Hem Vinvärlden Uttrycksfull ekologisk champagnenyhet i knastertorr stil från Nicolas Feuillatte

Uttrycksfull ekologisk champagnenyhet i knastertorr stil från Nicolas Feuillatte

av Livets Goda

Vinregionen Champagne har knappast hört till de ledande när det kommer till ekologisk odling, blott två procent av odlingsarealen kan kategoriseras som hållbart jordbruk, så av de flera hundra miljoner flaskor som årligen produceras är andelen eko försvinnande liten. Ekologiskt och biodynamiskt har varit tätt länkat med småodlarna med ett par undantag men nu blir det ändring på det när Frankrikes ledande champagnebrand Nicolas Feuillatte lanserar sin Extra Brut Collection Organic.

Ekologiskt och biodynamiskt är här för att stanna och allt fler producenter världen över ansluter till ett mer hållbart tänk. För framtida generationers skull såklart men lika betydelsefull är den extra kärleken till jorden du brukar och att säkerställa en välmående vinranka. Resultatet i flaskan blir belöningen och sporren för alla. Kooperativet Nicolas Feuillatte har nu anslutit till skaran och lanserar en ekologisk champagne i extra torr stil – en så kallad Extra Brut där sötman landar på låga fyra gram per liter. Druvorna som hämtas från vingårdar i Côte des Bar och Vallée de la Marne är uteslutande pinot noir och chardonnay där den tidigare dominerar blenden, något som också noteras i vinet.

Livets Godas intryck av Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut

Det är en uttrycksfull champagne vi har i våra glas; ett vin som varvar begynnande mognadsinstick med rödbäriga toner, gula plommon, nötighet, kaksmulor och en lätt floral ton. Smaken är energisk och livlig i moussen, det stenfruktiga och svagt rödbäriga som drar mot hallon, uppvisar fin mognad vilket gör den knastertorra champagnen harmonisk i sin balans även om syran är markerad. Citrus och kvittenmarmelad samt en svag brödjästig touch följer med i det strama aptitretande avslutet som bjuder på en ren kvardröjande eftersmak.

89 p

Nicolas Feuillattes ekologiska och extra torra champagne återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 53134 och kostar 389 kronor.

Till champagnen HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING