Hem Nyheter Våra bästa tips för en ansvarsfull låneansökan!

Våra bästa tips för en ansvarsfull låneansökan!

av Livets Goda

Kommer du att få en stor utgift? Livet kan förändras fort och det är inte alltid man har de finansiella medel som krävs när man väl behöver det. Då kan ett lån vara ett alternativ. Men det finns ett antal saker man bör tänka på innan man tar ett lån. Snabblån kan upplevas som skrämmande för många eftersom att de känner att de förlorar kontrollen. Det är just därför vi har skapat denna guide. Vi kommer att visa dig hur man kan ta ett lån på ett ansvarsfullt sätt!

Man using calculator

Artikeln är i samarbete med Matchbanker

Jämför banker och långivare

Vårt bästa tips är att du inte bestämmer dig för snabbt. Vissa långivare och webbplatser erbjuder avbetalningsplaner. Jämför erbjudandet du får med andra lån. Ofta är räntan för ett privatlån på en bank lägre. Köper du en bil? Acceptera inte automatiskt säljarens bud. Se om du kan få ett lån med bättre villkor någon annanstans. Vi rekommenderar att du använder dig av sida som Matchbanker för att hitta en passande långivare för just dig. 

Läs mer om villkoren

Förutom räntan och löptiden är andra villkor viktiga. Förhindra att du måste betala en provision eller avgifter i förväg. Kontrollera om du kan betala tillbaka lånet under tiden. Detta är ofta inte möjligt, eftersom långivaren då går miste om räntebetalningar. Tar du ett lån för en bil eller leasar du den? Kontrollera vad som händer i slutet av terminen. Är bilen din då, eller kan du ta över den för ett fast belopp?

Vad innebär UC ansökan och lån utan UC?

Många svenskar känner säkert redan till UC. Själva förkortningen står för Upplysningscentralen. Det är en för att det är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och det är den tjänst de flesta företag och långivare använder sig av idag. Men du bör även veta att detta inte är någon slags myndighet, snarare att man väljer att använda sig av tjänsten för att den är störst i Sverige idag. 

Men det kommer att ske en förändring med detta. En fördel med att ta ett snabblån är att du kan låna pengar utan UC-kontroll. Med andra typer av lån genomförs ofta en UC-kontroll och det kan vara mycket besvärligt om du har någon gammal anmärkning. Ditt behov av att låna pengar snabbt kan enkelt tillgodoses med ett snabblån utan UC-kontroll. Men kom ihåg att detta inte betyder att de inte gör någon koll på dig innan de ger dig ett lån. Det handlar snarare om att de använder sig av mindre kreditupplysningsföretag än UC. 

Vilka uppgifter har kreditupplysningsföretagen om dig?

Vi bör givetvis betona att de uppgifter kreditupplysningsföretag har, eller kan ta reda om dig, varierar från ett bolag till ett annat. Men generellt sett kan man räkna med att de har dessa uppgifter om dig:

 • Ditt namn, din adress och ditt födelsedatum 
 • Vilka krediter eller lån du har tagit
 • Det belopp som du har lånat
 • Krediter och lånens start- och slutdatum
 • Första och sista gången du betalade tillbaka lånet
 • Det datum då du hamnade på efterkälken med dina betalningar
 • Övriga upplysningar. Till exempel att ditt lån har tagits i anspråk.

Vilka typer av snabba lån finns det?

Snabblån

Snabblån skiljer sig från lån från banker och finansinstitut genom att processen för att få dem är mycket snabbare och att beloppen är mindre. Detta kan vara alltirån ett dygn till tio minuter. Detta beror givetvis på din kreditvärdighet och vilken långivare du ansöker hos. Låneprocessen är snabb och innebär enkel registrering samt identifiering. Oftast kan du ansöka enkelt på långivarens hemsida genom att logga in med BankID. Snabba lån krediteras vanligtvis på kundens konto inom några minuter och ansökningsprocessen är vanligtvis mycket enklare och tar mycket lite av din dyrbara tid i anspråk. Det gör det helt klart till det bästa alternativet om du måste ha pengarna snabbt. Men givetvis finns det nackdelar. Denna typ av lån har dock oftast en högre ränta än till exempel bolån. Snabblån används oftare för att täcka oväntade utgifter eller för större inköp.

Kreditsammanslagningar

Att samla krediter innebär att man skaffar nya krediter för att betala tillbaka gamla krediter. Det innebär att en kund har ett eller flera lån som han eller hon vill kombinera för att få bättre kreditvillkor. För den som ansöker om en kreditsammanslagning innebär det att han eller hon kan få kortare löptider samt lägre månadsbetalningar. Detta är ett alternativ du bör överväga starkt om du redan har snabblån eller krediter som du haft svårt att betala tillbaka. 

Bilkrediter

Bilkrediter utfärdas vanligtvis av olika leasingföretag. Bilkrediter beviljas också ofta av banker, men de traditionella bankerna har mycket strängare lånevillkor men gynnsammare räntesatser. Det kan därför vara en bra idé att vara mer öppen med de olika långivarna som finns på marknaden som inte är din normala bank. 

Sammanfattande tips

Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett lån rekommenderar vi att du bockar av följande punkter:

 • Lånets kostnader på kort och lång sikt.
 • De villkor som du måste uppfylla
 • Det finstilta i lånet
 • De möjliga alternativen för din låneansökan

Matchbanker kan ge dig råd om möjligheterna, villkoren och kostnaderna för att låna pengar. Så du kan låna ansvarsfullt med ett lån som passar din budget. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING