Hem Nyheter Världens bästa pokerinspirerade cocktails och drinkar

Världens bästa pokerinspirerade cocktails och drinkar

av Livets Goda

Poker tillhör utan tvekan bland de allra mest älskade kortspelen i Sverige och på många andra håll runt om i världen. Pokerns stora popularitet är antagligen kopplad till det faktum att spelet förknippas med kyliga never med pokeransikte och nervkittlande spänning. Men spelet har även en stark social dimension och vad kan vara mer socialt än att dricka goda drinkar tillsammans med spelintresserade vänner? Denna artikel presenterar några av världens bästa cocktails som har blivit inspirerade av poker. Texten kommer kika närmare på de specifika ingredienserna för varje cocktail och försöka spåra deras respektive ursprung. Nedanstående drinkar passar som handen i handsken för en perfekt social pokerkväll.

Artikeln är i samarbete med The Media Folk

Screaming Blue Viking – för pokerstyrka och mod
Sannolikheten att få pokerhanden fyrtal poker är mindre än en chans på 4000 om det delas ut fem kort från en välblandad kortlek med 52 kort. Det krävs med andra ord styrka och mod. Genom att dricka en cocktail som heter Screaming Blue Viking så kan spelaren få de gamla vikingarnas styrka till pokerspelandet. Denna cocktail är en blandning som består av en del whisky och en del pepparmintlikör. Pricken över i:et uppnås genom att tillföra en skvätt blå curacao till mixen. Resultatet är en stark drink för starka pokerspelare. Enligt tradition så skall alla deltagarna ropa ”Valhalla” innan de dricker Screaming Blue Viking.

Vodka Martini – Finn din inre poker James Bond
Vodka Martini förknippas runt om i världen med poker och detta beror naturligtvis på den legendariske brittiske agenten James Bond som skapades av författaren Ian Fleming. Agent 007 brukar som bekant dricka sin Vodka Martini shaken, not stirred, alltså skakad, inte rörd. Ironiskt nog så är denna cocktail inte brittisk och dess rötter lär i istället ha uppkommit i den amerikanska staden San Francisco någon gång under 1800-talet. Den existerar i olika varianter men om man skall följa det klassiska Bond receptet så skall en och två tredjedelar vodka blandas med en tredjedel torr vermouth. Smakupplevelsen rundas av genom att inkludera ett citronskal och en grön oliv.

Full House – cocktail med stort P för poker
En cocktail som är klart inspirerad av poker är Full house. Flush. Denna spännande cocktail består av en halv del Bacardirom, en fjärdedel torr Vermouth och en fjärdedel svensk punsch. Om man lägger till en skvätt Grenardine så brukar drinken kallas för Four Flush. Oavsett ens preferenser för olika cocktails så hör Full House och poker riktigt bra ihop.

Champagne – poker med fransk klass
Drinken champagne är en het kandidat om man vill spela poker med klass och elegans. Som det antagligen hörs på namnet så är denna bubblande och anrika drink av franskt ursprung. Munken Dom Pérignon lär ha uppfunnit champagne redan under 1600-talet. Ironiskt nog så är Dom Pérignon också namnet på agent 007s favorit champagne även om han knappast lever ett liv som munk. Detta mousserande vin är en naturlig komponent  för en elegant och vällyckad pokerafton.

Texas – poker i vilda västern
En av de allra mest populära varianterna av poker är Texas Hold’em. Cocktailen Texas är ett naturligt val när man spelar denna pokervariant. Som man hör på namnet så kommer denna cocktail från den amerikanska delstaten Texas. Den bygger på en blandning av 3 centiliter Sherry, 3 centiliter whisky och 3 centiliter kallt te. Precis som med Vodka Martini så bör man inkludera en oliv inne i cocktailglaset. Innan man säger skål och sveper drinken så skall Texas skakas om och silas.

Old Fashioned – enkel elegans
Old Fashioned är en väldigt uppskattad cocktail som är både elegant och enkel. Drinken ger spelaren en cool lugn som verkligen behövs när man spelar poker. Old Fashioned består i grunden av bourbon eller matwhisky tillsammans med ett par klyftor apelsin. För en mer raffinerad smakupplevelse så lägger man till en sockerbit och en kanelstång.

Amaretto Sour – tvättäkta italiensk poker cocktail
Italien brukar förknippas med pizza och fotboll men landet har också visat framfötterna när det gäller olika drinkar. Amaretto är en alldeles utmärkt cocktail som passar perfekt till poker. Drinkens grundingrediens är den italienska mandellikören Amaretto som därefter blandas med citronjuice, lite sockerlag och en äggvita. För att få den ultimata smakupplevelsen så skall man avslutningsvis lägga till en matsked bourbon. Till skillnad från fransk champagne så är amaretto en enkel och opretentiös drink som passar riktigt bra till både till poker.

Monte Carlo
Vid sidan av Las Vegas så finns det nog ingen annan plats i världen som förknippas så mycket med casino som den fashionabla staden Monte Carlo. Det är därför inte överraskande att cocktailen Monte Carlo är en elegant drink som passar perfekt till poker. Den består av hälften Gin, en fjärdedel citronsaft och en fjärdedel Crème de Menthe. Denna sofistikerade cocktail rundas av med lite champagne.

Slutsats
Poker är ett av de allra mest populära kortspelen i Sverige och internationellt. Spelet är idag synonymt med spänning och socialt umgänge. Det finns en rad utmärkta cocktails som passar riktigt bra tillsammans med poker. Drinken Texas är ett givet valt när man spelar pokerspelet Texas Hold’Em. Vodka Martini är en cool drink som kombinerar poker med agent 007. Monte Carlo, franska Champagne och italienska Ameretto är exempel på utmärkta drinkar som passar perfekt för eleganta pokerkvällar. Poker och utmärkta cocktails hör ihop precis som fotboll och öl.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING