Utan Genever ingen Gin

”Genever, eller Dutch Courage som den kallades är ett destillat av spannmål med ursprung från Holland som har överlevt fem århundraden av krig och förbud. Denna idag lite bortglömda kategori är föregångaren till Gin och i Holland dricker man gärna sin Genever tillsammans med en öl, helst en lager, i en så kallad Head Butt eller ”Kopstootje” där det speciella tulpanformade geneverglaset fylls till bredden med ung Genever. Innehållet – det slurpar man i sig, helst i grupp bland goda vänner, ståendes med händerna bakom ryggen. I dag finns även mixade Kopstootjes på Bols Genever 21 – en ny Genevervariant framtagen för 2000-talet i samarbete med Casper Reinders, känd entreprenör inom Amsterdams barscen. Han har designat Bols Genever 21 flaskan tillsammans med Vincent Van de Waal, känd Holländsk designer bland annat känd för sitt samarbete med sneakervarumärket Patta och vars hand man även ser på Bols Genever 21 flaskan. Tillsammans med framstående bartenders i Stockholm, har Bols Genever inlett resan att återinföra Geneverns rättfärdiga plats i Nordens barer, här visar några av dessa bartenders sina mixade varianter på Kopstootje: Visste du att I alliansen mellan England och Holland i kriget mot Frankrike på 1680-talet stärkte Holländarna sig med en Dutch Courage – dvs Genever. Engelsmännen började sedan göra sin egen Genever vilket senare blev Gin. Bols skeppade för första gången Genever till USA 1823 och det dröjde inte länge förrän USA importerade 6 gånger mer Genever än Gin (1880). På den tiden var Genever en av de fyra mest importerade produkterna för cocktails i USA. Jerry Thomas, världens första ”kändisbartender” och författare av världens första cocktailguide, The Bartenders Guide, var ett stort fan av Bols Genever. Genever är en skyddad kategori och får bara produceras i Holland, Belgien och närliggande områden och innehar AOC klassificering (likt den klassificering som finns för whisky, Cognac och Champagne).”