Vad är egentligen specialkaffe? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar

Livets Goda 8 May, 2018
Övrigt Visste du att kaffe är världens näst mest exporterade handelsvara, efter råolja? Förra året uppgick världens kaffeproduktion till hela 158 miljoner kaffesäckar på mellan 60 och 70 kg styck, vilket är en imponerande volym. Kaffetrenden håller i sig och glädjande nog så växer andelen specialkaffe på marknaden.


Än så länge står dock specialkaffet för en liten andel av den totala kaffeproduktionen. Av alla miljontals kaffesäckar som produceras årligen räknas inte ens 10% som specialkaffe. Kanske har du stött på termen tidigare, men vad innebär begreppet mer exakt? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar:

"Specialkaffe är inte vilket kaffe som helst - det är tvärtemot särskilt utvalt av experter för dess exceptionellt höga kvalitet. Begreppet uppkom redan 1974, tack vare kaffeorganet SCA (Specialty Coffee Association), och fungerar som ett kvalitetscertifikat. Här får vi kafferostare en garanti om att vi arbetar med den bästa råvaran. För att varje kaffekopp ska ge dig en stor smakupplevelse, så rostar vi på KOPPAR enbart specialkaffe".

Men hur går det till när SCA klassificerar specialkaffe?
"Organisationen har tagit fram en skala att bedöma kaffe utifrån, där så kallade Coffee Graders graderar kaffe. I första hand kollar en Coffee Grader, eller en kaffebedömmare, på råkaffets kvalitet. Här undersöker man  kaffet i sin råa form, där bönans form, storlek och eventuella defekter är avgörande. Sen är det dags att rosta kaffet och prova smakprofilen. Kraven som kaffebedömaren ställer här är höga. Helst ska kaffet helt sakna defekter och ha smakattribut som särskiljer det från andra kaffen. Det hela resulterar i att kaffebedömmaren ger poäng till kaffet och där minst 80 poäng av 100 betyder att kvaliteten är tillräckligt hög för att klassas som specialkaffe".

"Men vad som särskiljer specialkaffe från annat kaffe slutar inte här. Det är inte bara smak och hög kvalitet som sticker ut - här finns också en historia bakom varje kopp. Specialkaffe är i regel från småskaliga producenter eller mindre kooperativ, långt i från den miljöbelastande, industriella och storskaliga kaffeproduktionen. Kaffebönder som odlar specialkaffe lägger stor energi i varje led av produktionen - allt för att maximera alla smaker och aromer".

"Kaffet från de småskaliga producenterna som klassas som specialkaffe, växer ofta på högre höjd, i optimalt klimat och i bästa jordmån. De mognar helst under längre tid och hinner på så sätt utveckla en komplexare smakbild. Här pratar vi om det som på vinspråk kallas för terroir - alltså de yttre faktorer som påverkar kaffet. Likheterna mellan kaffeproduktion och vinmakeri är påfallande. Båda hantverken kräver noggrann studering av just terroir - där alltifrån jordkvalitet, nederbörd och solljus, såväl som temperatur och odlingshöjd i slutändan avgör kaffets såväl vinets smaker och aromer", avslutar Hugo.

Relaterad läsning:
KOPPAR lanserar No 7 Ursprung och Livets Goda kan redan nu avslöja innehållet i första Kaffebrevet >>


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet