Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Världens äldsta nykomling på påskbordet

Världens äldsta nykomling på påskbordet

av Livets Goda

På påskbord, och även midsommar- och julbord för den delen, är det sill och nubbe som gäller för många vuxna svenskar. Brännvinet har sin självklara plats bland svenska traditioner då brännvinsbordet var föregångare till dagens smörgåsbord. I år introduceras en ny dryck som passar utmärkt till favoriterna på buffén – VASA 1628.

VASA 1628 är ett nytt svenskt brännvin som är återskapat av världens äldsta spritfynd som hittades i samband med bärgningen av regalskeppet Vasa. Nu gör det för första gången entré på påskbordet.

Livets Goda om VASA 1628 33%

Nr 41312 / 700 ml / 501 kr / 91

Tänk Pernod, tänk pastis, med lite potatis, viss citrus med orangea zestdrag, bris av whiskylikör och svensk ört så kommer ni nära smakkänslan i denna sprits karaktär. Mjuk i sinnet som följd av en lågmäld styrka, och på så vis även mycket tillgänglig. Det är ett riktigt gott brännvin med nubbe, shot och avecpotential.

Sill- och snapsinledningen på våra smörgåsbord är en kvarleva från det så kallade Brännvinsbordets smaker och funktion och återfinns alltjämt i den svenska matkulturen. Brännvinsbord skapades på 1500-talet och var en förrättsmåltid bestående av fem delar: ett par olika sorters bröd, smör, en eller två sorters ost eller potkäs, fisk t.ex. rimmad eller gravad lax eller en sillinläggning, någon korv, rökt, spicket eller torkat kött, samt ett par-tre sorters kryddat brännvin. Det hade sin storhetstid under 1700-talet och utvecklades under 1800-talets början till det smörgåsbord som vi känner idag.

Chief Blender Daniel Borg har genom lukt- och smaktester samt kemiska analyser och forskning på destillering på 1600-talet lyckats ta fram ett recept som helt matchar spriten som hittades på Vasaskeppet.

Smakprofil VASA 1628, art. nr41312
Pris:
496 SEK
Alkoholhalt: 33%.
Storlek: 700 ml

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING