Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Livets Goda 13 Jun, 2018
Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge som i Kyrkeby. Kung Gustav III gav år 1771 personligen, på plats i Kyrkeby, tillstånd till bränneriet. Sen brändes det brännvin i Kyrkeby fram till 1971 då alla brännerier i Sverige stängdes och tillverkningen centraliserades med statligt monopol till en fabrik i Skåne.

Bild: © Kevii (KPD.media) med licens Kyrkeby Bränneri AB

1855 köptes Kyrkeby av Thure Alfred Malmström. Han byggde ett nytt bränneri bredvid det gamla, här tillverkades det så småningom upp till 4000 liter sprit av normalstyrka (50%) per dag.

Det är i Malmströms bränneri som man fortfarande tillverkar brännvin i Kyrkeby, med den ursprungliga processutrustningen i koppar, trä och järn. Hjärtat i bränneriet är ångpannan som producerar ånga till den engelska ångmaskinen från 1875, ångan används även till tryckkokning av potatis, destillation och drift av en ångpump.

Kyrkeby Bränneri AB som år 2002 blev årets industriminne i Sverige är varsamt renoverat och tillverkning av potatisbrännvin är nu åter igång. Det sker även guidningar av bränneriet sommartid och snapsprovningar planeras snart komma igång.

Nu finns tre sorters brännvin på systembolaget. Kyrkeby Citron, Enbär och Ettan.

Bild: © Kevii (KPD.media) med licens Kyrkeby Bränneri AB

Citron var patron Malmströms favorit, han tillverkade det själv på citroner han odlade i sitt orangeri på gården. Enbär är också det ett av Malmströms recept och en vanlig kryddning i Sverige på sjutton- och artonhundratalen.

- Vi tillverkar helt enligt de gamla recepten och allt görs för hand, t.ex. skalning av citroner och krossning av enbär, berättar Göran, Jens och Ola på Kyrkby Bränneri.

Ettan är benämningen på potatisbrännvin av högsta klass, okryddat så att man kan jämföra smaken mot brännvin eller vodka gjord på andra råvaror. Kyrkeby är enda platsen i Sverige där man kan tillverka brännvin på potatis så som det gjordes under artonhundratalet och större delen av nittonhundratalet. Innan man på 1990-talet av processtekniska skäl gick över helt till säd som råvara. Dessförinnan hade de flesta brännvinssorterna i Sverige potatis som bas, t. ex. Renat, Skåne och OP Andersson.

- Vi är stolta över att ha räddat denna kunskap och att kunna erbjuda klassiskt svenskt brännvin som det smakade förr, låter man hälsa från bränneriet.

För mer info se www.kyrkeby.com och https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=kyrkeby&

 


Nu släpps höstens exklusiva whiskysamlingar

Whisky och Bourbon Under hösten 2018 lanserar Diageo två serier av exklusiva skotska…
23 Oct, 2018

Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Whisky och Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2018” för…
23 Oct, 2018

Ölen och maten: Löksoppa med prästosttoast till Krusovice Imperial

Mat och Restaurang Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den…
22 Oct, 2018

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018
Artikelarkivet