Våffeljärn bäst i test – 9 bästa våffeljärnen

av Livets Goda

Våffeljärn används för att grädda våfflor till perfekt krispighet men kan även användas till en rad andra matlagningsuppgifter. De kännetecknas av sin non-stick-yta för att motverka att våffelsmeten bränner fast.

Artikeln innehåller reklamlänkar för bagarenochkocken.se och uttrycker inte Livets Godas åsikter

Det finns extremt många modeller på marknaden, men de två huvudtyperna är enkla och dubbla våffeljärn. De allra flesta tillverkarna av köksapparater har även våffeljärn i sina sortiment, och snittpriset är 400 till 800 kronor. Utbudet gör det svårt för konsumenter att välja rätt, därför visar vi nedan de 9 bästa våffeljärnen efter att ha jämfört deras omdömen, beläggningar, användarvänlighet, och resultat.

​Våffeljärn bäst i test

  1. Åviken Nobless våffeljärn
  2. Åviken 907 diamond enkelt våffeljärn
  3. Wilfa WDWA-516 dubbelt våffeljärn

​1. Åviken Nobless våffeljärn

SE PRISET HÄR!

Det bästa våffeljärnet är Åviken 906.6 Nobless som är dubbelt, ger fantastiskt krispig yta, och har fått 4,8 av 5 i snittbetyg baserat på 93 recensioner hos Bagaren och Kocken. Det har även en non-stickbeläggning och en justerbar termostat.

Användarvänligheten på Åviken Nobless är det som sticker ut mest. De har tänkt på allt, en praktisk timerlampa som visar när våfflorna är klara, ett värmeisolerat handtag för att inte bränna sig, jämn värmefördelning och non-stick-yta. Allt är optimerat för att göra perfekt krispiga våfflor, mackor eller glasstrutar.

Mönstret är det klassiska våffel-mönstret och temperaturen är justerbar. Det gör att man kan optimera värmen för att resultatet ska bli helt perfekt. Trots alla dessa extrafunktioner är det faktiskt relativt billigt och kostade i skrivande stund endast 730 kronor.

Kunder fullständigt älskar Åvikens Nobless våffeljärn och har som tidigare nämnt gett det 4,8 av 5 i snittbetyg baserat på 93 omdömen. I sina recensioner skriver kunder bland annat att det ger goda och spröda våfflor med jämn gräddning.

​2. Åviken 907 diamond enkelt våffeljärn

SE PRISET HÄR!

Åviken 907 diamond är ett enkelt och billigt våffeljärn med många praktiska funktioner. För det första så ger det perfekt frasiga våfflor och ett snyggt resultat. Dessutom gräddar det våfflorna otroligt snabbt och jämnt vilket ger den frasiga ytan på hela våfflan, inte bara längs kanterna.

Effekten är 1000 watt vilket möjliggör extremt höga temperaturer, väldigt snabbt. Ovanligt hög kraft för ett enkelt våffeljärn, men det uppskattas. Trots denna starkare effekt är det ändå billigare än genomsnittet, i skrivande stund kostade det strax under 500 kronor.

Plattorna är lite annorlunda de också, med en tjock gjuten aluminium med non-stick-beläggning. Detta gör att våfflorna inte fastnar samtidigt som järnet är lätt att rengöra.

Användare på Bagaren och Kocken fullständigt älskar Åviken 907 och har där gett det ett genomsnittligt omdöme på 5 av 5 baserat på 18 recensioner. Bland annat gillar de gräddningen och priset.

​3. Wilfa WDWA-516 Dubbelt våffeljärn

SE PRISET HÄR!

Wilfa WDWA-516 är det ett dubbelt våffeljärn som blivit mycket populärt i Sverige. Det har en snyggare design än många andra och en användarvänlighet likt ingen annan. Man drar bara i knappen nedtill för att justera värmen (5 olika inställningar). Tyvärr kan man dock inte ställa in olika värme på de två olika sidorna.

Den moderna designen har plast på utsidan, vilket gör att handtaget inte blir för varmt när man lyfter locket. Non-stick-yta hittas också på insidan för att våfflorna inte ska brännas fast. Även en indikatorlampa hittas för att visa hur färdiggräddade våfflorna är utan att behöva titta manuellt. Wilfa har verkligen tänkt på alla små funktioner för att järnet ska vara så lättanvänt som möjligt.

Detta vittnar även Clas Ohlsons kunder om, där modellen fått 4,3 av 5 i snittbetyg baserat på 382 betyg. De gillar bland annat att det gräddar snabbt, ger frasigt resultat och att rengöring är smidig.

​Vilken är den bästa våffeljärnet baserat på storlek, egenskap och varumärke?

Det bästa dubbla våffeljärnet är inte nödvändigtvis Wilfas bästa modell. Likaså tillverkar inte alla märken mini-våffeljärn och det blir därför väldigt svårt att välja. Man får välja ut de kriterier som är extra viktiga, och därefter sålla bort alla alternativ som inte matchar det. Nedan är en lista på bra våffeljärn baserat på olika kriterier:

​Vilket är det bästa dubbla våffeljärnet?

Det bästa dubbla våffeljärnet är Åviken Nobless 906.6 som fått ett snittbetyg på 4,5 av 5 baserat på Webhallens 71 omdömen. Det har en effekt på 1600 watt, justerbar temperatur, ljudsignal för när våfflan gått klart och non stick yta.

Det bästa dubbla våffeljärnet ska ha en effekt på minst 1400 watt. Ju högre effekt järnet har, desto snabbare och mer jämn blir gräddningen. Att två våfflor ska gräddas åt gången gör att högre effekt krävs än på ett enkelt våffeljärn.

​Vilket är det bästa mini-våffeljärnet?

F&B våffeljärn är det bästa mini-våffeljärnet som har plats för en våffla åt gången, 5 värmeinställningar, och 750 watt effekt för snabb tillagning.

Det viktigaste med små våffeljärn är att det går snabbt att grädda våfflorna, alltså måste effekten vara minst 600 watt. Eftersom man endast kan göra en våffla åt gången i ett litet järn behöver de tillagas snabbare.

​Vilket är det bästa belgiska våffeljärnet?

Det bästa belgiska våffeljärnet är Sage ”The No Mess Waffle” som har fått toppbetyg av Prisjakt 2024 och utmärker sig med sin rad innovativa funktioner. Bland annat har det en ytterkant som samlar upp överflödig smet för att göra det lättare att rengöra.

Ett bra belgiskt våffeljärn har djupa skåror och riktigt enkel rengöring. Non-stick-ytan ska hålla länge och när man skrapar rent järnet ska allt fastna på en gång.

​Vilket är det bästa våffeljärnet för öppen eld?

Hällmarks våffeljärn är det bästa våffeljärnet för öppen eld. Det har ett långt handtag (73 cm) med ändar av trä för att användaren inte ska bränna sig. Det kan användas över en gasolbrännare, i en eldstad eller över en lägereld med perfekt värmefördelning oavsett värmekälla.

Även rånjärn kan användas som våffeljärn för öppen eld, men då måste man antingen jobba med tjocka grillhandskar eller verktyg som lyckas lyfta upp järnet från elden. Det viktigaste är att järnet är gjort av gjutjärn, eftersom att det leder värmen från elden bättre än andra material.

​Vilket är det bästa Åviken-våffeljärnet?

Det bästa våffeljärnet från Åviken är 906.6 nobless med sin justerbara temperatur, grymma non-stick-yta, och värmeisolerade handtag för att man inte ska bränna sig. Det utmärker sig i många tester och har fått höga omdömen av kunder.

Åviken är ett av Sveriges mest välkända tillverkare av våffeljärn. De har sedan 1950-talet haft samma produktserier Classic, Nobless och Diamond. Alla väl omtyckta av marknaden och ofta ansedda som de bästa alternativen på marknaden.

​Vilket är det bästa Wilfa-våffeljärnet?

WDWA-516 är det bästa våffeljärnet från märket Wilfa. Det gör spröda, perfekt gräddade våfflor med hjälp av sina 5 värmeinställningar. Efter användning är det dessutom lätt att diska rent på grund av non-stick ytan och priset är lägre än andra dubbla våffeljärn på marknaden.

Wilfa är också ett av Sveriges mest välkända varumärken när det kommer till våffeljärn. De har många modeller, både enkla och dubbla. De kännetecknas nästan alltid av sin yttersida av plast och en värmejusterare på nederkanten.

​Hur väljer man det bästa våffeljärnet?

Att välja det bästa våffeljärnet är inte en lätt uppgift på grund av det extremt breda utbudet. Det viktigaste är att titta på kriterier som gräddning, storlek, effekt, kontroll, och beläggning.

  • Gräddning. Ett bra våffeljärn har helt jämn värmefördelning för spröd yta på hela våfflorna. Det ska inte krävas något smör för att få till den krispiga ytan. Dåliga våffeljärn skapar endast denna krispiga yta på ytterkanterna.
  • Storlek. Välj antingen ett enkelt-, dubbelt- eller mini-våffeljärn beroende på hur stor batch våfflor du brukar göra. Egentligen är dubbla våffeljärn alltid att föredra eftersom det då går dubbelt så snabbt att tillaga, men då tar järnet även mer plats i köket. Många ser problem med att ha annat än bara knivarna framme på diskbänken – då kan en mini-modell vara det bästa alternativet.
  • Effekt. Om järnet gräddar en våffla åt gången räcker det med cirka 700 watts effekt, vid dubbla sidor rekommenderas minst 1400 watt.
  • Kontroll. Användaren ska kunna kontrollera värmen, helst med mer än 4 värmeinställningar. Det gör att man slipper titta manuellt hela tiden. Även en lampa som visar gräddningen, eller en timer kan underlätta kontrollen på järnet.
  • Beläggning. Nästan alla våffeljärn har non-stick-yta, därför är det viktigast att istället titta på hur hållbar den är. Beläggningen ska hålla i flera år och våfflor ska aldrig bränna fast.

​Vilka varumärken tillverkar våffeljärn?

De flesta varumärken som även tillverkar andra köksmaskiner erbjuder även våffeljärn. Nedan är en lista på Sveriges mest populära våffeljärnstillverkare:

  • Wilfa
  • Åviken
  • Sage
  • Severin
  • Princess
  • Skeppshult
  • Menuett
  • OBH Nordica (mer kända för sina andra köksredskap såsom riskokare)
  • WMF
  • Andersson

​Hur mycket kostar ett våffeljärn?

Generellt kostar våffeljärn mellan 400 kronor och 800 kronor. Priserna skiljer sig dock åt enormt beroende på modell, varumärke, effekt och storlek.

Våffeljärn finns i budget-modeller som kostar närmre 200 kronor, och professionella modeller som kostar närmre 4000 kronor. De enkla modellerna är ofta av sämre kvalitet, medan proffsmodellerna fokuserar på hög kvalitet och snabb tillagningstid för att passa restaurangmiljöer.

​Vad är ett våffeljärn?

Ett våffeljärn är en köksapparat som används för att laga våfflor. Det består av 2 uppvärmda plattor med ett mönster, när man trycker ihop den pressas smeten ihop i mitten och tillagas av de två värmeplattorna.

Moderna våffeljärn är elektriska och har non-stick-beläggning för att underlätta rengöring och användning. De kan även ha temperaturinställningar, lampor som visar gräddningsnivå, timers och automatisk avstängning. Generellt är det antingen dubbla, eller enkla järn, vilka tillagar två, respektive en våffla åt gången.

Framtidens våffeljärn kommer förmodligen göras av kolstål, precis som stekpannor av kolstål har blivit populära. Detta eftersom de har en naturligt utvecklande non-stick-yta som lämpar sig extremt bra för våffeljärn.

​Vad kan man använda ett våffeljärn till?

Ett våffeljärn är faktiskt mer mångsidigt än man tänker, även fast det generellt sett endast används för att göra våfflor. Dess jämna värmefördelning, snabba uppvärmning och non-stick-yta gör det användbart även för andra uppgifter. Nedan är en lista på några saker man kan använda de till.

  • Grädda våfflor
  • Göra belgiska våfflor (kräver helst belgiska våffeljärn)
  • Göra bubbelvåfflor
  • Laga potatisbullar
  • Göra varma mackor och toast
  • Göra rårakor
  • Baka brownies och kakor
  • Grilla frukt
  • Göra omelett

Våffeljärn lämpar sig extra bra för potatisrätter såsom potatisbullar och rårakor eftersom att det ger potatisen den krispiga, gyllenbruna ytan som man vill ha.

Ett tips för ännu snabbare tillagning är att använda en elvisp för att blanda smeten.

​Hur rengör man ett våffeljärn effektivt?

Det är viktigt att rengöra våffeljärnet efter varje gång det används, och helst så snabbt som möjligt så att inte deg eller matrester torkar in. Här är den mest effektiva metoden att rengöra ett våffeljärn på:

  1. Koppla ur våffeljärnet och låt det svalna
  2. Torka av plattorna med fuktig trasa
  3. Använd en mjuk borste eller disksvamp med varmt vatten om det kvarstår fläckar
  4. Torka av plattorna noggrant

Undvik diskmedel och att skrapa ytan under alla omständigheter eftersom det kan förstöra non-stick-beläggningen.

​Hur gjordes testet av våffeljärn?

För våffeljärn testet tittade man framför allt på marknadens alla produkter och gjorde ett urval baserat på funktionalitet, pris, omdömen, egenskaper, effekt, och beläggning. Modellerna med högst betyg valdes ut och den djupgående läsningen påbörjades. Utifrån det som lästs jämförde man de olika modellerna med varandra och skrev egna recensioner baserat på produktbeskrivningar och kunders omdömen.