Vad är egentligen specialkaffe? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar

Livets Goda 8 May, 2018
Övrigt Visste du att kaffe är världens näst mest exporterade handelsvara, efter råolja? Förra året uppgick världens kaffeproduktion till hela 158 miljoner kaffesäckar på mellan 60 och 70 kg styck, vilket är en imponerande volym. Kaffetrenden håller i sig och glädjande nog så växer andelen specialkaffe på marknaden.


Än så länge står dock specialkaffet för en liten andel av den totala kaffeproduktionen. Av alla miljontals kaffesäckar som produceras årligen räknas inte ens 10% som specialkaffe. Kanske har du stött på termen tidigare, men vad innebär begreppet mer exakt? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar:

"Specialkaffe är inte vilket kaffe som helst - det är tvärtemot särskilt utvalt av experter för dess exceptionellt höga kvalitet. Begreppet uppkom redan 1974, tack vare kaffeorganet SCA (Specialty Coffee Association), och fungerar som ett kvalitetscertifikat. Här får vi kafferostare en garanti om att vi arbetar med den bästa råvaran. För att varje kaffekopp ska ge dig en stor smakupplevelse, så rostar vi på KOPPAR enbart specialkaffe".

Men hur går det till när SCA klassificerar specialkaffe?
"Organisationen har tagit fram en skala att bedöma kaffe utifrån, där så kallade Coffee Graders graderar kaffe. I första hand kollar en Coffee Grader, eller en kaffebedömmare, på råkaffets kvalitet. Här undersöker man  kaffet i sin råa form, där bönans form, storlek och eventuella defekter är avgörande. Sen är det dags att rosta kaffet och prova smakprofilen. Kraven som kaffebedömaren ställer här är höga. Helst ska kaffet helt sakna defekter och ha smakattribut som särskiljer det från andra kaffen. Det hela resulterar i att kaffebedömmaren ger poäng till kaffet och där minst 80 poäng av 100 betyder att kvaliteten är tillräckligt hög för att klassas som specialkaffe".

"Men vad som särskiljer specialkaffe från annat kaffe slutar inte här. Det är inte bara smak och hög kvalitet som sticker ut - här finns också en historia bakom varje kopp. Specialkaffe är i regel från småskaliga producenter eller mindre kooperativ, långt i från den miljöbelastande, industriella och storskaliga kaffeproduktionen. Kaffebönder som odlar specialkaffe lägger stor energi i varje led av produktionen - allt för att maximera alla smaker och aromer".

"Kaffet från de småskaliga producenterna som klassas som specialkaffe, växer ofta på högre höjd, i optimalt klimat och i bästa jordmån. De mognar helst under längre tid och hinner på så sätt utveckla en komplexare smakbild. Här pratar vi om det som på vinspråk kallas för terroir - alltså de yttre faktorer som påverkar kaffet. Likheterna mellan kaffeproduktion och vinmakeri är påfallande. Båda hantverken kräver noggrann studering av just terroir - där alltifrån jordkvalitet, nederbörd och solljus, såväl som temperatur och odlingshöjd i slutändan avgör kaffets såväl vinets smaker och aromer", avslutar Hugo.

Relaterad läsning:
KOPPAR lanserar No 7 Ursprung och Livets Goda kan redan nu avslöja innehållet i första Kaffebrevet >>


Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018

Nej, Ginger Beer är inte en öl

Whisky och Bourbon Denna vecka avslutar vi fyra myter om Ginger Beer. Först…
18 Jun, 2018

Till midsommar vill vi äta svenskt

Övrigt En ny Sifoundersökning* visar att åtta av tio tycker att…
18 Jun, 2018

McDonald’s bjuder in till fotbollsfest under VM

Övrigt Äntligen har fotbolls-VM i Ryssland 2018 sparkat igång. Nu kan…
15 Jun, 2018

Pontus in the Air förstärker utbudet ytterligare – öppnar upp för möten på internationell mark

Mat och Restaurang Pontus in the Air är den första restaurangen att erbjuda…
15 Jun, 2018

Hallonlakritssnus – ny upplaga av Small batch lanseras

Övrigt I dag lanserar Swedish Match ett snus smaksatt med hallon,…
15 Jun, 2018

Ny bred satsning mot övergödning

Övrigt Under 2018 påbörjar vi en satsning för att stärka det…
15 Jun, 2018

Espressomartini

Övrigt Här kommer ett inspirerande recept från Löfbergs på hur du…
14 Jun, 2018

Elsa Billgren är årets designer för Alexandre Bonnet

Vin För femte året i rad genomför champagnehuset Alexandre Bonnet ett…
14 Jun, 2018

Zetas grundare fick kunglig medalj

Övrigt Fernando Di Luca, grundare av det italienska varumärket Zeta, fick…
14 Jun, 2018

Purity Vodka-världens mest prisbelönta vodka

Whisky och Bourbon Purity Vodka har vunnit flest guldmedaljer i internationella dryckestävlingar genom…
14 Jun, 2018

Readly satsar på tillväxt – rekryterar ny Chief Growth Officer

Övrigt Magasinappen Readly fortsätter sin tillväxtresa med en nyckelrekrytering. Robert Kviby,…
14 Jun, 2018

Vin från Amaronespecialisten Tedeschi i lager hos Winefinder

Vin Tedeschi Capitel San Rocco Ripasso 2016 finns nu i lager…
14 Jun, 2018

Grand Hôtel rustar för fotbollsfest

Vin Den 14 juni börjar Fotbolls-VM och nytt för i år…
13 Jun, 2018

Nyhet från anrika Dopff au Moulin - Riesling Cuvée Europe 2017

Vin När Dopff au Moulins Riesling serverades på Europeiska Unionens första…
13 Jun, 2018

Baileys lanserar en glassbil för vuxna – åker på turné i Sverige och Danmark

Övrigt Sommaren närmar sig och för att inleda den så lanserar…
13 Jun, 2018

Anrikt skånskt destilleri lanserar Åhus Akvavit

Whisky och Bourbon Skånska Åhus var länge centrum för svensk akvavit. Med lanseringen…
13 Jun, 2018

Lars Appelqvist en av Sveriges mest hållbara ledare

Övrigt Idag presenterades finalisterna till priset Hållbart Ledarskap 2018. Kafferosteriet Löfbergs…
13 Jun, 2018
Artikelarkivet