Världens största flygande restaurang

Livets Goda 9 Oct, 2018
Mat och Restaurang Ombord på sina flygplan serverar Emirates varje minut nästan 200 måltider som komponerats av prisbelönta kockar. Det är ett resultat av en investering på 700 miljoner dollar för att erbjuda sina kunder den bästa flygplansmaten. Nu berättar Emirates mer om sina kulinariska satsningar, där dryck och mat anpassas efter slutdestinationen.

Emirates serverar varje år 100 miljoner måltider till sina passagerare ombord. Det bristfälliga utrymmet i flygplanskabinerna är alltid en utmaning, men det finns även andra aspekter att ha i åtanke när det kommer till att leverera bra flygplansmat. Altituden har en stor påverkan på hur vi uppfattar smaker och den förändras när lufttrycket och luftfuktigheten sjunker i kabinen när flygplanet stiger.

- Vi måste tänka ingående på vilka smaker som passar bra och hur vi ska krydda maten. Vissa smaker påverkas inte av olika altituder, och maträtter som innehåller mycket tomat fungerar alltid bra. Däremot är inte förhållandena i vår moderna flygplansflotta jämförelsebara med äldre flygplan. Det har skett stora framsteg gällande luftfuktighet och lufttryck där det kan jämföras med att vara på samma höjd som de schweiziska alperna, säger Ravi Nage, ansvarig för catering på Emirates.

Slutdestinationen bestämmer menyn
En annan aspekt av Emirates kulinariska erbjudande är att menyerna formas utifrån varje flygdestinations matkultur. För Emirates, som i dagsläget flyger till över 160 destinationer i 86 länder, kräver det ordentliga undersökningar. Den totala processen, från koncept och komponering till att maträtten serveras ombord, tar omkring sex till nio månader. Flygbolaget har även ingått i långvariga samarbeten med lokala leverantörer runt om i världen för att säkerställa att ingredienserna är färska och att måltiderna håller högsta kvalitet.

- På många av våra flygningar serverar vi rätter som machbous, arabiska meze och bazaar-kyckling, karakteristiska för Dubai. Andra exempel på lokala rätter som vi serverar på utvalda rutter är kyckling-salmi från Mauritius, moqueca från Brasilien, ghormeh sabzi från Iran och thehari från Bangladesh. Rätter som rökt lax, oxfilé, äggröra och grillad fisk är populära överallt. Vi försöker kombinera dem med lokala ingredienser för att de ska passa med de regionala smakerna, fortsätter Ravi Nage.

Maten som serveras ombord på Emirates flygningar skiljer sig inte bara från region till region utan i vissa fall skiljer sig menyerna även från stad till stad, till exempel i Indien. Där har unika menyer komponerats för tio olika destinationer, baserat på smakpreferenserna i respektive stad.

Säsongsanpassade menyer
Emirates byter menyerna ombord varje månad och utvärderar ständigt sina recept. Runt jul och Eid serveras även speciellt framtagna menyer, precis som vid lokala högtider, exempelvis det kinesiska nyåret, Diwali och oktoberfest.
Skandinaviska smaker

Även resenärer som flyger till och från Skandinavien med Emirates erbjuds speciellt framtagna menyer. Nordbor är generellt sett förtjusta i surdegsbröd och lokalt smör. Dessutom använder de salt i större utsträckning än passagerare från andra regioner.

Nedan är några exempel på lokalt inspirerade rätter som serveras på Emirates flygningar till- och från Skandinavien:
• Pocherade pilgrimsmusslor från Norge tillsammans med handskalade svenska räkor, rågbrödssmulor och citrusvinägrett
• Svensk rödbetssoppa med krämig getost och friterade rågbrödskrutonger
• Bräserad oxkind med nyponsås och svartkål i brynt smör

Inblick bakom kulisserna när menyerna ombord komponeras
För att lyfta det gedigna mat- och dryckesutbudet har Emirates lanserat flera kortare filmer som bland annat visar upp det bakomliggande arbetet. Filmerna finns tillgängliga ombord på alla Emirates-flygplan, på Emirates.com samt på YouTube.

För att ta del av de första avsnitten om mat, vänligen se här. För att se avsnitten om vinutbudet, vänligen se här.

För mer information om vad som serveras ombord när man flyger med Emirates, vänligen besök: https://www.emirates.com/english/experience/dining/


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet