Ur arkivet Whisky & Bourbon #18: Krönika med Richard Paterson

RICHARD PATERSON
Whyte & Mackay Master Blender

Jag vill börja med att så här i efterhand tillönska er alla ett gott nytt år och jag hoppas att ni fick möjlighet att fira det nya året med ett glas whisky eller två. Själv skålade jag för det nya året med ett glas Dalmore och jag har beslutat att starta årets krönika med att berätta, att denna fina whisky nu finns tillgänglig på utvalda Systembolagsbutiker, samt vissa av våra partner barer som Grand Hotel, NOPE och Grillen.
Historien om Dalmore har en lång historia och går tillbaka över 800 år till år 1263 då kung Alexander III regerade i Skottland. Kungen var ute och jagade på den skotska västkusten då en hjort anföll honom när han var som mest sårbar. Den som såg faran var Colin Fitzgerald en medlem av klanen Mackenzie, som kastade sig framför kungen och med sitt spjut stoppade hjorten.
Denna hjältemodiga handling gjorde att den tacksamme kungen gav klanen Mackenzie rätten att bära ett hjorthuvud i sitt heraldiska vapen. När man ser detta kan man notera att det finns tolv taggar i hornen vilket betyder att det är ett ”kungligt påbud”.
Detta distinkta vapen används fortfarande av klanen Mackenzie, som tidigare ägt destilleriet Dalmore och är den direkta anledningen, till varför man ser den stolta hjorten som pryder varje flaska med Dalmore whisky.
Colin Fitzgeralds hjältemodiga handling har fortsatt att inspirera mig och whiskyn i många år, när vi hela tiden fortsätter att ge nya tolkningar av känslan och traditionen, som passar vår tid.

Ett sådant exempel är skapandet av whiskyn ”The Dalmore Alexander III”, som är marknadens enda whisky, som är slutlagrad på sex olika typer av fat.
Jag har spenderat en hel del tid till att göra denna fantastiska maltwhisky. Jag måste kontrollera och återkontrollera whiskyn i faten för att vara säker på att smakerna i de olika faten utvecklas och går samman i en kärleksfull kombination. Detta kan inte påskyndas och det tar sex olika förberedelser innan de olika faten kan kombineras till den slutliga produkten.

Whiskyn är lagrad på före detta Bourbon fat, Matusalem Oloroso sherry fat, Maderia fat, Marsala fat, Portvins fat och Cabernet Sauvignon vinfat, vilka alla tillsammans ger en perfekt harmoni. Varje fat är dessutom speciellt utvalt och ger sina egna unika smaker och dofter, vilket sammantaget ger en komplex single malt med toner av söt kanel, crème caramel, krossade mandlar och röda bär.

Som ni kanske kommer ihåg ifrån mina tidigare artiklar, så är det min fasta åsikt att fatet är kungen när det gäller tillverkning av Dalmore whisky och möjligheten för mig att använda intressanta och ovanliga varianter, känns som ett privilegium för mig som destillatör.

En alldeles ny slutlagring som jag lanserade förra året, var i ett ”Palomino Fino sherryfat”. Detta sherryfat hade tidigare innehållt 25 årig Palomino Fino sherry från de kända Gonzalez Byass bodega. Denna fantastiska druvvariant hade soltorkats för att skapa en sötare typ av sherry och på detta sätt fått härliga smaker av apelsinskal, chokladtryfflar och kryddade pepparkakor. Den här whiskyn är verkligen fantastisk och det finns bara 3 000 buteljer av den.

På Dalmore använder vi bara de finaste faten vi kan få tag på, för alla våra whiskies. Generellt kommer smakprofilen i alla Dalmore whiskies ifrån ”first fill” bourbon fat och äldre sherry fat vilka gör att Dalmores whiskies är rika i arom och smak. Denna perfekta balans mellan whiskies som mognat i en kombination av olika fattyper ger det som kallas ”Dalmore House Style” – väl rundad och rik, med aromer av apelsinmarmelad, kaffe, choklad, söt vanilj och kryddor. En smakprofil som återkommer och är påvisbar i alla våra whiskies, från den 12-åriga till den prestigefyllda serien ”Constellation Collection”.

Ni som har träffat mig, vet att jag gärna njuter av en god cigarr eller choklad till min whisky. Jag tror att genom att avnjuta dessa tillsammans, så ökar jag känslan och gör upplevelsen mer minnesvärd. Men det gäller att se till att de olika sakerna matchar varandra.
Generellt så är det viktigt med att man har choklad av bra kvalitet. Jag anser att man bör ha åtminstone 85 % kakao fett – eller för att vara specifik ta en ”Dalmore 15 yo” och matcha den med en chokladbit ”Core D’Or 86 % Noir Orange” eller ta en ”Dalmore Cigarr Malt” och matcha med en ”Lindt”.

Ta sedan en liten klunk av det finaste kaffe ni har, som till exempel Java eller Colombianskt och låt det sedan följas av chokladen och låt den smälta i munnen. Avsluta med whiskyn och vänta på hur smakexplosionen kommer.
Med cigarrer måste man tänka till lite mer, eftersom cigarrer kan vara väldigt olika och man måste ta hänsyn till smak, djup och kropp i cigarren. Den får till exempel inte överväldiga eller dominera whiskyn, allt handlar om att man skall kunna njuta av karaktären i både whiskyn och cigarren. Jag vill därför rekommendera ”Dalmore Cigarr Malt” – som jag skapade med just detta i åtanke och matcha den med en cigarr av typen ”Partagas Series No2 RG54” eftersom dess kryddighet och djup passar perfekt ihop med whiskyns smaker av kanel och röda bär.

Medan ni provar alla dessa fantastiska kombinationer kom ihåg att koppla av. Jag hoppas ni hade lite möjlighet att ta det lugnt och vila under jul och nyår, eftersom det är viktigt att man ger sig själv tillfälle att njuta av livet.

Sådana tillfällen är ju också till för att reflektera över vad som hänt under föregående år och fundera lite på vad som skall hända under det nya året. Kanske är det då man får fokus på det man vill åstadkomma framöver.

Jag kan då ge er en liten glimt av vad som kommer att hända framöver för mig och det är att det kommer att bli en del mycket spännande utgåvor både för Dalmore och Jura. Så håll ögonen öppna så berättar jag mer i kommande nummer av Whisky & Bourbon.

Slainte
Richard