Hem Vinvärlden Utsökta bourgogner från Boisset

Utsökta bourgogner från Boisset

av Livets Goda

Hos de större firmorna kommer druvorna oftast från blandade ursprung inom den totalt 27 700 hektar stora regionen Bourgogne, som sträcker sig från Chablis i norr till Mâconnais i söder. I sig är det inget negativt, kombinationen av olika terroir kan ge ypperligt uttryck i vinerna av klimat och fina jordar, men vanligen brukar de större blandningarna upplevas lite glesa utan djup och genuin ursprungskänsla. Hos de mindre familjefirmorna, som oftast har det mesta av sina vingårdsägor inom den kommun domänen ligger i, brukar man ofta kunna finna mer extraordinär standardbourgogne. Utmärkta exempel på det är Etienne Sauzet i Puligny-Montrachet, Domaine Roulot i Meursault, Domaine Sylvain Cathiard i Vosne-Romanée och Domaine Denis Mortet i Gevrey-Chambertin. Den stora négociantfirman Jean-Claude Boisset har allt sedan 1980-talet mest varit känd för sin volym, och en omsättning som dess har vuxit från motsvarande cirka 140 miljoner kronor till idag drygt 2.8 miljarder kronor. Samtidigt har firman sedan slutet av 1990-talet rekonstruerats, bland annat har alla egna vingårdar bildat den utmärkta biodynamiska firman Domaine de la Vougeraie (som rekommenderas att botanisera hos), och produktionen av de 40-45 olika vinerna under etiketten Jean-Claude Boisset ligger idag på måttliga 20 000 lådor om året. Gregory Patriat, som sedan är 2002 chefsvinmakare hos Jean-Claude Boisset, har carte blanche att i stort sett göra vad och hur han vill. Det har bland annat resulterat i ett noggrannare samarbete med de odlare man köper druvor från, ett nyrenoverat vineri och allt bättre viner. Idag är vinerna strikt rena, drivna av terroir och stilfulla balanserade. Listan på viner som kan rekommenderas är nästan lika lång som den reella produktionslistan, men redan på instegsnivån finner man viner som är väl värda att köpa, bland dem de vita och röda generiska bourgognevinerna. 2007 Bourgogne Les Ursulines Blanc Nr 72688 / 105 kr / 84 LGP Omkring 70 procent av druvorna kommer från Rully i Côte Chalonnais, resten från vingårdar runt Beaune och även lite i Puligny-Montrachet. Sedan 2006 har Gregory övergått till 450 liter stora ekfat för jäsning och lagring, vilket har gett vinet en mycket mer förfinad nyans av fat. Frukten är frisk med inslag av citrus, gråpäron och även en nyans av gul stenfrukt, men här finns också en svalt kalksyrlig nyans som skänker en oväntad komplexitet. Det är ett för priset utsökt elegant vin, närmast oöverträffad i sin kategori, och eftersmaken har både längd och finess. Drick vinet 2011-2014, vid cirka 12-14 grader. 2009 Bourgogne Les Ursulines Rouge Nr 72689 / 105 kr / 85 LGP Sällan stöter på en så exemplariskt ren och elegant, till och med intensiv röd bourgogne av kvalitet i det här låga prisläget. Förvänta dig inte stordåd – det är trots allt en generisk röd bourgogne, men här bjuds både på friskt syrlig och elegant röd bärfrukt (röda vinbär, hallon och ett uns av syrliga körsbär), och en fint kalkstensaromatisk nyans som man normalt sett sällan finner i enklare bourgogne, eftersom sådan nästan alltid kommer från djupare lerjordar på flackt land. Druvorna kommer till ungefär lika delar från vingårdar i Marsannay och i Sauvigny-les-Beaune, vilket förklarar den förtjusande rödfrukten. Som vanligt mognar vinet under tolv månader i ekfat, som liksom i det vita viner enbart till tio procent är ny. Drick vinet 2011-2017, vid cirka 15-16 grader.

RELATERAD LÄSNING