Hem Mat & Restaurang Välkända kockar auktionerar ut smaker från Nobel

Välkända kockar auktionerar ut smaker från Nobel

av Livets Goda

2017 års Nobeldessert signerad Daniel Roos

I samband med årets Nobelmiddag och utdelningen av Nobels fredspris anordnar Tradera tillsammans med Läkarmissionen för första gången en välgörenhetsauktion – Nobel Archives. Politiker, näringslivsprofiler, kockar och andra kända personer har donerat långklänningar, frackar, festskor, aftonväskor, smycken upplevelser och liknande som hör till Nobelfestligheter under åren.

Nobelkockarna går samman
Bland de 27 auktionerna finns bland annat en Nobelmiddag på Restaurang Stadshuskällaren. Det är en av Stockholms äldsta restauranger och det enda stället i världen där man kan äta alla Nobelmenyer genom tiderna på Nobelservisen i samma hus som Nobelbanketten årligen hålls. Nobelkocken Andreas Hedlund är med och donerar sin egen kockkniv som inhandlades till Nobelmiddagen år 2012 och använts vid flertal tillagningar av Nobelmiddagen därefter. Även Daniel Roos bidrar till Nobel Archives genom sin dessert från Nobelmiddagen 2017.
Pengarna som samlas in går oavkortat till Läkarmissionen och till fredspristagaren Doktor Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset i DR Kongo.

– Det är fantastiskt och välförtjänt att Doktor Mukwege får ta emot Nobels Fredspris, och samtidigt ta emot denna generositeten från Nobelfestens gäster som auktionerar ut sina kreationer. Utmaningarna för människorna i Kongo är stora och pengarna som auktionerna ger kommer göra skillnad, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Även Traderas presschef Sofia Hagelin är glad över uppslutningen kring auktionen:
– Vi är alldeles överväldigade över den generositet som så många toppolitiker, näringslivsprofiler och kockar har visat för denna välgörenhetsauktion. Det känns fint att kunna bidra på detta sätt till Läkarmissionens viktiga arbete, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

Länk till Nobel Archives på Tradera >>
Bilder till samtliga auktioner och objekt >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING