Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Livets Goda 13 Jun, 2018
Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge som i Kyrkeby. Kung Gustav III gav år 1771 personligen, på plats i Kyrkeby, tillstånd till bränneriet. Sen brändes det brännvin i Kyrkeby fram till 1971 då alla brännerier i Sverige stängdes och tillverkningen centraliserades med statligt monopol till en fabrik i Skåne.

Bild: © Kevii (KPD.media) med licens Kyrkeby Bränneri AB

1855 köptes Kyrkeby av Thure Alfred Malmström. Han byggde ett nytt bränneri bredvid det gamla, här tillverkades det så småningom upp till 4000 liter sprit av normalstyrka (50%) per dag.

Det är i Malmströms bränneri som man fortfarande tillverkar brännvin i Kyrkeby, med den ursprungliga processutrustningen i koppar, trä och järn. Hjärtat i bränneriet är ångpannan som producerar ånga till den engelska ångmaskinen från 1875, ångan används även till tryckkokning av potatis, destillation och drift av en ångpump.

Kyrkeby Bränneri AB som år 2002 blev årets industriminne i Sverige är varsamt renoverat och tillverkning av potatisbrännvin är nu åter igång. Det sker även guidningar av bränneriet sommartid och snapsprovningar planeras snart komma igång.

Nu finns tre sorters brännvin på systembolaget. Kyrkeby Citron, Enbär och Ettan.

Bild: © Kevii (KPD.media) med licens Kyrkeby Bränneri AB

Citron var patron Malmströms favorit, han tillverkade det själv på citroner han odlade i sitt orangeri på gården. Enbär är också det ett av Malmströms recept och en vanlig kryddning i Sverige på sjutton- och artonhundratalen.

- Vi tillverkar helt enligt de gamla recepten och allt görs för hand, t.ex. skalning av citroner och krossning av enbär, berättar Göran, Jens och Ola på Kyrkby Bränneri.

Ettan är benämningen på potatisbrännvin av högsta klass, okryddat så att man kan jämföra smaken mot brännvin eller vodka gjord på andra råvaror. Kyrkeby är enda platsen i Sverige där man kan tillverka brännvin på potatis så som det gjordes under artonhundratalet och större delen av nittonhundratalet. Innan man på 1990-talet av processtekniska skäl gick över helt till säd som råvara. Dessförinnan hade de flesta brännvinssorterna i Sverige potatis som bas, t. ex. Renat, Skåne och OP Andersson.

- Vi är stolta över att ha räddat denna kunskap och att kunna erbjuda klassiskt svenskt brännvin som det smakade förr, låter man hälsa från bränneriet.

För mer info se www.kyrkeby.com och https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=kyrkeby&

 


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018
Artikelarkivet