Hem Whisky & Bourbon Världens dyraste akvavit till Sverige – Opland Juvel

Världens dyraste akvavit till Sverige – Opland Juvel

av Livets Goda

Det välkända norska akvavitmärket Opland lanserar nu ”Opland Juvel Aquavit”, en lansering i världsklass och en hyllning till norsk hundraårig hantverkstradition inom fatlagrad akvavit. Endast två av de totalt 30 munblåsta kristallkarafferna fyllda med världens mest exklusiva akvavit når nu den svenska marknaden. För 14 999 kr får man en blend av noggrant utvalda exklusiva och unika akvaviter från Oplands bästa fat, den innehåller bland annat en akvavit som producerades redan 1929.

Gammel Opland Aquavit har hela 150 års gediget norskt hantverkskunnande bakom sig som slagit försäljningsrekord och vunnit priser för sin kvalitet sedan starten. Den senaste lanseringen inom Oplandssortiment är den nu aktuella och extremt begränsade utgåvan Opland Juvel Aquavit, som redan innan produktion väckt stor internationell uppmärksamhet.

Opland Juvel Aquavit kommer i en begränsad upplaga och är prissatt till 14 999 kr vilket gör den till den dyraste akvaviten någonsin lanserats i världen. Trots priset såldes 19 av totalt 30 karaffer inom loppet av 30 minuter i samband med lanseringen på den norska marknaden. Kvarvarande elva rariteter ska nu säljas utanför Norge. Sverige kommer få sälja två av dessa exemplar tack vare privatimport som förmedlas av Systembolaget med start 1 december.

Munblåst designad kristallkaraff
Det unika brännvinet har omsorgsfullt tappats på eleganta munblåsta kristallkaraffer tillverkade av Magnor glasbruk i Norge, och för designen står den erkände norske formgivaren Sverre Uhnger. I designen speglas Gammel Opland historiska rötter, stoltheten till det gedigna hantverket och kulturarvet.

Mycket av inspirationen till både Oplands Juvels karaff och etikett har hämtats från ekfat. Ornamentiken på etiketten symboliserar järnringarna som tunnbindaren bankar på plats för att sammanfoga ekstavarna. Den vackra trälådan, som följer med flaskan, är tillverkad av trästavar av ek från tunnor som lagrat Gammel Opland Aquavit under förra seklet.

En äkta akvavit

Likt cognac, skotsk whisky och champagne har även akvavit en internationellt erkänd geografisk beteckning, så kallad GI-status (Geographical Indication). För att en akvavit ska kallas norsk akvavit måste den vara tillverkad av norsk potatissprit, innehålla destillat av dill- och eller kumminfrön och ha lagrats på fat i minst sex månader.

– Här i Norge har vi lagrat brännvin på ekfat i flera hundra år, för oss norrmän har lagrad akvavit guldstatus. Faten som Opland Juvel lagrats på kommer från Jerez i Spanien och har tidigare använts till att lagra oloroso sherry. Akvaviten har legat i minst 24 månader på sherryfat. Eftersom varje fat är individuellt har vi handplockat de fat som passar bäst in i helheten, säger produktutvecklare och blender Morten Thyregod Paulsen och avslutar:

– Juvel-utgåvan reflekterar i varje aspekt Opland Aquavits djupt rotade värderingar. Hantverket att göra akvavit är en del av Norges rika kulturarv.

Den som är intresserad av att köpa ett exemplar av Oplands Juvel kan kontakta Arcus Sweden på e-post info@arcussweden.se. Alternativt görs en förfrågan om privatimport direkt till Systembolaget med start 7 December. Först till kvarn gäller.

RELATERAD LÄSNING