Vad är egentligen specialkaffe? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar

Livets Goda 8 May, 2018
Övrigt Visste du att kaffe är världens näst mest exporterade handelsvara, efter råolja? Förra året uppgick världens kaffeproduktion till hela 158 miljoner kaffesäckar på mellan 60 och 70 kg styck, vilket är en imponerande volym. Kaffetrenden håller i sig och glädjande nog så växer andelen specialkaffe på marknaden.


Än så länge står dock specialkaffet för en liten andel av den totala kaffeproduktionen. Av alla miljontals kaffesäckar som produceras årligen räknas inte ens 10% som specialkaffe. Kanske har du stött på termen tidigare, men vad innebär begreppet mer exakt? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar:

"Specialkaffe är inte vilket kaffe som helst - det är tvärtemot särskilt utvalt av experter för dess exceptionellt höga kvalitet. Begreppet uppkom redan 1974, tack vare kaffeorganet SCA (Specialty Coffee Association), och fungerar som ett kvalitetscertifikat. Här får vi kafferostare en garanti om att vi arbetar med den bästa råvaran. För att varje kaffekopp ska ge dig en stor smakupplevelse, så rostar vi på KOPPAR enbart specialkaffe".

Men hur går det till när SCA klassificerar specialkaffe?
"Organisationen har tagit fram en skala att bedöma kaffe utifrån, där så kallade Coffee Graders graderar kaffe. I första hand kollar en Coffee Grader, eller en kaffebedömmare, på råkaffets kvalitet. Här undersöker man  kaffet i sin råa form, där bönans form, storlek och eventuella defekter är avgörande. Sen är det dags att rosta kaffet och prova smakprofilen. Kraven som kaffebedömaren ställer här är höga. Helst ska kaffet helt sakna defekter och ha smakattribut som särskiljer det från andra kaffen. Det hela resulterar i att kaffebedömmaren ger poäng till kaffet och där minst 80 poäng av 100 betyder att kvaliteten är tillräckligt hög för att klassas som specialkaffe".

"Men vad som särskiljer specialkaffe från annat kaffe slutar inte här. Det är inte bara smak och hög kvalitet som sticker ut - här finns också en historia bakom varje kopp. Specialkaffe är i regel från småskaliga producenter eller mindre kooperativ, långt i från den miljöbelastande, industriella och storskaliga kaffeproduktionen. Kaffebönder som odlar specialkaffe lägger stor energi i varje led av produktionen - allt för att maximera alla smaker och aromer".

"Kaffet från de småskaliga producenterna som klassas som specialkaffe, växer ofta på högre höjd, i optimalt klimat och i bästa jordmån. De mognar helst under längre tid och hinner på så sätt utveckla en komplexare smakbild. Här pratar vi om det som på vinspråk kallas för terroir - alltså de yttre faktorer som påverkar kaffet. Likheterna mellan kaffeproduktion och vinmakeri är påfallande. Båda hantverken kräver noggrann studering av just terroir - där alltifrån jordkvalitet, nederbörd och solljus, såväl som temperatur och odlingshöjd i slutändan avgör kaffets såväl vinets smaker och aromer", avslutar Hugo.

Relaterad läsning:
KOPPAR lanserar No 7 Ursprung och Livets Goda kan redan nu avslöja innehållet i första Kaffebrevet >>


Parlansering från Sandhi Wines idag

Vin Månadens andra lansering av Små Partier på Systembolaget släpptes idag…
17 Aug, 2018

Succéölet Radio The Mothership Imperial IPA från Collective Arts får ny illustration av konstnär från London

Whisky och Bourbon Radio The Mothership från kanadensiska Collective Arts släpptes i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Innis & Gunn Gunnpowder IPA nu i systembolagets fasta sortment

Whisky och Bourbon I våras släppte Innis & Gunn Gunnpowder IPA i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Sapporo Premium Lager släpps i systembolagets fasta sortiment

Whisky och Bourbon Sapporo Premium Lager är den ikoniska ölen från det japanska…
17 Aug, 2018

Frukten av nytänkande

Vin Deep Roots Riesling 2017 har producerats av tre vinmakare som…
16 Aug, 2018

ZUBR Premium - Prisbelönt tjeck med traditioner lanseras på Systembolaget 1 september

Whisky och Bourbon ZUBR Premium är en klassisk tjeckisk lager från den lilla…
16 Aug, 2018

Brobergs på turné

Whisky och Bourbon Välkommen till cigarrmiddag hos PM & Vänner i Växjö den…
16 Aug, 2018

Frukost från ett hantverksbageri blir nästa destination på Brunkebergstorg

Mat och Restaurang Under sommaren har stockholmare vallfärdat till Brunkebergstorg och framförallt takparken…
16 Aug, 2018

Mathias Dahlgren lanserar nytt lunchkoncept på Rutabaga

Mat och Restaurang Under hösten 2018 kommer Mathias Dahlgren att sälja take away-luncher…
16 Aug, 2018

MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018
Artikelarkivet