Hem Vinvärlden Ur arkivet – sommarläsning med Livets Goda.se:

Ur arkivet – sommarläsning med Livets Goda.se:

av Livets Goda

2008 Errázuriz Don Maximiano Founder’s Reserve ACONCAGUA / CHILE / ERRÁZURIZ Druvorna från de äldsta vingårdarna och de lägsta skördeuttagen blir till vin med stor komplexitet. Dominansen av cabernet sauvignon märks genom tydlig cassis, körvel och frisk syra. Därtill ryms carmenere, syrah och petit verdot. Läder, tobak och ceder är andra inslag. Helheten har härlig struktur och balans mellan frukt och 22 månader i franska ekfat. Ett vin som gynnas av lagring, som med elegans särskiljer sig från extrema kraftpaket och överdriven fruktgenerositet. 2008 Protegido Cabernet Sauvignon MAIPO VALLEY / CHILE / VIÑA MAIPO Högtravande från jätteproducenten Viña Maipo, vinmakaren Max Weinlaubs hjärteprojekt har blivit till storslaget vin. Druvorna kommer från producentens äldsta vingårdar med 50-åriga stockar och resultatet är massivt och ursprungstypiskt. Doften är mustigt dov med inslag av vinbärsmarmelad, choklad och kryddighet. Smakrikedomen är tät men frisk av mörka bär, bigarråer, vanilj och tallbarr, upplevelsen är redo dock kan vinet utvecklas betydligt genom lagring. 2006 Quelén MAIPO / CHILE / PÉREZ CRUZ Vi gillar verkligen vinerna från denna producent, sammansatta och utan överdrift av vare sig frukt eller fat. Den udda druvblandningen av petit verdot, carmenere och cot får i växtplatsens förhållandevis svala klimat ett friskt uttryck. Nypon, körsbär och julkryddor samsas med läder och söt tobak, därtill livlig syra och mjuk strävhet som mynnar ut i långdragen eftersmak. Upplevelsen är återhållen och elegant, ett spännande vinhus som presterar bland högt och lågt. 2007 Santa Rita Casa Real Cabernet Sauvignon MAIPO / CHILE / SANTA RITA Druvorna kommer från 70-åriga stockar i vingården Alto Jahuel i Maipodalen där de plockats med låga skördeuttag. Drygt 15 månader i franska ekfat har resulterat i ett maffigt men sammansatt vin, den fylliga helheten är mjuk och spänstig med genomgående fräsch syra. Blommiga toner blandas med cassis, plommon, mineral och dragon därtill läder och trä som bidrar med viss bitterhet. Ett härligt vin som bjuder komplex upplevelse om än med ganska urlakat avslut. 2007 Pehuén Carmenere APALTA / CHILE / SANTA RITA Druvorna kommer från Apalta i centrala Colchagua dryga 19 mil söder om Santiago. Vinet är elegantare än annat från producenten, vilket betyder frisk bärighet, livlig syra och integrerade fat. Blommigt och parfymerat kantas av mineral, tuttifrutti och viss rökighet därtill med läder och jord från 18 månader i franska fat. Ett riktigt läckert vin som är redo att njutas! 2007 Don Melchor Cabernet Sauvignon MAIPO / CHILE / CONCHA Y TORO Druvorna kommer från förstklassiga vingården Puente Alto i Maipo vars 25-åriga rankor levererar frukt av anmärkningsvärd kvalitet. Storheten med vinet är dess förfinade komplexitet, friska syror samsas med finstämda toner av svarta vinbär, körsbär och röda äpplen. Ekfaten bidrar med rondör och inslag av kryddighet och stall. Upplevelsen är riklig men med total balans, ett vin som med fördel lagras år framöver. 2005 Gê COLCHAGUA / CHILE / EMILIANA Ett rekommenderat köp, chilenska viner med lite ålder är inte helt lätt att hitta. 2005 har fått mogna till underbar struktur och silkesmjuk upplevelse. Doften är parfymerat fruktig av nypon, röda äpplen och bigarråer därtill med pepprighet och tydliga fat. Smaken är fyllig och inbjudande läcker med söt lakrits, kardemumma och röd bärighet i dominans. 13 månader i fat bidrar med komplexitet. Druvorna är syrah, carmenere, cabernet sauvignon och merlot och vinet är framställt enligt biodynamiska metoder. 2005 Ninquén COLCHAGUA / CHILE / MONTGRAS Innehållet varierar, 2005 fylldes med cabernet sauvignon och resultatet är läckert och yppigt. Upplevelsen liknar cabernet från Napa Valley, intensivt och generöst med total balans i den rikliga stilen. Doften är mjukt sötmogen med inslag av svarta vinbär, jasmin och örter. Smaken är aningen animalisk med tydlig cassis, viss bitterhet, rökta inslag och rostade fat, det här är ett vin i frisk, fruktig och generös tappning. 2008 Manso de Velasco CURICÓ / CHILE / MIGUEL TORRES Cabernet Savignon från 100-åriga rankor, ett vin som nästintill fått kultstatus. Produktionen är 50 000 flaskor och priset har genom åren förblivit sansat. Vinet är snyggt balanserat med parfymerad doft och fyllig smak. Helheten är ung och spänstig med kännbar strävhet och livlig syra, plommon och körsbär varvas med skaliga inslag, blyerts, tobak och rejäl bitterhet. Ett vin som behöver tid för att mjukna! 2005 Conde de Superunda CURICÓ / CHILE / MIGUEL TORRES Ett riktigt härligt vin för ringa pengar, helheten är harmonisk med total balans mellan frukt och fat. Druvblandningen består av cabernet sauvignon, carmenere, tempranillo och monastrell som tillsammans blir till fruktgenerös upplevelse med tydlig syra. Vinet är rundat och kompottliknande med röda plommon och körsbär i fokus, inslag av ceder, tobak och jord kantas av torra tanniner och julkryddig eftersmak. 2008 La Celia Supremo MENDOZA / ARGENTINA / FINCA LA CELIA Prestigevin som endast produceras vid gynnsamma årgångar, därtill varierar druvinnehållet. 2008 är fyllt av malbec, cabernet franc och petit verdot som tillsammans blir ett äkta ”matvin”. Enorm kraft och fyllighet blir i slutändan till komplex upplevelse, livlig syra ger vinet välbehövlig spänst. Doft och smak kantas av mörka bär, rostade fat, animaliska inslag, tjära och massiv bitterhet. Ett vin som förmodligen klarar ytterligare 10 års lagring. 2009 Ayni Malbec MENDOZA / ARGENTINA / CHAKANA En yppig upplevelse med finstämd helhet, malbec bjuder mjukare tongångar av röd bärighet, generös fruktsötma och vaniljiga inslag. Syran är frisk och tanninerna lena som sammet, vinet bjuder lång eftersmak och integrerade fat efter dryga 2 år i ek. Ett oväntat elegant prestigevin som är redo att njutas! 2007 Nicolas Catena Zapata MENDOZA / ARGENTINA / BODEGA CATENA ZAPATA Ett stort vin, förmodligen det största i Argentina, varje årgång präglas av precision och gigantisk upplevelse. 2007 består av mesta delen cabernet sauvignon och dryga 1/5 malbec, en blandning vars proportioner varierar från år till år. Doften är fylld av cassis och mullbär med yppiga inslag av jasmin och julkryddor. Smaken är frisk och ungdomligt sträv med intensiv mörk bärighet, viss nougat, tydlig bitterhet, läder och riktigt mjukt avslut. Ett fylligt vin som bjuder total komplexitet och lagringsduglighet. 2007 Catena Zapata Malbec Nicasia MENDOZA / ARGENTINA / BODEGA CATENA ZAPATA Catena Zapata är mästare på malbec, få hanterar druvan lika skickligt och resultatet är enskilda ”vingårdsviner” med enastående struktur. Nicasia är fantastiskt i fyllig tappning och elegantare än det mesta, doften är parfymerat komplex med kryddiga inslag. Plommon, kanel och läder blandas med blyerts och blommor. Smaken är återhållen med återkommande inslag från doften därtill sötmoget med torr eftersmak. 2005 Gernot Langes MENDOZA / ARGENTINA / BODEGA NORTON Prestigevin som endast produceras gynnsamma årgångar, ett vin fyllt av mesta delen malbec därtill cabernet sauvignon och cabernet franc. De dryga 5000 flaskorna når inte Sverige men om möjlighet ges, köp några buteljer och lägg i källaren. Vinet är massivt och intensivt i sötmogen tappning, den syltiga stilen präglas av lakrits, tuttifrutti, plommonmarmelad, blommor och tydliga fat. Helheten mynnar ut i lång eftersmak. 2006 Magdalena Toso MENDOZA / ARGENTINA / PASCUAL TOSO Rekommenderas! Ett vin som endast produceras gynnsamma årgångar, därtill med variationer i druvblandningen. Detta år är fyllt av malbec och 1/3 cabernet sauvignon, en blandning som blir till extravagant och frisk upplevelse. Doften präglas av björnbär, tuttifrutti, rostade fat, vanilj och söt tobak. Smaken bjuder rondör av svarta vinbär, färska örter, mjölkchoklad, nougat och söta lakritstoner. Uttrycket ”drinkability” passar detta vin alldeles utmärkt! 2008 Eolo Malbec MENDOZA / ARGENTINA / TRIVENTO Den som gillar malbec av det rikligare slaget väljer Eolo, ett mustigt vin med sötmogen struktur. Doften är ungdomligt dov med täta toner av plommon, drottningsylt, anis och söt tobak. Smaken är fruktgenerös och syltig med välbehövligt frisk syra och rejält med ekfat – läder, ceder och kryddighet är tongivande.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING