Niklas Tipsar: Vajras 2014 Barolo Albe – en värdig uppföljare till 2013

Niklas Jörgensen 7 Nov, 2018
Vin Familjefirman Vajra använder sig av nebbiolo från tre olika lägen i Barolo till sin Barolo Albe - Coste di Vergne, Fossati och La Volta. De är förresten 11 till antalet, kommunerna som får producera Barolo. Och mikroklimaten är flera med odlingar i varierande sluttningar och väderstreck, men också topografi och jordmån växlar betänkligt. Efter jäsning på stora slavonska ekfat så lagras Vajras Barolo Albe i främst större fat men även en mindre del i barrique under tre år. Vajra kan knappast klassas som en traditionell producent utan snarare så har firman funnit lite av den där klassiska gyllene medelvägen, något som du lär notera i firmans nysläppta 2014.

Niklas om 2014 Barolo Albe, G.D. Vajra
Du har läst det mer än en gång; hur tufft 2014 var i Piemonte och att det inte finns så mycket att hämta. Men nu dricker och bedömer vi ju tack och lov inte viner baserat på årgångstabeller, utan på vad som faktiskt är i glaset. Och tur är väl det för vid det här laget har vi på redaktionen provat så pass många ytterst seriösa och supercharmiga Barolo och Barbaresco att vi tycker årgången är värd en revidering. Dessutom är det viktigare att lägga fokus på en seriös producent framför ett årtal. Och var inte just årgångsvariation det alla vinvänner innerst inne vill ha och uppleva?

Den nya årgången som landat i butikerna är utan tvivel en värdig uppföljare till 2013. Och väldigt annorlunda, något som noteras redan i färgspektrumet där 2014 uppvisar större täthet och mörkare nyans jämfört med den mer transparent rubinröda 2013. Doftintrycken då? Jodå, nebbiolomarkörerna är med från första sniffen och Vajras Albe inleder med inbjudande rosblommighet som får sällskap av viol efter luftning, skönt murriga drag av fuktig piptobak men även mörkare körsbär, myntaörtighet, ett stänk Valrhona och ett kryddigt anslag finns med i repertoaren. Täthet och redan nu, trots sin ungdom, ett begynnande djup.

Smakmässigt så visar 2014 sin ungdomlighet desto mer med ett initialt mer knutet anslag, något som ger oss en anledning att följa vinets utveckling när det fått lite mer luftkontakt och startar utvecklingsprocessen i glaset. Och det händer enbart positiva saker i smaken som startar med en delikat, momentan sälta för att sedan ta steget över till söta svarta körsbär, violpastill, sötlakrits och fuktig tobak samt en näve torkade örter, inte minst en salviaton letar sig fram i avslutet. Rustikt utan att bli robust. Tanninerna indikerar att det är nebbiolo vi har att göra med men är ändå överraskande mogna och välbalanserade. Och så är fruktigheten sådär charmerande saftig. Avslutar örtigt och intensiteten är det sannerligen inget fel på.

Dricker du 2014 idag, något som fungerar alldeles utmärkt, så är det på sin plats med en timme i karaff innan servering. Lagrar du gärna din Barolo så finns det onekligen minst fem års positiv utveckling att hämta här. Men den största tjusningen med 2014 Barolo Albe kommer alltid vara den ungdomligt saftiga känslan i vinet och som verkligen lirar fint med ursprungstypiciteten. Och så är det ju viltsäsong...

Niklas intryck: 90/100 LGP

2014 Barolo Albe från G.D. Vajra har artikelnummer 2398 och kostar 239 kronor.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Receptinspiration till vinet: Konfiterad anka, potatis med dragonsmör, friterade äggnudlar och citronsås
Receptet finner ni här >>


Rekordförsäljning av alkoholfri öl i Sverige

Whisky och Bourbon Konsumenttrender och utvecklad bryggteknik gör att allt fler svenska konsumenter…
16 Aug, 2019

Förhandsboka Penfolds Collection hos Winefinder

Vin Den 20/9 kl är det Sverigepremiär för Penfolds Collection 2019.…
16 Aug, 2019

Ca'Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

Vin Lively Wines lanserar 2 viner från Ca’Marcanda, Gajafamiljens egendom i…
14 Aug, 2019

Svenskarnas favoritmat på resan

Mat och Restaurang En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern.…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet