Nära hälften av svenskarna avger nyårslöften, men endast 17 procent lyckas hålla fast vid dem till årets slut. En ny undersökning från färdigmatstjänsten Factor har kartlagt svenskarnas vanligaste nyårslöften, varför svenskarna misslyckas med sina löften och kosttrender inför 2025. Dietisten Dafna Tsadok Hai ger även tips på hur du lyckas långsiktigt med dina mål. Nyårslöften är en klassisk go-to när det gäller att etablera nya, eller återuppta, hälsosamma vanor. Trots goda intentioner visar en undersökning från YouGov på uppdrag av Factor att det är få som lyckas hålla sina löften.
Medan nästan en tredjedel (30%) inte har en aning om hur länge de brukar hålla sina löften, har nära var fjärde (24%) brutit från sitt nyårslöfte redan efter en månad. Endast 17 procent uppger att de lyckas hålla nyårslöftena hela året ut.
– Att så få lyckas hålla sina nyårslöften är ett tecken på att de behöver ändra strategi. Är ditt löfte verkligen realistiskt med tanke på dina omständigheter? Det handlar om att introducera många små nya vanor, inte alla på en gång, utan steg för steg, så att de gradvis blir en del av dina rutiner. Detta tar tid, men det är det mest hållbara tillvägagångssättet. På så sätt är det mer sannolikt att du behåller dessa nya vanor jämfört med att anta en helt ny livsstil på en gång, säger dietisten Dafna Tsadok Hai på Factor.
Anledningarna till att nyårslöftena inte efterföljs beror främst på bristande motivation (40%) och bristande självdisciplin (40%). Var femte svensk upplever också att de har brist på tid (22%), sätter orealistiska mål (21%) samt att de brister i planeringen för dessa förändringar (21%). Kosttrender som lockar flest 2025
Enligt undersökningen kommer svenskarna fokusera på hållbar hälsa, både fysiskt och ekonomiskt, under 2025. På topplistan av svenskarnas nyårslöften inför 2025 dominerar mer träning, bättre ekonomi och hälsosammare matvanor. Undersökningen visar också att många kommer försöka resa mer och försöka stressa mindre.
Nära 3 av 10 svenskar vill under 2025 testa en ny kosthållning.
Bland de som vill testa en ny kost, lockar mer proteinrik kost (31%) mest, följt av periodisk fasta (28%). LCHF och vegansk kost hamnar på en delad tredjeplats (17%) följt av keto (14%).
Dietisten: Så lyckas du med dina nyårslöften och val av kosthållning
För att hjälpa svenskar som har planerat att avge nyårslöften och testa en ny kosthållning under 2025, delar dietisten Dafna Tsadok Hai sina bästa tips för att lyckas hålla dem.
1. Sätt upp tydliga och realistiska delmål
Många upplever att de sätter orealistiska mål som sedan inte går att leva efter. Det är därför viktigt att du skriver upp dina mål, både delmål och långsiktiga. Försök att fokusera på vad du ska göra och vad förändringen ger dig för positiva effekter, i stället för förbud och vad du ska sluta göra.
2. Välj en kosthållning du tror att du kan hålla i längden
Reflektera över vad som fungerar för dig i ditt liv. Det ska inte vara för komplicerat eller svårt.
3. Planering är nyckeln
Planering är det viktigaste för att lyckas. Det är när vi inte planerar, som vi går hem trötta och hungriga från jobbet och avviker från vår ursprungliga plan: vi skippar träning, impulshandlar och äter något vi egentligen inte vill äta. Är planeringen svår att få till, är färdiga måltidslösningar, som Factor, med bra näringsinnehåll ett alternativ som drastiskt kan förenkla vardagen. Då har du alltid bra mat att äta hemma!
4. Gradvis förändring över stor omställning
För att nå dina mål, arbeta steg för steg. Introducera 1-2 element från den kosthållning eller livsstilsförändring du så småningom vill uppnå. Så fort det elementet blivit en vana, och du inte behöver tänka på det lika mycket eller se det som “annorlunda”, introducera då nästa element.
5. Reflektera och följ upp
Följ upp och reflektera regelbundet kring dina framsteg, stora som små. Genom att reflektera kring detta får vi syn på vad vi faktiskt klarat av och blir påminda om vad våra mål är.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21-24 oktober 2024 har sammanlagt 1064 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år i Sverige.