Hem Vinvärlden Vackert vinlyster från Bodega Noemía

Vackert vinlyster från Bodega Noemía

av Livets Goda


I början av oktober släpptes bodegans nya årgångar av vinet A Lisa samt vinet J Alberto. A Lisa är ett vin som har växt ut till att bli en liten snygg pärla.

Från och med årgång 2017 har man dragit ner tiden på fat för både A Lisa och J Alberto från 11 till 9 månader och samtidigt används mer äldre fat. Tidigare var man ”new barrels-freak”. Med dessa åtgärder är målet enkelt förklarat mer och renare frukt och mindre fat men utan att förlora skärpa, kraft och struktur. Jäsningen av vinerna sker fortfarande i både cementkar och ståltankar.

Det är framför allt när årgång 2017 ställs i jämförelse med 2015 den stora skillnaden märks. Förvisso gällde längre fattid och mer nya fat även i årgång A Lisa 2016 (nr 70821, 175 kr / 90 LGP), men nog märks det att den så kallade ”centrifugeringen” i frukten redan i denna årgång var igång även om A Lisa 2017 (nr 95887, 169 kr / 91 LGP) är påtagligt ”renad”. Druvblenden fördelas 90% malbec, 9% merlot och 1% petit verdot och jag finner stor behållning av båda årgångarna även om jag uppskattar förändringarna i vinifikationen för 2017 som ger vinet en mer elegant struktur men fortfarande krutrökig mineralisk bottenplatta med litet blommigt vegetalt skägg åt en rödbärig fruktbas med begynnande syrlig dov sötma från mer mörknyanserad frukt. Tanninerna är påtagliga och ger ett skönt, inbjudande motstånd i vinets tillgänglighet till intagandet idag.    

2016 har vi tidigare recenserat och visar provat så här lite senare, kapaciteten i ett fortsatt långt avslut där frukten håller igång ett bra fäste och kryddigheten går igenom med en mörk slöja men med en rödbärig glimt. Läder- och lakritstonerna som pyr i 2016 är rätt oemotståndliga också.

Kliver vi in på J Alberto 2017 (nr 95888, 299 kr, 93 LGP) så är det svårt att inte låta sig småimponeras av den välstrukturerade och elegant hållningen samtidigt som vinet bjuder på distinkt krydda och mineralitet. Frukten, 95% malbec och 5% merlot, har en mörkhyad bärslöja med små läder och cederinstick och fruktsötman spelar med bra syrlig, yngre rödbärig melodi i sig. Här finns både charm och motstånd i tanninstrukturen. Vinet slutlagras i cement, barriques och ståltank.   

Kliver vi upp ytterligare ett snäpp och fångar in det 100%-iga malbec estatevinet Bodega Noemia 2016 (nr 73231, 750 kr, 95 LGP) i glaset lyfter vi till riktigt höga nivåer. Vinet lanseras inte förrän i februari nästa år men är värt att lägga på minnet redan nu. En jordigt, mineraliskt elegant känsla i den lädermörka björnbärs- och körsbärsfrukten som samtidigt kramas med den mer ungdomligt spänstiga röda slagsidan av bären, skapar en fin juicy struktur där sötman andas syra. Lite hasselnötter lierar sig med övriga medspelare och det råder en dov intensitet i hela vinet. Det här vinet tål, bör och ges 18 månader i 100% nya fat. Riktigt bra!

Vi kan även notera att i februari släpper den svenska importören av vinerna, Valid Wines, A Lisa Semillon. Vinet är främst riktat mot restaurang men kommer eventuellt också kunna privatimporteras (179 kr).

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING