Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Livets Goda 23 Apr, 2019
Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende från svenska konsumenter och med mer än 9 300 märkta produkter underlättar märkningen valet för alla som letar efter livsmedel med svenskt ursprung i butiken.

– Vi är stolta och glada för det förtroende som konsumenterna visar. Och över alla företag som ursprungsmärker sina svenska produkter för att möta konsumenternas efterfrågan, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Mer än 170 företag använder idag ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

– I butiken underlättar det för konsumenterna att göra medvetna val. Klimat- och miljöfrågorna står högt på agendan och de svenska bönderna, odlarna och vår inhemska livsmedelsindustri är viktiga anledningar att välja svenskt.

Den som rest med SJ:s tåg genom Sverige under våren har kunnat se årets kampanj för ursprungsmärkningen Från Sverige. Här förklaras märkets kriterier: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

– Det är en kampanj som resenärerna verkligen gillat och uppmärksammat, säger Maria Forshufvud. Tåg erbjuder tid att läsa och vi har då valt att berätta om vad svensk uppfödning, odling och livsmedelsindustri står för – öppna landskap, biologisk mångfald, arbetstillfällen, friska djur och hållbarhet är några av de svenska mervärden som lyfts fram. Det är budskap som Svenskmärkning också kommunicerar på bred front i många andra kanaler under 2019.

– Genom att berätta om de svenska mervärdena vill vi fördjupa frågan om matens ursprung och visa hur vårt val i butik påverkar hela kedjan, säger Maria Forshufvud.

Välkänd märkning
Ursprungsmärkningen är välkänd bland konsumenter. Det framgår av senaste attitydundersökningen som visar en kännedom på 84 procent för märkningen Från Sverige och på mycket högt förtroende (78 procent) bland konsumenterna.

Vad står näst på önskelistan?
– Fler butiker med tydlig skyltning om produkternas ursprung. Tänk att i butik mötas av fint ursprungsskyltade Från Sverige-märkta frukt- och grönsakstorg, eller en mejeridisk som visar ursprung på hyllkanterna. Vi vet att konsumenterna vill ha tydlig kommunikation. Åtta av tio konsumenter tycker att märkningen är viktig och att den underlättar när de handlar mat. Självklart ska det också märkas i butikerna.

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller tre år i april 2019.
Initiativet till märkningen kommer från Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF som gemensamt bildade bolaget Svenskmärkning AB, som äger och förvaltar märket. Svenskmärkning AB svarar också för kommunikation och marknadsföring av märket. Läs mer 


Nyhet - Barceló Imperial Onyx

Whisky och Bourbon Nu lanseras Barceló Imperial Onyx på den svenska marknaden. En…
23 Aug, 2019

Potatis har huvudrollen i tävlingsuppgift nummer två

Mat och Restaurang I dag har finalisterna fått information om den andra tävlingsuppgiften…
23 Aug, 2019

Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019
Artikelarkivet