Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Utökad gastronomisk mångfald i jurygruppen som ska utse kvaltävlande till Årets Kock 2021

Utökad gastronomisk mångfald i jurygruppen som ska utse kvaltävlande till Årets Kock 2021

av Livets Goda

Årets Kock 2021 – SM i professionell matlagning avgörs på Annexet i Stockholm den 16 september. Juryordförande Tommy Myllymäki (Årets Kock 2007, Aira) har utsett juryn till tävlingens första del – receptkvalet.

Jury Årets Kock 2020. Foto Samuel Unéus.

Inför årets tävling breddas de olika jurygrupperna för att på olika sätt inkludera mer gastronomisk mångfald i sammansättningen. Tävlingens jury kommer att bestå av såväl professionella kockar som personer med annan gastronomisk kompetens.

Under receptkvalet kommer jurymöten att genomföras på tre orter i landet. Dessutom kommer de tävlande kockarna att få ange namn på en person som de själva skulle vilja se i receptjuryn. Det vill säga en person som idag inte är med i den presenterade juryn. Den person som fått flest röster från tävlande kockar kommer att erbjudas en plats i receptjuryn.

-Det känns väldigt roligt att kunna presentera de första jurygrupperna för Årets Kock 2021. Till årets tävling har vi haft som ambition att på olika sätt bredda jurygrupperna. Extra spännande är de tävlande kockarna själva får namnge en person som de anser ska vara med i receptjuryn, säger Tommy Myllymäki, Juryordförande.

De tre jurygrupperna till receptkvalet, som genomförs den 23-25 maj ser ut som följer:

Jurygrupp norra Sverige
Johan Backeus
Linnea Liljedahl
Simon Laiti
Per Åkerlund

Jurygrupp södra & västra Sverige
Alexander Sjögren
Marie Skogström
Titti Qvarnström
José Cerdá
Martin Moses
Pär Bergkvist
Tove Henckel

Jurygrupp Stockholm
Tommy Myllymäki (Ordförande)
Stefan Ekengren
Florencia Abella
Sayan Isaksson
Saori Ichihara
Stefan Eriksson
Helena Puolakka
Jacob Holmström
Ulrika Karlsson
Adam Dahlberg
Emma Shields
Pia Bendel

Vilka kockar som tar sig vidare till kvaltävlingen i Stockholm den 15-16 juni kommer att presenteras efter det sista jurymötet på eftermiddagen den 25 maj.

Tävlingen Årets Kock 2021 består av tre tävlingsfaser: anmälan (receptkvalet), kvaltävling och finaltävling. Under tävlingens gång kommer juryn att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING