bäst med mat. 2009 Aconcagua ACONCAGUA / CHILE / FLAHERTY Ed Flaherty och Jen Hoover kom till Chile 1993 för att arbeta under skörden och blev kvar. Landets unika förutsättningar för perfekt mogen frukt med friska syror och komplext innehåll lockade. 2004 grundade de Flaherty, ett boutiquevineri som årligen producerar 6000 flaskor vin. Ed Flaherty har bland annat arbetat hos Cono Sur, Errázuriz och Tarapacá. 2009 Aconcagua är läckert i riklig tappning, blandningen av syrah, cabernet sauvignon och tempranillo ger yppig helhet med frisk syra och knappt kännbar strävhet. Den generösa frukten domineras av blåbär, söta körsbär och nejlika, faten bidrar med salmiak, vanilj, rostat kaffe och söt tobak. Det här är ett elegant vin med publik framtoning. 2010 Garage Wine Co Lot#27 Carignan MAULE / CHILE / GARAGE WINE CO Allt började i minimal skala, några fat hemma i garaget har vässats till fler viner och betydligt bättre kvalitet. Derek Mossman sålde till vänner och bekanta innan skaran av beundrare växte. Numera finns vinerna spridda i Chile och övriga världen. Det udda namnet passar verksamheten, långt från Chiles industriella vinföretag fortsätter Garage Wine Co att skapa viner i små kvantiteter. 2010 Garage Wine Co Lot#27 Carignan är dock ett av de minst imponerande vinerna i provningen, helheten är mullig med parfymerade inslag. Koncentrationen är tunn med saftigt avslut och tydlig alkohol i både doft och smak. Inslag av vingummi, röda bär och vanilj kantas av frisk syra och kort avslut. 2008 Carignan LONCOMILLA-MAULE / CHILE / GILLMORE Gillmore är familjeföretaget som grundades 1990 av Francisco Gillmore, numera är sonen och svärdottern involverade i verksamheten och man producerar några av Chiles intressantaste viner. Gillmore skördar sina druvor i Loncomilla Valley och skapar personliga viner genom hantverksmässig tillverkning och idogt arbete i vingårdarna. Håll utkik efter producenten, vinerna är riktigt bra! 2008 Carignan är välgjort och komplext, doften är intensiv av svarta körsbär, söt tobak, kola och torkade kryddor. Den nyanserade smaken är tilltagen men elegant av körsbär, röda plommon, läder, kardemumma och förnimmelser av kanel. Vinet är strävt och med tydlig syra, några år i källaren bidrar till ytterligare balans. 2009 I Latina Carmenere PEUMO-CACHAPOAL / CHILE / I WINES En av Chiles mest kända vinpersonligheter, Irene Paiva, har de senaste 20 åren arbetat som vinmakare hos olika producenter, bland annat Arboleda, San Pedro och Tabalí och hon är för många en kvinnlig förebild inom chilensk vinindustri. 2007 startade hon sitt eget vinföretag, i Wines, och producerar små volymer av kvalitetsviner. 2009 I Latina Carmenere är en mjukare tolkning av druvan, doften är lent bärig av björnbär och vanilj, smaken bjuder silkig framtoning med bärsyltiga inslag. Blåbär, söt lakrits, rundad örtighet och fräsch syra mynnar ut i kort och vaniljigt avslut, det här är ett generöst vin om än med bra struktur. 2007 Aluvión Gran Reserva CACHAPOAL / CHILE / LAGAR DE BEZANA På 1990-talet började affärsmannen Ricardo Bezanilla intressera sig för vinproduktion och grundade Lagar de Bezana i Alto Cachapoal utmed Andernas sluttningar. Han planterade Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, ett arbete som inte var helt enkelt då Andernas nyckfullhet gör druvodling komplicerad. I det kylslagna klimatet får frukten specifik karaktär som ger personliga viner med uttrycksfull terroir. 2007 Aluvión Gran Reserva är udda med snäll framtoning, doften är parfymerad med vaniljkryddad bärighet, cassis och nypon är några av inslagen. Smaken är kryddig med röda plommon och äpplen i fokus, vanilj, kardemumma och enbär dröjer sig kvar i eftersmaken. Vinet är mjukt och lättdrucket av syrah och cabernet sauvignon. 2009 Dueño de la Luna Carignan MAULE / CHILE / MELI Meli är Adriana Cerdas drömprojekt, efter dryga 30 år som hyllad vinmakare grundade hon sin egen verksamhet 2005. Tillsammans med sina 3 söner köpte hon en vingård med 60-åriga rankor av carignan belägen i Maule. Fokus är riesling och carignan, druvor som trivs i områdets gynnsamma klimat med lång växtsäsong som domineras av kalla nätter och varma dagar. 2009 Dueño de la Luna Carignan är oväntat kraftfullt och med attityd, doften bjuder plommon, saltlakrits och rök. Smaken är massiv med tydliga fat, läder, tobak och bitterhet. Vegetativa inslag blandas med dragon, anis och torkade kryddor i avslutningen. Ungdomlig strävhet, frisk syra och gröna inslag uppmuntrar till ytterligare lagring. 2009 Polkura Malbec COLCHAGUA / CHILE / POLKURA Projektet inleddes med passion för syrah, Polkura är en kombination av Sven Bruchfeld och Gonzalo Muñoz, vänner som drömde om att skapa något skoj tillsammans. I Frankrike förälskade de sig i syrah och åter i Chile införskaffades Polkura, beläget i Marchigüe i västra delen av Colchagua. 2002 planterades 12 hektar med bland annat syrah och 2 år senare lanserades första årgången. 2009 Malbec är oväntat feminint med elegant struktur, doften är blommig med saftiga inslag av jordgubbar och körsbär. Smaken är ungdomligt frisk med blåbäriga toner, blomster och parfym. Läder, ceder och mossa kantas av viss eldighet och stram eftersmak. Ett vin som funkar till rätter med friska syror. 2009 Carmenère Entre Robles ACONCAGUA / CHILE / PEUMAYEN Peumayen, som på mapuche betyder drömplats, ligger i kommunen Panquehue längs floden Aconcagua. Hektaren planterades 1998 och man producerar uteslutande röda viner. Familjen tillverkar enligt traditionella metoder och egen filosofi, småskaligheten tillåter att de odlar, skördar, vinifierar och säljer vinerna själva. 2009 Carmenere Entre Robles är inte helt i balans, doften är intensiv av cassis med örtiga inslag och viss vanilj. Smaken är betydligt elegantare med mjuka toner av svarta bär i saftig stil. Rostade fat, jord och mossa kantas av svarta vinbär och bittermandel. Upplevelsen är trevlig om än kort och inte helt komplex. 2006 Erasmo MAULE / CHILE / RESERVA DE CALIBORO 1995 bestämde sig Francesco Marone Cinzano, ägare av Col d’Orcia i Toscana, för att expandera produktionen av kvalitetsviner till Chile. Landets unika förutsättningar ansågs ge viner av världsklass och visionen förde honom till Central Valley och området ”Reserva de Caliboro” i Maule. Bästa tänkbara kloner importerades från Frankrike och satsningen har resulterat i viner av toppklass. 2006 Erasmo är en av favoriterna i provningen, sammansatt och koncentrerad. Klassisk bordeauxblandning med cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot som bjuder intensiv doft av mörk frukt, jasmin och rostad ek. Smaken är mer balanserad, frisk med härlig struktur. Yppiga toner av blå plommon, tryffel, jord och ek blir till lång eftersmak. Helheten har tydligt europeisk prägling. Bör lagras ytterligare! 2008 Late Harvest Torontel MAULE / CHILE / RESERVA DE CALIBORO Druvan torontel, även kallad torrontes, ger ett fylligt sött vin utan botrytis. Druvorna skördas sent och klasarna hängs i taket för torkning. Resultatet är läckert och ganska välbalanserat, doften rymmer honung, persika och viss parfym. Smaken är mogen av hjortron, aprikoser och återkommande honung som tillsammans blir till ”lagom” sött. Syran är frisk och upplevelsen riklig med tropiska efterdyningar. 2006 Rukumilla MAIPO-CENTRAL / CHILE / RUKUMILLA Rukumilla gör skäl för namnet garagevin, på bakgården ligger den dryga hektaren odlingar som Andres Costa och Angelica Grove brukar enligt organiska metoder. Den totala produktionen är mindre än 2000 flaskor årligen och vingården är en blandning av cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec och syrah. 2006 Rukumilla rymmer yppig doft av viol, parfym, mörka bär och animaliska toner. Smakrikedomen är stramare än väntat med eleganta förnimmelser av färska örter, svarta vinbär och fat. Läder, blyerts och tobak mynnar ut i kryddiga efterdyningar med balanserat om än kort avslut. 2009 Trabun Syrah CACHAPOAL / CHILE / TRABUN Trabun ligger 10 mil söder om Santiago, i Alto Cachapoal och kommunen Requinoa. Ägaren Sergio Avendaño Rojas har arbetat som önolog världen över, i Frankrike, Nya Zeeland, USA och hos flera producenter i Chile. 2009 Syrah bjuder på fullmatad doft av viol, brända toner, körsbär och tydliga ekfat. Smaken är frisk och mustig snarare än elegant, med livlig syra, rökiga toner, plommon, nypon, mörk choklad och bittermandel som dominerande inslag. Torra tanniner och aningen genomträngande alkohol uppmuntrar till lagring. 2010 Expression Reserva Pinot Noir CASABLANCA / CHILE / VILLARD ESTATE Villard grundades 1989 av Thierry Villard och var ett av Chiles första boutiquevinerier med småskalig kvalitetsproduktion. Numera anses Villard vara en av Casablancas främsta producenter, en region belägen 7 ½ mil väster om Santiago och 3 ½ mil från Stilla Havet och som av många anses som landets främsta område för druvodling. 2010 Expression Reserva Pinot Noir är ett av provningens bästa viner, underbart balanserat och med harmoni mellan frukt och fat. Doften är rödbärig med inslag av hallon, röda vinbär och örter. Smaken är frisk med spänstiga toner av körsbär, söta jordgubbar, ceder och kryddigt avslut. Ett vin med elegant och behagligt mjuk eftersmak som är redo att njutas.