Denna nyhet på Systembolaget markerar ett skandinaviskt samarbete där man vill lyfta nubbetraditionen i svenska hem, en tradition som är tätt sammanflätad med våra högtider och för den delen relevant till både fest som vardag i skandinaviska sammanhang.
Skandinaviska snapsar är ett urval av snapsar från Danmark, Norge och Sverige i ett behändigt format – miniflaskor. Flaskorna innehåller 5 cl snaps (två av varje sort) och är i sin nätta storlek passande för att kunna erbjuda flera olika smaker vid ett och samma tillfälle och som går hand i hand med den skandinaviska gastronomin.
Utvalda Skandinaviska Snapsar, 38,4%
Sverige / Galatea / 500 ml / 84224 / 279 kr
Mixpacket innehåller;
Skåne akvavit, 38%
Man får betänka att det snart är 100 år sedan – mer exakt 1931 – när man experimenterade fram en lite mer nyanserad och finlemmad kraft i sin snaps än de då rådande konkurrenterna. Folket anammade konceptet och succén var ett faktum. Idag håller man kvar sitt koncept, och folket älskar snapsen lika mycket nu som då. Det är i sig inget märkvärdigt, för även om traditionens makt är stor, så är det en klassisk, snyggt kryddig, frisk och välsmakande snaps. Anis lägger en välljudande låga, fänkål och kummin bygger på det klassiska receptet och med lite fantasi känner vi de gula ängsblommorna. Oavsett den utseendemässiga förändringen: det är snapsnostalgi – eller brännvinsromantik om ni så önskar – och det är en bra sådan, fortfarande.
Hallands Fläder Brännvin 38%
Hallands Fläder är en lite ”nyare” snapsvariant som presenterades för oss 1984, och som i grund bygger på ett originalrecept från Falkenberg. Den ses som en hyllning till den halländska tradition att krydda brännvinet med fläderblom. Så, vem älskar inte fläder(?), och det blommar vackert av den varan här, garnerad med citrus och lakritsnoter i känslan. Kryddning med kanel och kummin ger lätt juliga sättningar, och förutom som en briljant kall snaps, drar även till med viss, vit vermouthvind som begåvar detta brännvin med en avec och drinkkänsla. En bra och mångfacetterad akt är det i all sin fläderkärlek.
Spritverket Orangerie, 38%
Här markerar pomerans och citrus sitt revir, och i denna citrus markerar apelsin och clementin sitt revir snyggt och fruktrikt. Gången är mjuk men inte utan kryddig snärt, viss viskositet lägger lite finess i drivet och sötman är nyanserat och appellerande sockrig i känningen. Avslutet påminner oss om att det är en snaps vi har att göra med både fin kryddstuns och mejslad ört. Men som med annan bra snapssprit, så har vi även här något som även intas som en sval avec, eller likör. Smått förföriskt faktiskt.
Akevitt Spesial, 40%
En för Norge relativt traditionell akvavit med en hel del förtjänster. Smakmässigt kontrollerar citrus frukten och kummin kryddigheten. Men vi har en fatlagring som även sätter lite snygga fatkryddor, och ger dessutom strukturella vinningar med silkiga drag. Vidare ligger en vinnande lakritsådra i det hela, då med riktning åt anis, och kanske lite ört med salviakänning. Kryddkrusig juciyness i avslutet sätter sig väl, och det är överlag en mycket smakfull akvavit som förutom snaps på julbordet, kan få passera som en sval avec efter julbordet, med en liten grappa eller limocella funktion för matsmältningen.
Bröndums Snaps Fadlagret, 38%
Traditionell fatlagrad akvavit från ett ursprung som har rötter tillbaka till 1940 Anthon Brøndum grundade sitt destilleri i Snaregade i Köpenhamn och lanserade Brøndum Kummenaquavit. Det är en akvavit, eller snaps om så önskas, med en behaglig sötma i naturligt dominerande orangevindandes citrus i frukten, liksom kummin i kryddningen. Snygg viskositet och densitet ger en fylligare känsla och det greppar snyggt i fatkryddigheten som ger vissa vindar av whisky. Intressant ört med lakritsnotad sockerpudrad mynta och aromatisk dill. Den har klär bra som både kall snaps och serverad sval men inte kall i ett whiskyglas. En god rackare.