Hon är känd som “The Kimono Butcher”, en av världens mest kända och respekterade wagyu-styckmästare – och dessutom den enda kvinnliga i sitt slag i hela världen. Nu kommer Marika Watanabe till Prime Grill i Göteborg för ett exklusivt svenskt gästspel.
Förra året blev Prime Grill i Göteborg den andra restaurangen i Sverige (efter AG i Stockholm) att erhålla certifiering för att servera världens lyxigaste kött, Kobe, enligt stränga krav och kvalitetskontroller från den internationella Kobe-föreningen. Nu uppgraderar Prime Grill sitt köttkunnande till nästa nivå genom att bjuda in den gastronomiska celebriteten och wagyu-styckaren Marika Watanabe till ett unikt svenskt gästspel.
Marika Watanabe är trots sin ringa ålder, 30 år, redan utnämnd till mästerslaktare i Japan, och det är för sin synnerligen skickliga hantering av det mytomspunna wagyuköttet – världens mest exklusiva nötkött – som hon blivit en uppburen ikon, både i Japan och i de tjugotal länder som hon åkt runt till för att förevisa konsten att stycka detta ädla kött på rätt sätt.
Hennes smeknamn är “The Kimono Butcher” och under detta fantasieggande namn har hon gjort sig ett namn över hela världen på matmässor och topprestauranger, där hon visar traditionella wagyu-styckningstekniker iklädd långärmade kimonos och utrustad med en rejäl köttsabel som redskap.
Marika Watanabe började sin bana genom att arbeta extra i en köttbod på The Tsukiji Outer Market i Tokyo. Där fick hon kontakter inom köttindustrin och blev slaktare med inriktning på Wagyu. Därefter tog hennes internationella karriär fart, och hon började resa världen över för att missionera om det gudomligt möra köttets förträfflighet och visa sin tekniska skicklighet.
Hon lägger fortfarande mycket tid på att förfina sina färdigheter inom styckning och gör frekventa besök hos japanska wagyu-bönder för att lära sig ännu mer. Som hon själv uttryckt det: “Det är slaktarens uppgift att med sitt hantverk berätta hela historien från djurets ursprung till platsen där köttet styckas, så att de gäster som äter wagyukött får ut maximal njutning av upplevelsen.”
Den 24 september besöker hon Göteborgs främsta köttrestaurang Prime Grill, där hugade gäster kommer att kunna prova hennes fyrarättersmeny med fokus på wagyukött och Koberegionen.