Hem Vinvärlden Valais – den schweiziska vinregionen med förkärlek till gamla druvor

Valais – den schweiziska vinregionen med förkärlek till gamla druvor

av Livets Goda

Den kompletta artikeln finner ni i aktuella Livets Goda #129 >>

Viner JR Germanier
Livets Goda provade fyra av JR Germanniers viner på redaktionen som just nu finns att beställa hos den svenska importören Skoogs Vinhandel. Överlag ligger det ett ypperligt mineraliskt spel i vinerna och med frukt som är fräsch och stark med ”nice, stringent sweetness”. Vi tyckte det sista lät bättre på engelska…  

2014 Cayas Syrah of Valais
425 kr ex moms / 94 LGP
Riktigt snygg och bra sak med tydligt, elegannt mineraliskt spel rakt igenom och en frukt som bär på fint lätt blommiga inslag av svarta vinbär, jordgubbar, mörka körsbär och viol. Ligger små tobaks och läderhintar och puffar lite, det finns ett bra juicy fäste i frukten och tanninerna är av eleganta slag. Vuxet vin med sensuellt spirituellt temperament. Vi kan inte låta bli att få lite burgundiska vibbar här, på de rätta sätten då vinet är smått briljant i sitt utspel. Slutlagring 24 månader i barriques varav 50% nya.

2015 Syrah  
225 kr ex moms / 91  LGP
Snygg tankfatsvinifierad syrah med en mörk, örtpepprig ren fruktighet med juicy fäste och ett briljant mineraliskt basspel. Viss lakritssälta, fina lager, fruktiga tanniner som smeker medhårs utan att vara lama. Man riktigt känner druvans skal i vinet, på ett ytterst tillfredställande vis. Ett vin med stor charm och samtidigt finns ett djup i det flirtiga utspelet.  

2016 Petite Arvine
245 kr ex moms / 91 LGP
Elegant med blommigt hintad citrusfrukt och honungsbeklädd sötma och rund kryddighet. 
Tropikernas frukt-ande svävar även i vinet men tar aldrig fullständig greppet utan – återigen – den mineraliska grunden ger en syrligt juicy glans i strukturen. Kvalitativt tillgänglig och ”svepargod”. 

2011 Petite Arvine Reserve
365 kr ex moms / 93 LGP
Läcker apelsin och citrusfrukt med lätt mynta, krydda och honungsslöjade mogna äpplen och päron av visst karamelliserat slag. Det mineraliska basspelet ger vinet skärpa och edge i den fylligt silkiga strukturen som stramar upp snyggt i avslut. Det är ett piggt moget vin som är väldigt läckert och framför allt väldigt gott. Snyggt!


Urbain Germanier – vingårdens grundare

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING