Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Var tredje tvättar inte händerna innan de äter på krogen

Var tredje tvättar inte händerna innan de äter på krogen

av Livets Goda

Var tredje tvättar inte händerna innan de äter på krogen: En färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Tork visar att var tredje svensk inte tvättar händerna innan de äter under ett restaurang- eller cafébesök. Samtidigt anser tre av fyra att det är viktigt att andra matgäster håller god handhygien. Vidare visar undersökningen att nära var femte matgäst inte är nöjd med hygienstandarden på Sveriges restauranger och caféer.

Var tredje tvättar

Var tredje tvättar inte händerna innan de äter på krogen

Tork – ett varumärke från Essity – har låtit Sifo undersöka dels hur Sveriges matgäster ser på – och hanterar – handhygien vid restaurang och cafébesök, dels på hur ägarna själva gör det och vilka hygienlösningar som erbjuds.

Resultatet visar att god handhygien är viktig för majoriteten av matgästerna. Tre av fyra anser att det är viktigt att gästerna i det egna sällskapet håller en god handhygien, medan två av tre anser att det är viktigt att även gäster utanför det egna sällskapet gör det. Samtidigt uppger nästan var tredje matgäst att de själva aldrig eller sällan tvättar händerna innan de äter.

– Det är märkligt egentligen. Hemma tvättar nog de flesta händerna innan de äter; varför gör inte fler det ute på krogen? Man kanske har åkt buss eller tunnelbana, varit i butiker eller gått på stan – vi som är matgäster borde ställa högre krav på varandra att inte ta med de bakterierna till bords, säger Sofia Glimvall, Hygiene Advisor på Tork.

I princip alla matgäster anser att det är viktigt att restauranger och caféer erbjuder goda möjligheter för handtvätt på toaletten. Åtta av tio vill också se handhygienlösningar så som handsprit och våtservetter vid buffén, sex av tio vill ha det i entrén och fyra av tio vill kunna fräscha till händerna vid bordet. Sifo-undersökningen som gick mot Sveriges restaurang- och caféägare visar emellertid att endast hälften av ägarna erbjuder handtvättmöjligheter vid buffén, att tre av fyra erbjuder handtvättsmöjligheter i entrén men att bara tre av tio gör det vid bordet.


Undersökningen visar vidare att nära var femte matgäst inte anser att restauranger och caféer lever upp till deras förväntningar om god handhygien. Det kan sättas i ljuset av att sex av sju restaurang- och caféägare anser att de gör tillräckligt för att erbjuda sina matgäster en god handhygien i entrén, hälften att de gör det vid bordet och sex av tio vid buffén. Detta samtidigt som hela åtta av tio restaurang- och caféägare tror att möjligheter till god handhygien kan påverka svenskarnas val av matställe.

– Även om en del finns att önska av matgästernas egna beteende så är det tydligt att även ägarna måste börja tänka bortom bara tvål och vatten på toaletten. En hög standard för handhygien kommer att bli en allt viktigare faktor för att bygga förtroende från gästerna och skapa en bättre upplevelse för alla som besöker matstället, säger Rebecca Wendel, Brand Activation Manager på Tork.

Om undersökningarna – Var tredje tvättar inte händerna innan de äter på krogen
Undersökningen mot restaurang- och cafégäster genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 mars-3 april 2023. Totalt intervjuades 1063 personer i åldern 16–79 år.
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.
Undersökningen mot VD:s på restauranger och caféer genomfördes av Kantar Sifo under perioden 11–23 april 2023. Totalt intervjuades 170 personer i ett urval levererat av Dun & Bradstreet.

Från undersökningen: Var tredje tvättar inte händerna innan de äter på krogen
75% av matgästerna vill att alla i det egna sällskapet håller en god handhygien
67% av matgästerna vill att även gäster utanför det egna sällskapet håller en god handhygien
32% av matgästerna tvättar aldrig eller sällan tvättar händerna innan de äter
98% värdesätter goda möjligheter för handtvätt på toaletten
80% anser att det är viktigt vid buffén
65% anser att det är viktigt i entrén
44% anser att det är viktigt vid bordet

54% av restaurangerna och caféerna erbjuder handhygienlösning vid buffén
75% erbjuder handhygienlösning i entrén
32% erbjuder handhygienlösning vid bordet

17% är missnöjda med handhygienlösningarna på Sveriges restauranger och caféer
67% av ägarna anser att de gör tillräckligt för att erbjuda sina matgäster en god handhygien
52% av ägarna säger att de inte kan göra mer för att erbjuda en bättre handhygien vid bordet
60% av ägarna säger att de inte kan erbjuda bättre handhygien vid buffén.
81% av ägarna tror att möjligheter till god handhygien kan påverka matgästers val av ställe

RELATERAD LÄSNING