Hem Vinvärlden Varför vi älskar chardonnay? Irony har svaret!

Varför vi älskar chardonnay? Irony har svaret!

av Livets Goda

Bakom 2017 Irony Chardonnay finner vi familjen Indelicato och de har specialiserat sig på kustnära vingårdar från södra till norra Kalifornien. Det läggs stor vikt vid hållbar vinproduktion som hushållning av vattenresurser, återvinning och att skapa ett naturligt ekosystem för odling och produktion. I denna chardonnaynyhet hämtas druvorna från Monterey County i södra Kalifornien och det är en fin balansakt mellan generositet och fräschör.

Livets Goda om 2017 Irony Chardonnay
Det vilar något omisskännligt amerikanskt över chardonnayn i våra glas, en fruktrikedom men som likväl hålls i strama tyglar. För dryga decenniet sedan var det alltid mer fat i denna typ av vin, idag är det så mycket mer baserat på elegans och fräschör vilket Irony lyckas väldigt väl med. Här möts mogna persikor och kryddiga hintar, torkade örter och grillad citron och eken har endast funktionen att ge övriga komponenter djup, inte ta över.

”Älskvärt var ordet.”

Smaken följer samma linje men växlar upp i stöddighet med en generös fruktkaskad där aprikoser, persika och mogna citrusfrukter är mest framträdande innan en skalstramhet kikar fram, nästan som tanniner, och avslutet är kryddigt med blott en hint av vanilj. Älskvärt var ordet.

89 LGP / Livets Goda

2017 Irony Chardonnay
Irony har artikelnummer 72401 (14,5%), kostar 139 kronor och du kan beställa det enkelt till din föredragna butik >>

Generositeten gör vinet särdeles lämpligt till rikare fiskrätter men även till det knaperstekta kycklingbröstet med gräddig kantarellsås sitter matchningen perfekt!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING