Hem Vinvärlden Världens bästa druvsortsbok

Världens bästa druvsortsbok

av Livets Goda

”Länge var denna bok en av de viktigaste referensböckerna för den vinintresserade, men när vinvärlden växte och behovet av djupare och framför allt nyare kunskap blev större, kom Robinsons bok med tiden att bli alltmer inaktuell. Räddningen kom 2001 med ””Grapes & Wines, The Key to Modern Wine””, en både djupare och mer detaljerad och framför allt helt uppdaterad bok skriven av Oz Clarke och Margaret Rand. Den blev direkt den nya referenslitteraturen om världens druvsorter. För lite drygt ett år sedan började det ryktas om att Jancis Robinson återigen var i full färd med att sammanställa ett ännu djupare och större verk om världens druvsorter, och för en tid sedan var den färdig och har så sakteliga börjat dyka upp hos både internethandlare och mer välsorterade bokhandlare. Boken Wine Grapes (utgiven 2012 av Allen Lane och Penguin Books) är en riktig praktpjäs, ett veritabelt mästerverk som på 1 182 sidor (exklusive en introduktion, referenssidor och ett digert register) behandlar inte mindre än 1 368 druvsorter från världens alla hörn. Enligt författarna är dessa druvsorter så gott som samtliga druvsorter i världen som producerar vin i någotsånär kommersiell volym. Att det därtill finns flera tusen synonymer på dessa, framgår tydligt när man väl börjar läsa boken. Även för den redan kunniga och djupt insatta, bjuder boken på otaliga nya rön, överraskningar avseende druvornas verkliga ursprung och släktskap, och en uppsjö av druvsorter man faktiskt aldrig ens har hört talas om. Det rör sig inte om en bok man sträckläser, utan om ett standardverk att fördjupa sig i när andan faller på, eller frågan om en druvsort väcks. Användningsområdet är enormt. Wine Grapes är därför en självklart bok för den djupt vinintresserade, för dem som studerar vin på medelhög och hög nivå, samt för alla som arbetar med vin. Bakom boken står, förutom Jancis Robinson, som idag rankas som en av världens mest inflytelserika vinskribenter, även Julia Harding och José Vouillamoz. Julia Harding har nyligen avlagt sin examen som Master of Wine, blivit godkänd på första försöket (vilket är mycket sällsynt) och placerat sig som årets bästa student. Julia har under arbetet med boken huvudsakligen fungerat som researcher och koordinator för alla uppgifter, men också deltagit vid alla omfattande provningar som har krävts. José Vouillamoz har en gedigen bakgrund som botanist och ampelograf (specialist på vinrankan och druvsorter) och har även arbetat med den berömda professor Carole Meredith vid UC Davis i Kalifornien, vars DNA-studier har avslöjat många idag vedertagna kunskaper om druvsorternas ursprung. José har vidareutvecklat denna kunskap och i egna studier lyckats fastställa många fler släktskap och ursprung för världens druvsorter. Många av dessa nya kunskaper presenteras för första gången i skriven form i den här boken. Rekommenderat pris i England är 120 pund. Boken kan köpas på internet, bland annat på Bokus för 973 kronor.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING