Hem Vinvärlden Vår dekanteringsskola

Vår dekanteringsskola

av Livets Goda

Syftet med dekantering är att ta bort oönskad fällning i vinet och i viss mån lufta vinet för ytterligare upplevelse. Du behöver följande för att genomföra dekanteringen: En låg ljusstake med ljus, tändstickor, vinöppnare, provningsglas, karaff, handservett samt vinet som skall dekanteras. Duka upp sakerna på ett bord i lämplig arbetshöjd. 1) Skär av perforeringen runt flaskmynningen, skär en bit ner så att vinet inte kommer i kontakt med folieförslutningen. Lägg skräpet i fickan. Torka av eventuellt smuts runt flasköppningen och toppen av korken med hjälp av handservetten. 2) Skruva försiktigt ner korkskruven mitt i korken, skruva till ca ett varv av skruven återstår, då är du säker på att skruven inte har passerat genom korken oavsett korklängd. Ta ur korken med hjälp av korkskruvens hävstångseffekt, den sista biten tas ur för hand genom att försiktigt dra ur korken. Detta minimerar risken att korken går av, något som lätt händer med äldre viner. Torka flaskmynningen med hjälp av handservetten. 3) Häll någon cl av vinet i provningsglaset, dofta! Är doften korrekt hälls den lilla provningsmängden i karaffen för att rensa bort eventuellt damm och annat som kan ha smugit sig in. Snurra vinet ordentligt i karaffen! Häll tillbaka vinet i glaset och prova. Upptäcker du några defekter så avbryts dekanteringen. 4) Håll flaskhalsen över den tända ljuslågan, med hjälp av ljuset ser du eventuella partiklar som passerar flaskhalsen. När du ser fällningen avbryts dekanteringen! Häll vinet försiktigt så att du hinner avstanna snabbt. Håll flaskan och karaffen med ett stadigt grepp. 5) Dekanteringen är klar och vinet är redo att serveras. Låt värden smaka av vinet om så önskas. Om hanteringen av flaskan varit varsam innan dekantering bör endast ett par cl av vinet gått till ”spillo” på grund av fällning. Vinet är nu redo att njutas!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING