Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Livets Goda 8 Jul, 2019
Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, enligt en Sifo-undersökning från nätbutiken Matsmart. Resultatet är en klar förbättring, för två år sedan var motsvarande siffra 33 procent.

– Matsvinn är ett slöseri av resurser och vi vill minska det genom bättre kunskap om datummärkningen. Utvecklingen är positiv, men vi är inte nöjda förrän alla svenskar vet att det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

18 procent av svenskarna kan inte skilja på datummärkningarna bäst före-dag respektive sista förbrukningsdag. Det visar en Sifo-undersökning som Matsmart låtit göra. När samma fråga ställdes 2017 var det 33 procent som inte visste skillnaden.

Bäst före-datum är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Det är en skillnad mot sista förbrukningsdag, som innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats. Okunskap om skillnaden riskerar att leda till att utmärkt mat slängs i onödan.

– Matsvinn innebär onödiga utsläpp av växthusgaserVår vision är en värld utan matsvinn, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Orsakerna till att mat och dryck säljs av Matsmart varierar, men ofta beror det på överproduktion, säsongsvaror, att förpackningar byter design och kort eller passerat bäst före-datum. Under 2018 räddade Matsmarts kunder 3 218 ton mat från att slängas.

– Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.

Om Sifo-undersökningen
Sifo frågade 1 000 svenskar mellan den 7 och 18 februari 2019. Frågan som ställdes var: De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med ”bäst före-dag” alternativt ”sista förbrukningsdag”. Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?

Resultat 2019
81 procent svarade: Ja.
12 procent svarade: Nej.
6 procent svarade: Tveksam, vet ej.

Resultat 2017
67 procent svarade: Ja.
28 procent svarade: Nej.
5 procent svarade: Tveksam, vet ej.


Dafgårds lanserar tre nya rätter tillsammans med TV-kocken Wichudaporn Chaiyasaeng

Mat och Restaurang Nu lanserar Dafgårds ett samarbete med TV-kocken Wichudaporn som var…
19 Sep, 2019

Les Chétillons 2012 lanseras 20 sept

Vin Pierre Péters prestigechampagne Les Chétillons är något alldeles extra. De…
19 Sep, 2019

Korvfestivalen och Poppels inleder samarbete

Whisky och Bourbon Den 11 – 12 oktober arrangeras Korvfestivalen för första gången…
19 Sep, 2019

Öppet Hus på Kiviks Musteri under Äppelmarknaden

Whisky och Bourbon Det är mitt i skördetid och traditionsenligt är det Äppelmarknad…
19 Sep, 2019

Årets konditor koras på Bak- & Chokladfestivalen

Mat och Restaurang En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen, 10-13 oktober på…
19 Sep, 2019

McDonald's i Sverige får ny VD

Mat och Restaurang Den 1 oktober tillträder Joachim Knudsen som VD för McDonald’s…
19 Sep, 2019

Kiviks Musteri lanserar Björn Ranelid Paradismust

Whisky och Bourbon Ett unikt samarbete mellan Björn Ranelid och Kiviks Musteri, där…
19 Sep, 2019

Arla lanserar världens första klimatneutrala mejerisortiment

Mat och Restaurang Nu går de ekologiska Arlabönderna före och inför ytterligare höjda…
19 Sep, 2019

Fanta lanserar sin "läskigaste" nyhet någonsin

Övrigt För att göra Halloween ännu "läskigare" lanserar Fanta Dark Mystery…
18 Sep, 2019

Lättillgängliga viner ställer höga krav på tekniken

Övrigt Aldrig någonsin har väl den tekniska utvecklingen gått i en…
18 Sep, 2019

Gillar du romproducenten Diplomático? Ta chansen att medverka på en provning i romens tecken

Whisky och Bourbon Den 24:e september kan du lära dig mer om Diplomático…
18 Sep, 2019

Malaco Vattenmeloner

Övrigt Malaco Vattenmeloner är ett syrligt gelégodis med vattenmelonsmak som tilltalar…
18 Sep, 2019

Satsa matsvinnet på börsen och tjäna 200 000 kronor på 20 år

Mat och Restaurang Mat står för 25 procent av svenskars klimatpåverkan och varje…
18 Sep, 2019

Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion i Skåne

Mat och Restaurang Kinas ambassadör Gui Congyou besökte igår flera lantbruk och produktionsanläggningar…
18 Sep, 2019

Hennessy VS i nytt samarbete med Felipe Pantone

Whisky och Bourbon I augusti lanseras Hennessy VS med en design som tagits…
17 Sep, 2019

Findus lanserar Pease Bowls: veganska färdigrätter gjorda på ärtprotein

Mat och Restaurang Under 2018 lanserade Findus sitt nya produktsortiment Pease – Bra…
17 Sep, 2019

Portvinsfat i Mackmyras nya säsongsutgåva

Whisky och Bourbon Mackmyra har tillsammans med den portugisiska portvinsproducenten Quinta Do Vallado…
17 Sep, 2019

Nordens bästa vinlistor utses på söndag

Vin Den 22 september utses Nordens bästa vinlistor av vinguiden Star…
17 Sep, 2019

Rekordsvag krona och elbrist hotar framtiden för svensk livsmedelsindustri

Mat och Restaurang För den svenska livsmedelsindustrin bjöd årets andra kvartal på ökade…
17 Sep, 2019

Höstens nyhet från Oumph! rullar in

Mat och Restaurang Från och med vecka 38 släpps nu Oumph!’s nyhet för…
17 Sep, 2019
Artikelarkivet