Hem Vinvärlden Valle Reale – för elegant för att vara i Abruzzo

Valle Reale – för elegant för att vara i Abruzzo

av Anders Enquist

Ja, så låter det inte sällan när vindrickare för första gången möter vinerna från Valle Reale, berättar Leonardo Pizzolo från ägarfamiljen när han en dag i december besöker Livets Godas redaktion. Men synar man läget och miljöförutsättningarna där vingårdarna är belägna så är det inte märkligt alls att vi möter en sådan fräsch elegans och balans i dessa viner. Vi pratar ”cool climate” i italienska Abruzzo, som för övrigt är den grönaste regionen i Europa, med 36% av hela ytan täckt av tre nationalparker, en regional park och mer än trettio naturreservat. Dessutom är två tredjedelar av ytan belägna på över 750 meter över havet. Vintertid kan temperaturerna sjunka till så pass lågt som 30 minusgrader.

Leonardo Pizzolo, som idag är den drivande kraften, flyttade från Verona till Valle Reale i Abruzzo 1999 där föräldrarna sedan tidigare hade en fiskfarm. På familjens egendom fanns en gammal vingård på 8 hektar planterat med montepulciano som man köpt ett år tidigare och som familjen nu började återställa för att börja producera vin. Vingården som heter San Calisto, ligger inbäddad i dalen omgiven av bergen, inte långt från staden Popoli. Vingården gav familjen dess första cru, San Calisto och året var 2000.

Valle Reale är beläget mellan provinserna Pescara och L’Aquila, i den punkt där de tre parkerna korsar varandra: Parco Nazionale del Gran Sasso i norr, Parco Nazionale della Majellato i söder och Parco Regionale Naturale del Sirente-Velino i nordväst. Vingårdarna ligger i två olika lägen: Capestrano med utsikt över Ofena-slätten, där sommartemperaturerna kan vara mycket högre än i de omgivande städerna och det svalare Popoli med de kalla luftströmmar från bergen. Det råder stora temperaturskillnader mellan dag och natt som är gynnsamt för druvorna. Under sommartid kan en temperatur på 35 grader på dagen går ner till 10–12 grader under natten på grund av luftströmmar som kommer ner från Gran Sasso, medan den sydostliga exponeringen under dagen ger värme. Tack vare dessa betydande temperaturvariationer blir mognadsprocessen avsevärt längre och druvorna får en lång och förtjänstfull hängtid. Skörden sker därmed också senare, normalt skördas röda druvorna i Popoli i mitten av november och de vita druvorna slutet av oktober. För det lite varmare Capestrano skördar man normalt 2–3 veckor tidigare än i Popoli. Samtliga vingårdslägen ligger mellan 350–570 meter över havet, inbäddat mitt i bergen som bildar en slags amfiteater runt omkring dem. Valle Reale jobbar ekologiskt och är idag biodynamiskt certifierade, man har totalt 46 hektar planterade vingårdar och 38 av dessa hektar planterades 2001–2002. De ursprungliga 8 hektaren har helt nyplanterats relativt nyligen. Man jobbar traditionellt med spontan jäsning vilket inte är vanligt i Abruzzo och det var 2007 som man började med detta för första gången, då med trebbiano. 2008 skedde detta med montepulciano.

Leonardo säger att det tog tid att lära sig att jobba med vinerna och att han idag är betydligt mer försiktig med extrahering och fathanteringen och att han vanligtvis också avstjälkar till 100 procent. ”Vi eftersträvar alltid elegans och balans”, säger han med eftertryck.

Vad tycker du är det absolut bästa med att göra vin i det här området?

De inhemska druvorna och den spontana jäsningen. Sedan den stora valmöjligheten med vilken typ av fat och tankar jag själv vill använda. Inget är skrivet i sten med detta. Jag föredrar till exempel ståltankar för mina trebbianoviner och stora ekfat för montepulcianovinerna. Men naturligtvis beror det här på årgången. Om den är varm och den fenoliska mognaden är fullkomlig så kan jag använda mindre fat också, men man måste vara finkänslig här.

Hur många olika druvsorter har du planterat i vingårdarna?

Nu har jag enbart montepulciano och trebbiano. För 20 år sedan testade jag också andra sorter men utan framgång, så jag ympade dem sedan med trebbiano.

Du köper inte eller säljer druvor?

Jag säljer vin i bulk när kvaliteteten inte är på den nivå jag eftersträvar i mina viner. Och det är ofta. Jag selekterar väldigt hårt med andra ord.

Vilka är de vanligaste missförstånden som du möter från människor om vinerna från ditt område?

De förväntar sig i regel strukturellt kraftiga viner med mycket alkohol. Men vi är i bergen och det är kallt, det är lågt med socker och alkohol, här finns parfymkomplexitet liksom syra och vi söker att göra viner med förfinad balans och elegans mer än kraft.

Vad överraskar då folk mest när de provar dina viner för första gången?

De säger vanligtvis: “för elegant för att vara i Abruzzo …”

Vad ser du i framtiden för vinerna i Abruzzo?

Många producenter arbetar nu med mousserande viner eftersom det finns en efterfrågan på marknaderna. Personligen tror jag att vi måste koncentrera oss på vår terroir och inte tappa fokus.

Vi måste gå tillbaka till de tider då vinproducenterna här var mer känsliga för vårt områdes ursprung än marknadens trender.

Är det viktigt att människor inser källarpotentialen i dina viner såväl som att de är på gott humör unga?

Ja, absolut, och särskilt då för trebbianovinerna. Fler och fler som intar dessa viner förstår hur bra dessa kan vara i rätt årgång med några år i källaren, samtidigt som de också är njutbara unga. Bra idag och bra imorgon är ju alltid målet med alla viner vi gör.

När jag till sist frågar Leonardo om italienarnas intresse och kärlek för Valle Reales viner säger Leonardo att 85% av produktionen går på export, vilket kanske säger det mesta om detta. Det föreligger således en hel del inhemska fördomar om vinerna. Valle Reale är dock ett ypperligt bevis på den fräscha, balanserade och eleganta kraft viner i Abruzzo kan ge i de rätta vinfilosofiska händerna. Det här är saker att upptäcka för den som inte redan gjort det.

Valle Reale – Vinerna på Systembolaget

Vita

2016 Vigneto di Popoli Trebbiano d´Abruzzo

Nr 73288 / 299 kr / 92 LGP

2010 var första årgången av detta vin. Inga fat i vinifieringen utan enbart ståltankar och vinet ges fyra månader i butelj innan säljstart. Det ligger en ganska häftig krutstenig mineralitet i vinets basspel men det blir inte kargt eller kallt, nope, tanninstrukturen är silkig, frukten finns med vissa tropiska inslag och sval honungssötma i inslagen av äpple, apelsin och mandarin. Lite snygga lakritshintar skimrar förbi och det är ett ytterst kvalitativt och intagande vin som bjuder till bra idag men har flera fina år framför sig för den lagringssugne. I samband med Leonardos besök på redaktionen provade vi även en 2012:a (finns att beställa via privatimport / 301 kr) av detta vin, och den visade just på uthållighet och vitalitet med lite ålder.

Rosé

2019 Origine Vino Rosato

Nr 77757 / 119 kr / 87 LGP

Spritsig syra här i sin ungdomlighet och rent spel i fruktens inslag av körsbär, smultron liksom röda vinbär som spelar runt och där blad från rabarber och krusbär hintar i de vegetala inslagen. En lätt sten-mineral-silkig tanninstruktur ger rund edge och längden är överraskande utdragen med bra muskler. Här visar sig ett tidigare dolt djup i vinet och vi har sammanfattat en rosé med rödvinstemperament i bottenplattan och läckert sug i fruktdraget.

Röda

2015 San Calisto Montepulciano d´Abruzzo

Nr 74710 / 410 kr / 93 LGP

Första vinet som Leonardo gjorde från den 0.92 hektar stora vingården belägen 350 meter över havet och som han själv uttrycker det, ”bökade” väldigt mycket med. Först med årgång 2006 ansåg Leonardo att de var på rätt väg med vinet för första gången. San Calisto´s karaktär är rödfruktigt nyanserad med en mörkfruktig mognad som ger vinet en elegant rondör utan att tappa den mineraliska skärpan som ger vinet en elegant utstrålning. Det vegetala spelet är ytterst komplex och väl integrerat i vinet.

2015 Vigna del Conveto Di Capestrano Montepulciano d´Abruzzo

Nr 73583 / 410 kr / 94 LGP

Detta är den tredje årgången Leonardo gör av vinet från den 1.2 hektar stora vingården belägen 500 meter över havet. De tidigare årgångarna är 2011 och 2013. Här kan vi väl säga att det råder mer kraft i vinifieringen med mer extrahering, mer skalkontakt och en slutlagring för årgången i åtta månader i 3 500 liters ekfat. Vinet fick sedan tre års vila i butelj innan det nådde marknaden. Och trots det lite mer robusta temperamentet så uppvisar vinet en förförisk mineralisk spänst, elegans och ren fräschör i den mörka och kryddiga fruktkraften. Det finns ljusa sensorer här, balansen och humöret är habilt och tanninerna arbetar medsols. Riktigt bra!

2017 Botteotto di Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo

Nr 2355 / 109 kr / 89 LGP

Ett oerhört seriöst och kvalitativt vin i prisklassen. Jäsning i ståltank och sedan ges det 4–5 månaders slutlagring i 700 liters franska ekfat. Bra syra, fin mineralisk matta ger strukturen glans och edge. Frukten är på ett harmoniskt humör med mogen rödtoning och lätt etsat med en naturlig sötma som ger charm åt vinet. Gott!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING