Hem Vinvärlden Uva di Troia – när ålder är A och O

Uva di Troia – när ålder är A och O

av Livets Goda

Få har hört talas om druvan, eller kanske blott stött på den i förbifarten, och det är förståeligt. Primitivo och negroamaro har regerat och regerar i Puglia, regionen som återfinns i södra Italien, på stövelns klack. Uva di Troia fick finna sig i att agera blending partner och de producenter som gav sig i kast med druvrena viner var få. Visserligen hanterar druvan söderns värme ypperligt och lyckas dessutom bibehålla sin syra och fräschör trots temperaturerna. Däremot kräver den odlarnas uppmärksamhet i vingården vilket medfört att de betydligt mer lätthanterliga druvorna i regionen fullständigt tagit över showen. Och egentligen kräver den inte bara vaksamheten från producenterna utan även mycket jobb. Uva di Troia har nämligen en lång växtcykel och mognar så sent som i oktober – dessutom ojämnt vilket innebär att odlarna bör skörda vingårdarna i omgångar, för att säkra mognad i respektive klase. Annars är risken att tuffa, gröna tanniner tar över showen.

Fast även om du är en dedikerad uva di Troia-odlare och gör jobbet i vingården så finns det just en extra faktor som får den att lyfta och visa sin potential – tid. Vissa ger den just detta genom längre lagring i äldre fat som inte bidrar med mer tanniner, andra ger den det istället i flaska och släpper inte sina exemplar förrän vinet fått flera år i källaren – för att rundas av. Och har man provat en uva di Troia med ålder från en kompetent producent så är det lätt att förstå dess charm och personlighet.

Idag är tre underområden inom zonen Castel del Monte i Apulien klassificerade DOCG, man får med start 2011 använda uppgraderingen på etiketten – i två av dessa områden regerar uva di Troia och försöket att ge druvan ett erkännande har redan nått vissa framgångar.

Här på hemmaplan kan vi nu ta del av samarbetet mellan producent och importör i och med lanseringen av en långlagrad 2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti. Efter dryga året på fat har producenten lagrat vinet inte mindre än åtta år innan försäljning. Den långa tiden på fat har slipat ner tanninerna och vresigheten som druvan kan uppvisa i sin ungdom och ett sådant tålamod är värt en del respekt i dagens vinvärld där viner stressas ut alltför tidigt för att hantera kassaflöden.

Livets Goda-redaktionen har vid ett par tillfällen provat 2008:an och vårt intryck består vid varje tillfälle – detta är en strålande introduktion till uva di Troia – eller nero di Troia som druvan successivt är i färd att döpas om till.

2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti
För att ha påbörjat sitt tionde levnadsår så uppträder vinet oerhört ungdomligt i glaset. Bouqueten bjuder på den för druvan så typiska violtonen som skänker vinet fräschör tillsammans med de mörkbäriga dragen, tänk svarta körsbär och plommon, samtidigt som det finns en markerad stenkrossmineralitet, integrerade fatkryddor och ett stänk tobak som indikerar begynnande mognad. I gommen ett vin med struktur där syran känns alert och tanninerna har slipats ner något med tiden på flaska. Istället är det den ännu generösa rödsyrliga frukten som styr smakupplevelsen tillsammans med nyanser av piptobak, torkade frukter, kryddor och en mineralitet som får oss att tänka somrig grusväg. Här finns en stringens och intensitet som charmerar och avslutet är piggt, bärdrivet och skönt kvardröjande i gommen. Ett vin med karaktär och som utan tvekan kan hantera ytterligare några års lagring.

89 poäng / Livets Goda

2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti (alk. 13,5%) har artikelnummer 70884 och kostar 119 kr buteljen. Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Serveringstips
Ett vin med brett användningsområde men som med den annalkande påsken får oss att tänka på den ört- och vitlökskryddade lammsteken med krämig potatisgratäng och rödvinssky. Sommarens grillade nötköttbit lär också vilja säga sitt när vinet är i glaset.

RELATERAD LÄSNING