Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Världsfinalen i Bocuse d’Or avgörs 26-27 september

Världsfinalen i Bocuse d’Or avgörs 26-27 september

av Livets Goda

Under försommaren presenterades årets råvaror och regler inför finalen i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Årets upplaga, som är framflyttad på grund av pandemin, går av stapeln den 26-27 september och avgörs enligt tradition i Lyon. På menyn står fjäderbladsbog med tre vegetariska garnityr samt en trerätters take-away baserad på tomat.

ebastian Gibrand. Sveriges finalist i världsfinalen i Bocuse d’Or

Sebastian Gibrand, Sveriges representant i Bocuse d’Or, har de senaste två åren satsat allt för att kamma hem den efterlängtade svenska guldmedaljen. Under hela sommaren har det svenska laget tränat för fullt på Stockholmsmässan och den 26 september kliver de in i tävlingsköket i Lyon.

  • Det är väldigt intressanta, helt nya typer av tävlingsrätter som gäller för årets världsfinal. Vi har satt vår meny och lägger all tid på förfining av smaker och upplagningar på tid. Vi är ett otroligt samspelt team och redo för världsfinal, säger Sebastian Gibrand.

Team Sweden tog en bronsmedalj i den europeiska uttagningen till Bocuse d’Or förra året och säkrade då en plats till världsfinalen. Planen för årets VM är att ta guld och därmed slå senaste försöket 2019 då Sverige vann silver. Totalt har 24 nationer kvalat in till världsfinalen i Lyon.

Råvaror för Bocuse d’Or 2021

För fatpresentationen är huvudråvaran Fjäderbladsbog (Blade of Beef). Rätten ska serveras med tre vegetariska garnityr varav ett ska vara ragu. Tallrikstemat i år är en trerätters måltid (förrätt, varmrätt och dessert) baserad på tomat. I varmrätten ska även räkor ingå. Alla tre rätter presenteras för juryn som en helhet i en take-away-låda som respektive team själva ansvarar för att ta fram. Tävlingsrätterna ska tillagas och presenteras för en jury på fem timmar och 35 minuter.

Sebastian Gibrand är redan en veteran i Bocuse d’Or-sammanhang då han tävlar för Sverige för andra gången i rad med målet att slå silvermedaljplatsen från 2019. Coach Jonas Dahlbom är även han tidigare representant för Sverige och coachade 2014 Tommy Myllymäki till ett guld i Bocuse d’Or Europe i Stockholm. I teamet finns också commis Jakob Persson samt Svenska Bocuse d’Or Akademiens president Henrik Norström.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING