Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Var tionde svensk slänger sill i samband med påsk enligt ny undersökning

Var tionde svensk slänger sill i samband med påsk enligt ny undersökning

av Livets Goda

Påsk är en av våra stora mathögtider och liknande med andra högtider under året är det mycket mat som blir över och slängs. Enligt en undersökningen utförd på uppdrag av världens största maträddar-app Too Good To Go, är sill den påskmat som oftast hamnar i soptunnan. Rapporten visar att mer än var fjärde svensk får sill över i samband med påsk och mer än 10% av svenskarna slänger minst en burk sill under högtiden.

Påsken är på ingång och det är dags för svenskarna att börja planera sina matinköp, där sillen för många är ett givet inslag på påskbordet. Men det är även den påskmat som riskeras slängas i de flesta hushållen i Sverige. Sillen är nämligen på en solkar första plats då en fjärdedel av svenskarna anger att sill är det som oftast blir över i samband med påsk. Det här är något som matsvinnsrörelsen Too Good To Go vill råda bot på.

– Påsk är en av de högtider då matsvinnet är extra stort eftersom att det är lätt att man köper för mycket. Vi ser i vår undersökning att nästan en halv miljon burkar sill hamnar i soptunnan varje påsk. Därför har vi tittat på lösningar för hur vi kan motverka detta så att vi kan njuta av påskmaten samtidigt som vi sparar pengar och minskar vår påverkan på miljön, säger Åsa Sandberg, matsvinnsexpert, Too Good To go.

Enligt undersökningen anger svenskarna att hjälp att uppskatta hur mycket sill som faktiskt går åt per person skulle få dem att slänga mindre sill. Vilket nu sill-experterna på Klädesholmen ska informera konsumenten om med ett nytt initiativ.

– Att var 10:e svensk slänger sill i samband med påsk gör ont att höra, eftersom sillfisket ännu idag är ett hantverk. Detta sillsvinn vill vi på Klädesholmen hjälpa till att minska tillsammans med Too Good To Go, och kommer framåt arbeta med att utbilda konsumenterna genom olika initiativ, säger Morgan Bråse, hållbarhets- och kvalitetschef på Klädesholmens Seafood.

Too Good To Go och Klädesholmens sill-skola:
Hur mycket sill går åt per person?
Om sillen äts som förrätt och man utgår från att man äter 7-10 sillbitar per person, brukar en stor burk på 575 g räcka till 3-4 personer. Klädesholmens medelstora burkar på 420 g räcker till 2-3 personer och deras minsta sillburkar på 250 g räcker till 1-2 personer.

Hur länge håller en burk sill?
En öppnad burk sill kan hålla i 2-4 veckor, ge sillen bra förutsättningar för att hålla så länge som möjligt.
1. Se till att sillen är täckt av lag/sås
2. Använd alltid rena bestick när du tar sill ur burken
3. Förvara sillen i kylskåp och låt den inte stå framme

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23-25 mars 2022 har sammanlagt 1011 intervjuer via internet
genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

RELATERAD LÄSNING