Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang UR klipper om program efter felaktigheter om halloumi

UR klipper om program efter felaktigheter om halloumi

av Livets Goda

Serien Klimatkampen som visats både på SVT Play och UR innehöll missvisande formuleringar kring antibiotikaanvändning i produktionen av halloumi. Efter att det svenska familjeföretaget Fontana uppmärksammat detta har UR valt att klippa om två av avsnitten.

På familjeföretaget Fontana som introducerade halloumi i Sverige är man van att bemöta fördomar som sprids kring Cyperns nationalost. I UR:s serie Klimatkampen kunde man till alldeles nyligen se tävlande kändisar använda sina nyvunna så kallade kunskaper till att säga saker som ”men den som kommer från Cypern har mest antibiotika” åtföljt av uppgiften ”generellt använder Cypern 40 gånger mer antibiotika än Sverige”.

Halloumi innehåller inte antibiotika
Att användningen av antibiotika, framför allt till gris och fjäderfä, är betydligt högre i södra Europa än i Sverige är ingen nyhet, men att koppla ihop antibiotika och halloumi är direkt felaktigt. Problematiken kring överanvändningen av antibiotika på Cypern är inte kopplad till mjölkproduktionen. Efter att Klimatkampen publicerats på SVT Play hörde Fontana av sig till UR. Nu har UR valt att klippa om de avsnitt där man uttryckt sig vårdslöst om halloumi, något som välkomnas av Loizos Papadopoulos, vd på Fontana Food.

– Vi är glada att UR förstod hur problematiska inslagen är, och att de valde att klippa om avsnitten. Naturligtvis behöver man förenkla vissa resonemang kring klimatet för att nå ut, men det finns ingen antibiotika i vår halloumi.

Svar om halloumi på fontana.se
För att öka kunskapen om den cypriotiska grillosten har Fontana samlat svar på de vanligaste frågorna på fontana.se. Här finns också en artikel från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) där fyra veterinärer bidrar till en mer nyanserad bild av den uppskattade grillosten.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING