Vad är egentligen specialkaffe? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar

Livets Goda 8 May, 2018
Övrigt Visste du att kaffe är världens näst mest exporterade handelsvara, efter råolja? Förra året uppgick världens kaffeproduktion till hela 158 miljoner kaffesäckar på mellan 60 och 70 kg styck, vilket är en imponerande volym. Kaffetrenden håller i sig och glädjande nog så växer andelen specialkaffe på marknaden.


Än så länge står dock specialkaffet för en liten andel av den totala kaffeproduktionen. Av alla miljontals kaffesäckar som produceras årligen räknas inte ens 10% som specialkaffe. Kanske har du stött på termen tidigare, men vad innebär begreppet mer exakt? Hugo på Kafferosteriet Koppar förklarar:

"Specialkaffe är inte vilket kaffe som helst - det är tvärtemot särskilt utvalt av experter för dess exceptionellt höga kvalitet. Begreppet uppkom redan 1974, tack vare kaffeorganet SCA (Specialty Coffee Association), och fungerar som ett kvalitetscertifikat. Här får vi kafferostare en garanti om att vi arbetar med den bästa råvaran. För att varje kaffekopp ska ge dig en stor smakupplevelse, så rostar vi på KOPPAR enbart specialkaffe".

Men hur går det till när SCA klassificerar specialkaffe?
"Organisationen har tagit fram en skala att bedöma kaffe utifrån, där så kallade Coffee Graders graderar kaffe. I första hand kollar en Coffee Grader, eller en kaffebedömmare, på råkaffets kvalitet. Här undersöker man  kaffet i sin råa form, där bönans form, storlek och eventuella defekter är avgörande. Sen är det dags att rosta kaffet och prova smakprofilen. Kraven som kaffebedömaren ställer här är höga. Helst ska kaffet helt sakna defekter och ha smakattribut som särskiljer det från andra kaffen. Det hela resulterar i att kaffebedömmaren ger poäng till kaffet och där minst 80 poäng av 100 betyder att kvaliteten är tillräckligt hög för att klassas som specialkaffe".

"Men vad som särskiljer specialkaffe från annat kaffe slutar inte här. Det är inte bara smak och hög kvalitet som sticker ut - här finns också en historia bakom varje kopp. Specialkaffe är i regel från småskaliga producenter eller mindre kooperativ, långt i från den miljöbelastande, industriella och storskaliga kaffeproduktionen. Kaffebönder som odlar specialkaffe lägger stor energi i varje led av produktionen - allt för att maximera alla smaker och aromer".

"Kaffet från de småskaliga producenterna som klassas som specialkaffe, växer ofta på högre höjd, i optimalt klimat och i bästa jordmån. De mognar helst under längre tid och hinner på så sätt utveckla en komplexare smakbild. Här pratar vi om det som på vinspråk kallas för terroir - alltså de yttre faktorer som påverkar kaffet. Likheterna mellan kaffeproduktion och vinmakeri är påfallande. Båda hantverken kräver noggrann studering av just terroir - där alltifrån jordkvalitet, nederbörd och solljus, såväl som temperatur och odlingshöjd i slutändan avgör kaffets såväl vinets smaker och aromer", avslutar Hugo.

Relaterad läsning:
KOPPAR lanserar No 7 Ursprung och Livets Goda kan redan nu avslöja innehållet i första Kaffebrevet >>


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet