Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Var tredje svensk familj har inte råd att äta tillräckligt med frukt och grönt

Var tredje svensk familj har inte råd att äta tillräckligt med frukt och grönt

av Livets Goda

Forskning visar att grönsaker bör utgöra en stor del av vår kost, men en ny internationell undersökning visar att svenskarnas matvanor ligger långt ifrån Livsmedelsverkets rekommendationer. Trots att 72 procent av svenskarna är medvetna om det rekommenderade dagliga intaget av frukt och grönt, klarar endast 15 procent av att äta enligt riktlinjerna från Världshälsoorganisationen (WHO), vars rekommendationer är ännu lägre än Livsmedelsverkets.
Bland svenskar med barn svarar en av tre att de helt enkelt inte har råd att äta tillräckligt mycket frukt och grönsaker.

Vad och hur vi ska äta för att må bra är en het fråga. Under 2022 kommer nya nordiska näringsrekommendationer som bland annat förväntas innehålla nya förslag för intag av frukt och grönt. Idag rekommenderar WHO att vi äter 400 gram frukt och grönt per dag, men i en färsk undersökning uppger 30 procent av svenska barnfamiljer att de inte har råd att köpa en tillräcklig mängd. Totalt sett uppger 37 procent av svenskarna att det är svårt eller ganska svårt att äta tillräckligt, och hela 45 procent av föräldrarna ger sina barn grönsaker mer sällan än varje dag. Det är några insikter från en ny omfattande undersökning om folkhälsa utförd av Kantar på uppdrag av Picadeli. Undersökningen omfattar över 11 000 personer i sju europeiska länder samt i USA och syftar till att undersöka hur matvanor påverkar hälsa och livskvalitet.

Nästan hälften av svenskarna skippar grönsaker regelbundet
Trots att 72 procent av svenskarna känner till att Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag uppger 85 procent att de inte ens kommer upp i 400 gram. Några gånger i veckan äter nästan hälften av svenskarna, 46 procent, inte någon frukt eller grönt alls under dagen. Och 4 av 10 svenskar är oroliga för att deras kost har en negativ påverkan på deras hälsa.

– Vår vision är att demokratisera hälsosam mat genom att göra den mer tillgänglig, prisvärd och smakrik. Det är därför det gör mig ledsen att så många familjer inte har råd att äta enligt riktlinjerna. Vi som samhälle måste prioritera barns hälsa. Hälsosam mat ska inte vara ett privilegium, det borde vara varje människas rättighet, säger David von Laskowski,
koncernchef på Picadeli.

Priset avgörande
Sänkt pris är den största enskilda faktorn som skulle kunna få svenskar att äta mer grönsaker. Två av fem (41 procent) svarar att de skulle äta mer grönsaker om det var billigare. Och för låginkomsttagare är priset på frukt och grönsaker det största hindret för att inte följa riktlinjerna – nästan hälften, 45 procent uppger att priset hindrar dem från att nå den rekommenderade nivån för frukt och grönsaker. Andra anledningar är att man saknar inspiration för att laga vegetariska recept (37 procent). Att man inte gillar grönsaker är däremot inte en stor anledning, endast 13 procent
uppger att smaken är en faktor.

– Vad och hur mycket vi äter är en av, om inte den viktigaste, faktorn när det kommer till vår hälsa. Att äta mat med bra näringsämnen som grönsaker har en uppenbar korrelation till att hålla sig frisk och undvika många vanliga livsstilssjukdomar. Vi måste göra det lättare för människor att välja grönsaker i vardagen genom att ta bort barriärer och erbjuda grönsaker på nya sätt och vid nya tillfällen, säger Fredrik H Nyström, professor i internmedicin, Linköpings universitet.

Om undersökningen
Picadelis rapport Vegocracy är baserad på en internationell undersökning utförd av Kantar, ett
globalt forskningsföretag med 25 000 anställda i 90 länder, på uppdrag av Picadeli. Undersökningen
bestod av över 11 000 intervjuer med kvinnor och män i åldrarna 18-65 i sju länder: Sverige, Finland,
Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA. 2 408 av intervjuerna genomfördes i Sverige
november 2021 – januari 2022.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING